![]() |
Monteige Hayatı Ve Denemeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Monteige Hayatı Ve DenemeleriMONTEİGE HAYATI VE DENEMELERİ KENDİSİ ![]() ![]() ![]() yüzüm şişman değil, dolgundur; tabiatım, neşe ile hüzün arasında, oldukça ateşli ve sıcakkanlıdır ![]() ![]() ![]() düzgündür: Hastalığa tutulduğum azdır ![]() İşte ben böyle idim; kendimi, kırk yaşımı aşıp ihtiyarlığın yolunu tuttuğum şu andaki halimle anlatmıyorum: Minutatim vires et robur adultum Frangit et in partem pejorem liquitur oetas (Lucretius) Yıllar için için aşındırır Olgunluk çağına varmış güçleri Bundan sonraki halim ancak yarım bir varlık olacak; ben artık o ben olmayacağım ![]() ![]() Singula de nobis anni proedandur euntes (Horatius) Bir şey koparır bizden, yıllar, akıp giderken DENEMELERİN KONUSU Başkaları insanoğlunu yetiştiredursun ben onu anlatıyorum ve kendimde, pek kötü yetişmiş bir örneğine gösteriyorum ![]() yeniden biçim vermek elimde olsaydı onu elbet olduğundan çok başka türlü yapardım ![]() ![]() anlatırken söylediklerim değişik ve değişken olmakla beraber hiç gerçeğe aykırı değildir ![]() toprak, Kafkas'ın kayalıkları, Mısır'ın piramitleri, hem çevresiyle birlikte, hem de kendi kendine sallanır ![]() ağır bir sallantıdan başka bir şey değildir ![]() halde bulundurmak elimde değil ![]() yürüyüp gidiyor ![]() haliyle alıyorum ![]() yahut halkın dediği gibi «yedi yıldan yedi yıla» geçişi değil, günden güne, dakikadan dakikaya geçişi ![]() gerekiyor ![]() ![]() değişebilir ![]() kararsız ve bazen çelişmeli düşünceleri yazıya dökmektir ![]() benliğim mi değişiyor, yoksa aynı konulan ayrı koşullara ve ayrı bakımlara göre mi ele alıyorum? Her ne hal ise, kendi kendimden ayrıldığım oluyor ![]() ayrılmıyorum ![]() kalmaz, bir karara varırdım: Ruhum sürekli bir arayış ve oluş içinde ![]() Anlattığım hayat basit ve gösterişsiz; zararı yok ![]() sıradan ve kendi halinde bir hayata da girebilir, daha zengin, gösterişli bir hayata da: Her insanda, insanlığın bütün halleri vardır ![]() (Kitap 3, bölüm 2) Olgun bir okuyucu çok kez başkasının yazdıklarında yazarın düşünmediği güzellikler bulur, okuduklarına daha zengin anlamlar ve renkler kazandırır ![]() Başkalarının bilgisiyle bilgin olabilsek bile, ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz DENEMELER MONTAIGNE Sayfa: 29-30 Başlık: Denemelerin Konusu Konu: Denemeler Sınırlı konu: Denemeleri anlatış biçimi Anadüşünce: Her insanda, insanlığın bütün halleri vardır ![]() Başlık önerisi: Ruhun Denemeleri Sayfa: 31-34 Başlık: Kendimizi Anlamak Konu: Kendini tanımak Sınırlı konu: Kendini olduğu gibi göstermek Anadüşünce: Kendini tanıyan insan istediği kadar kendinden söz edebilir ![]() Başlık önerisi: Ne Olduğunu Bil Sayfa: 35-36 Başlık: Nasıl Yazmalı Konu: Yazmak Sınırlı konu: Kendini yazmak Anadüşünce: Yazdığın yazıda kendini bulmalısın ![]() Başlık önerisi: Yüreğin Aynası Sayfa: 37-39 Başlık: Hayat ve Felsefe Konu: Felsefe Sınırlı konu: Felsefeye bakış açısı Anadüşünce: Asıl felsefe bize yaşamayı öğreten felsefedir ![]() Başlık önerisi: Hayattaki Işık Sayfa: 40 Başlık: Kanunlar Üstüne Konu: Kanunlar Sınırlı konu: Kanunların güvenilmezliği Anadüşünce: En ağır haksızlıklara kanunlar yol açar ![]() Başlık önerisi: Kanun Yanlışsa Sayfa: 41 Başlık: Bilgi ve Düşünce Konu: Bilgi Sınırlı konu: Bilgiyi öğrenmek Anadüşünce: Ezberlemek, yalnızca emaneti saklamaktır ![]() Başlık önerisi: Emaneti Öğren Sayfa: 42-43 Başlık: Yaşamak ve Çalışmak Konu: Yaşamak Sınırlı konu: Doğru ve dürüst yaşamak Anadüşünce: Küçük ruh olup işlerin ağırlığı altında ezilmek kolay olandır ![]() Başlık önerisi: Şerefli Eser Sayfa: 44 Başlık: Ruh ve Beden Konu: Ruh ve beden Sınırlı konu: Ruh ve bedeni birleştirmek Anadüşünce: Ruh ve beden birliği insan olmamızı sağlar ![]() Başlık önerisi: İki Temel Taş |
![]() |
![]() |
|