![]() |
orhan şaik gökyay |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() orhan şaik gökyayORHAN ŞAİK GÖKYAY ________________________________________ 16 Temmuz 1902'de Kastamonu İnebolu’da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________ ESERLERİ ŞİİR: Birkaç Şiir-Poems (1976) SADELEŞTİRME-DÜZENLEME: Dede Korkut (1938) Bugünkü Dille Dede Korkut Masalları (1939) Dedem Korkudun Kitabı (1973) Katip Çelebi Hayatı, Şahsiyeti, Eserleri (1957) Katip Çelebi’den Seçmeler (1938) Kabusnâme (1944, Mercimek Ahmed'in Keykâvus'undan çeviri) Eşkâl-i Zaman (1969, Ahmet Rasim'den) Ferah-Cerbe Fetihnâmesi (1975, Zekeriyazâde'den) Mevâ-idü'n Nefâis fi Kavaidi'l Mecâlis (Görgü ve Toplum Kuralları Üzerinde Ziyafet Sofraları) (2 cilt, 1978, Gelibolulu Mustafa Âli'den) Hâlâtü'l Kahire mine'l Adâti'-z Zâhire (1984) ELEŞTİRİ: Destursuz Bağa Girenler (1982) BEYAN-I AŞK Âşıkım, başımda savrulup esen Cünûn ikliminin bir hevâsıdır Kalbimden yarattım sevdalımı ben O, aşk cennetinin ilk Havvâ'sıdır ![]() Önünde nebiler günahkâr olur Bedbahtlar aşkıyla bahtiyar olur Ayak bastığı yer çemenzâr olur Bu, ona hilkatin iltimasıdır ![]() İns ü cin tapmada cemaline hep Bir şair taparsa ne olur acep Bendeki bu garip hallere sebep Elinin elimle bir temasıdır ![]() Bir seher vaktiydi daldım hayale Rast geldim hüzn ile giden leyâle En sonra bildim ki beni bu hale Düşüren o şûhun tek iymâsıdır Konmadı zülfüne gönül bilerek Hayrandır; uçmayı unutsa gerek Düşmedim bu hale ben şimdiye dek Bu, başımın ilk ve son hummâsıdır ![]() Şaik dehr içinde çok âlem gördü ![]() Sevdiğinden az-çok bir sitem gördü Derse ki; hep hicran, hep elem gördü Divane gönlünün iftirasıdır ![]() ORHAN ŞAİK GÖKYAY |
![]() |
![]() |
|