![]() |
Mehmet Işıkoğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mehmet Işıkoğlu18 Mayıs 1939 tarihinde Hatay’ın Erzin ilçesinde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() Almanya’ya gelen birinci neslin kültür halkası olarak Anavatanından aldığı kültürle Almanya’da yaşamına devam etmekte, bilgi ve tecrübelerini yeni nesil ile paylaşmaktadır ![]() Genç yaşımda Almanya’ya yerleştim Doğu batı sentezinde birleştim Kültürler yaşadım yaban ellerde Kalemim dillendi yürekten taştım Aşk doğurdu gönüller ilişkisi Kitaplar doldurdu onun taşkısı Sevgiler yükledim dizelerime Armağanım olsun gönül coşkusu Mehmet Işıkoğlu/ Köln 17 ![]() ![]() Araştırmacı-Şair Mehmet Işıkoğlu çıkacak olan son şiir kitabının takdim bölümünde yazarlık ve şairlik hakkındaki görüşlerini şu şekilde belirtmiş; TAKDİM Her yazar ve şair, kendi yaşadığı çağın olaylarından etkilenerek, müşahede ettiği bazı konuları kendi diliyle, kendi potasında eritip, kalıplara döker ve şekillendirir ![]() ![]() ![]() Gözlemlediğim ve yaşadığım bazı konuları Almanya’ya gelen birinci neslin kültür halkası olarak Türkiye’den aldığım kültürün ışığı altında kendi üslubumla kaleme aldım ![]() Yaşadığım çağda teknolojinin en son buluşları bilgisayar ve internettir ![]() ![]() Böyle olunca insanlar, sınır ve deniz ötesi partnerlerle bağlantılar kurarak sohbet imkânları buldu ![]() ![]() ![]() Köln 17 ![]() ![]() Mehmet Işıkoğlu’nun Gönül Şelalesi ve Yürek Kalemi adında iki şiir kitabı bulunmaktadır ![]() ![]() AŞK TEZGAHI Şiir yazmadım yar okudum seni Bir aşk tezgahında dokudum seni Dolaştı mekiğe kzıl saçların Çözerken dilimde şakıdım seni Dokundun içime sen desen desen Ne kadar şahane oldu bir görsen Seyreder dalarım engin hayale Gönlümüz gözdesi gül motifi sen Gönül atlasında resmin bir nakış Tüm hisler ayakta tutuyor alkış Oluştu bir tablo yoktur benzeri Çözdü kördüğümü içten bir bakış GURBET GENÇLERİ Bocalıyor iki kültür arası Anadilin hali yürek yarası Meçhul nerden gelir geçim parası Sahipsiz yetişen gurbet gençleri Tarih sorsan diyor nerden bileyim Anane gelenek yabancı deyim Bilemiyor acep ben kimim neyim Sahipsiz yetişen gurbet gençleri Çeker derinlere zevk ile sefa Tahsil ihmal yarım kalır bu defa Yüzer bataklıkta çeker çok cefa Sahipsiz yetişen gurbet gençleri Hayat toz pembedir yok mesuliyet Boşa heder olur tüm kabiliyet Gidemez ileri olsa da niyet Sahipsiz yetişen gurbet gençleri ![]() KARA GÜNLER İkinci Dünya harbi o zaman koptu kıtlık Oldu telef güzelim nice canlı varlıklar Gıdamız doğa ana bahçelerinde otluk Ufukları sarmıştı zifiri karanlıklar Alınırdı karneyle kişi başı can ekmek Geceyi aydınlatan gazyağı ona keza Verirdi elem uzun kuyruklarda beklemek Zalım falaka idi karakollarda ceza Garip anacığımın kül suyuydu sabını Akarsa kuru dere yıkanırdı kilimler Hırsla yakaladık mı ağır tokaç sapını Ancak temizlenirdi o yıllanmış kirliler Bulursak soframızda arpa bazlamasını En büyük sebep idi yaradana şüküre Kara saban sürerdi köylünün tarlasını Yorgun koca öküze deh heykire heykire At arabası idi en lüks binek aracı Meşin çarık giyerdi köylüler ayağına Saygın meslek sahibi semercisi saracı Anam şelek taşırdı odunu ocağına Orak, tırpan bilenir öyle bekler hasatı Döven dişlenir hazır herkes nallatır atı Avrat uşak tarlada kızgın güneş altında Emekler hâsılatın belki sekiz on katı Gün oldu değişti çağ geldi makine devri Medeniyet gelişti hızlandı yaşam seyri Bilgisayar olayı damga vurdu sanala Geçti bizden kalanlar rahat yaşasın gayri Bir ömür böyle geçti alın sizlere devir Yaşadık hayat buymuş tarihten sayfa çevir Gün olur devran döner her şey döner aslına Eseri ile eder kişi zamanda seyir ![]() YAFTA Küçükken dediler sus evlat ayıp Konuşulmaz büyüklerin yanında Sesi kestik söyleneni anlayıp Yüzümüz kızardı donduk anında Zamanla bağlandı kaldı dilimiz “Söz gümüşse sükût altın” dediler Çil çil altınlarla doldu elimiz Topladık çoğalttık, yemez kediler Diller de bağladı, bakan gözleri Cesaret, kişilik suya indiler Savunmadık o güzelim tezleri Böylece çoğaldı sessiz “hindiler” Gözü dili bağlı hipnoza dalmış Gütmesi çok kolay böyle toplumu İtiraz edecek mecal mi kalmış? Soramaz ki bunlar çöplü saplımı? Işıkoğlu der ki bellidir sadet Beyni dili kullananlar ön safta Kalkmalıdır böyle töre bu adet Yırtılıp atılsın eskimiş yafta ![]() DİLİN ÖNEMİ Anlaşmak güç olur bozulursa dil Anlamsız kargaşa dalar ortaya Vahşi dikenlere esir olur gül Esas mana gelir arkadan yaya Yumurtayı parazitler aşılar Adaleti saptırırlar yolundan Kötü gözler ışıl ışıl ışılar Doğruları alır atar kolundan Hezimete uğrar ahlakla sanat Esas değerlerin kıymeti olmaz Bunalım yolsuzluk sürer saltanat Muhabbet yıpranır saygınlık kalmaz Bozmayalım bu güzelim lisanı Yaşamda önemi o kadar mühim Sınır ötesine aktarır san´ı Bilinsin değeri edilsin fehim Aslına köküne olmalı hakim Anlamda kargaşa bozar arayı Anlayışa göre verilmez hüküm Herkes birbirine çalar karayı Dil bozulur hal bozulur vesselam Diken olur anlaşmanın yolları Dostlar birbirinden esirger selam İnsanlığın bağlı kalır kolları |
![]() |
![]() |
|