|  | Sadun Aren ( 1922) |  | 
|  07-10-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Sadun Aren ( 1922)1922 yılında Erzurum’da doğdu  Siyasal Bilgiler Okulu'nu bitirdikten sonra yine aynı okulda 1945'te asistan, 1950'de doçent oldu  Daha sonra İngiltere'ye gönderildi  1958'de profesör olan Aren, Maliye Yüksekokulu'nda ve Devlet Planlama Teşkilatında (1960) çalıştı  Sosyalist Kültür Derneği'nin kurucuları arasında ve TİP'in yönetiminde görev aldı  1965'te İstanbul milletvekili oldu  12 Mart'ta tutuklandı ve 12 yıla mahkum oldu  1974'te afla serbest kaldı  DİSK'te görev aldı  12 Eylül 1980 öncesi TKP yanlısı Politika gazetesinde yazılar yazan Aren, 12 Eylül döneminde tutukladı  1984’de tahliye oldu  Sosyalist Birlik Partisi'nin genel başkanı oldu  Bilahare ÖDP’nin onursal genel başkanı oldu  Mülkiyeliler Birliği Vakfı’nın 2007 Büyük Mülkiye Ödülü’ne layık görüldü  ESERLERİ: İstihdam, Para ve iktisadi Politika,Yatırım İndirimi ve iktisadi Politika, İktisada Başlangıç, 100 Soruda Ekonomi El Kitabi, Ekonomi Dersleri, Puslu Camın Arkasında  HAKKINDA YAZILANLAR Sadun Aren'den İlginç İtiraf! Hürriyet Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili, eski Sosyalist Birlik Partisi (SBP) Genel Başkanı Prof  Dr  Sadun Aren, sosyalist kesime egemen olan zihniyet dolayısıyla, "hain" damgası yememek için görüşlerini açıklamaktan çekindiğini söyledi   Prof  Aren, hatıralarını anlattığı "Puslu Camın Arkasında" adlı kitapta, "Şimdiye kadar söylediklerimizin birçoğu geçerliğini yitirdi  Fakat şaşkınlık içinde olduğu için kimse bir şey söylemek istemiyor  (    ) Ben bazı yerlerde cok sevdiğim eski dostlarımla konuşurken adeta korkuyorum  Örneğin ben özelleştirmeye karşı çıkmayı gerekli bulmuyorum" dedi  Prof  Aren, özelleştirme gibi konularda görüş belirtmekten korktuğunu şu sözlerle ifade etti: "Bugünkü koşullarda özelleştirmeye karşı çıkmanın ilericilikle hiçbir alakası yoktur  Ama bugün fiiliyatta benim birçok eski arkadaşım, ilerici arkadaşım buna karşı çıkıyorlar ve bunu ilericilik adına yapıyorlar (    ) Halbuki ben bilhassa bunu yapmak, eski yolun yanlış olduğunu söylemek istiyorum  Bunu bir görev sayıyorum  " KÜRESELLEŞME OLUMLU: Prof  Sadun Aren, sosyalist kesimin karşı çıktığı "küreselleşme"den yana olduğunu da belirterek, "Globalleşmeye bağlı olan her şey insanlığın kazanımıdır" dedi  Prof  Aren şöyle devam etti: "Küreselleşmeyi olumlu bir aşama olarak görüyorum  Çünkü sosyalizmin barışçılığı, sömürünün ortadan kaldırılışı olursa global çapta olur  Dünyanın başka yerinde vahşet varken, siz kendi ülkenizde sosyalizm yapamazsınız  Onun için bu tür sosyalizmin bir ön gereği de globalleşmedir  Globalleşmeye bağlı olan her şey insanlığın kazanımıdır  " xxxxxxxx Eski tüfeklerden Sadun Aren öldü RİFAT BAŞARAN Radikal 9 Mart 2008 ANKARA- Bazen kara bir bulut gibi basar bir kayıbın haberi  Onca yaşanmışlık, onca anı, hayatımıza kattığı onca değer ve katacakları iki hecenin pusunda kaybolur  Büyük devrimci, büyük bilim adamı, Mülkiye'nin büyük hocası, büyük insan Prof  Sadun Aren öldü   Aren anılarını yazdığı 336 sayfalık 'Puslu Camın Arkasından' isimli kitabın arka kapağında şunları söylüyor kendine dair: "İnsanlara puslu bir camın arkasından baktım    O insan âşık olabilir, hırslı olabilir, kindar olabilir vs; bunları hiç bilmem    O anlamda bütün hayatım boyunca insanları ihmal ettim  Ama bunu daha çok kendime dönük olduğum anlamında yorumlamamak lazım  Çünkü öyle de değil    " Aren, 1922 yılında doğdu  Annesi, Mevlevi tarikatına mensup olduğu için çocukken Kuran öğrensin diye onu mahalle mektebine gönderdi  Kendi söylemiyle 'ilk toplumsal eylemini' 16 yaşında yaptı; "1938'de Eskişehir'de lise 10  sınıftaydım  Atatürk öldü  Arkadaşlarla 'Ne yapalım' diye düşündük  Kahvelerde plaklar, şarkılar çalıyordu  'Önce bunları susturalım' dedik, kimse itiraz etmedi, yayını kestiler  Sonra sinemalara gidip herkesi dışarıya çıkardık  " 1940 yılında öğrenci olarak Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne giren, daha sonra öğretim üyesi olarak aynı fakültede kalan, 1958 yılında ekonomi profesörü olan Sadun Aren, öğrencilik yıllarında sosyalist ideolojiyi benimsedi ve hayatının sonuna dek bundan taviz vermedi  Sosyalist Kültür Derneği'nin kuruculari arasında yer alan Aren, hem TİP aynı zamanda da SBF-SFK'nin üyesiydi  1965'te TİP İstanbul Milletvekili oldu  Ardından TBMM çatısı altında sert tartışmalarla dolu günler    Aren o günleri şöyle anlatıyor: "Bir gün Meclis'te Çetin Altan 'Nâzım, Türkiye'nin en büyük şairidir' deyince büyük kıyamet koptu  (    ) Gece geç vakit AP'liler bizim tarafa doğru hücuma geçtiler  Bir ara Çetin'in yerde tekmelendiğini gördüm  Birisi de benim gözüme bir yumruk attı  O kadar çok acıdı ki öylece kaldım  O olayda en çok Altan zarar gördü zannedilir ama asıl ben zarar gördüm  Ertesi gün doktora gittim  Meğer bende sinüzit varmış, gözüme yediğim darbe sinüsün yolunu açmış  Bu sayede sinüzitten kurtuldum  " 12 Mart 1971 muhtırasından ve 12 Eylül darbesinden sonra tutuklandı  Hayatının bir dönemini hapishanelerde geçiren Aren, maphus günlerinin kendi hayatına kazandırdıklarını şöyle anlatıyor: "Hapiste yatmadan hayatla ilgili bilgi eksik kalır  Oradaki yaşam ilişkilerini bilmek için hapiste yatmak gerekli  Ancak işkence falan olmamalı, ben pek işkence görmedim  Sadece falakaya yatırdılar  Ancak öyle filistin işkencesi falan uygulanmadı  " DİSK'te de görev yapan Aren, yöneticiyken, lise kavgalarında omuz omuza verdiği Hayrettin Karaca'yla ters düştü  Ama bağları kopmadı  90'lı yıllarda Sosyalist Birlik Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı  Partinin lideri oldu  Mülkiyeliler Birliği, geçen ay 'Mülkiye Büyük Ödülü'nü ona verdi  Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamadı, ödülü eşi Munise Aren aldı  Aren yarın Ankara'da toprağa verilecek   | 
|   | 
|  | 
|  |