Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abbadiler

Abbadiler

Eski 06-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abbadiler

İspanya’da Endülüs Emevilerinin yıkılışından sonra kurulan emirliklerin en kuvvetlilerinden biri Beni Lahm kabilesi mensuplarından Endülüslü kumandan Muhammed bin Abbad’ın oğlu kadı Ebü’l-Kasım Muhammed tarafından kuruldu 1023 (H414)te bağımsızlığını kazandı 1091 (H484)e kadar devam etti

Abbadiler, İşbiliyye ve çevresinde hakimiyet kurdular Ebü’l-Kasım Muhammed’in vefatından sonra beyliğin başına oğlu Abbad geçti Abbad, babasının Berberi Hanedanlarına karşı başlattığı savaşı sürdürdü Devletinin topraklarını büyük ölçüde genişletti Ölümünden sonra yerine oğlu El-Mu’temid geçti

El-Mu’temid, saltanatının ilk yıllarında Beni Cevher Hanedanlığını ortadan kaldırarak, Kurtuba’yı yönetimi altına aldı Ancak Kastille Kralı Altıncı Alfonso 1089 senesinde Abbadilere hücum ederek büyük bir yenilgiye uğrattı Abbadi topraklarının büyük kısmını ele geçirdi Bunun üzerine El-Mu’temid, Afrika’da hüküm süren Murabıtların Padişahı Yusuf bin Tafşin’den yardım istedi Bu daveti kabul eden İbn-i Tafşin, Endülüs’ün Ez-Zellaka mevkiinde Altıncı Alfonso ile karşılaştı Emri altındaki yirmi bin kişilik orduyla Alfonso’yu mağlub etti Altıncı Alfonso canını zor kurtardı Yusuf bin Tafşin, bu seferden sonra Afrika’ya geri döndü ise de, bir süre sonra İspanya’nın verimli topraklarını ele geçirmek için harekete geçti Endülüs’e yürüyerek, 1090 senesinin Kasım ayında Gırnata’yı aldı Bunu takiben İşbiliyye ve diğer şehirleri ele geçirdi El-Mu’temid’i, Fas’ın Agmad kasabasına sürdü Böylece bütün Endülüs müslümanları, Murabıtların himayesine alındı Son Abbadi meliki olan El-Mu’temid, hayatının geri kalan kısmını Agmad kasabasında sefil ve acınacak bir halde geçirdi Nihayet 1095 senesinde öldü

Abbadi HükümdarlarıTahta Çıkış Tarihi

Birinci Muhammed bin Abbad1023

Abbad el-Mu’tedid1042

İkinci Muhammed el-Mu’temid1069-1091

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com