![]() |
Kutbettin Arzu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kutbettin ArzuDiyarbakır gezisinde Başbakan’ın ‘Atom Karınca’ diye tanıttığı Kutbettin Arzu, “Bakın Osman?Baydemir’in kendisi aday olmasa bana oy verebilirdi ![]() ![]() ![]() Devrim Sevimay Milliyet 2 ![]() ![]() KP, Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi’ni alacağını düşündüğü adayını 23 Ocak’ta açıkladı: Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu ![]() ![]() ![]() Diyarbakır’da kimlerden diye bilinirsiniz? Buradan Suriye sınırına kadar dedemin adıyla, yani “Hacı Hamitler ailesi” olarak tanınırız ![]() Aile mi, aşiret mi? Çok büyük Dumili aşiretine bağlı geniş bir aile ![]() Ne kadar geniş? Dedemin çocuk ve torunlarının sayısı binin üzerinde ![]() ![]() Zengin bir aile misinizdir? Yok, öyle zengin değiliz, normal bir aile ![]() Babanız ne iş yapıyordu? Sümerbank Halı Fabrikası’nda işçiydi, emekli oldu ![]() EŞİMİN GİYİM TARZI AYNI SİZİN GİBİ Kaç yaşında evlendiniz? 40 yaşımda ![]() ![]() ![]() Siz niye 40’a kadar beklediniz? Açıkçası, evliliği çok düşünmüyordum, ama bu bölgede yaşayınca şart olduğunu gördüm ![]() ![]() ![]() Bu arada aileniz de flörte karşı değilmiş demek ki? Tabii muhafazakâr bir aile, ama öyle çok katı kuralları da yok ![]() ![]() ![]() Peki sizin için beğendikleri eş örtünen biri mi oldu; nasıldır eşiniz? Hayır, eşim Emel Hanım’ın da giyim tarzı aynı sizin gibi ![]() ![]() ![]() ![]() YANIMDA ÇALIŞANLARIN MİDESİ DELİNİR AKP Kutbettin Arzu’yu sizce neden aday gösterdi; üç neden saysanız neleri dersiniz? İnsanın kendini anlatması çok zor bir şey, ama ben size şöyle söyleyeyim: 1- Benim buradaki iş camiasıyla, sivil toplum örgütleriyle, meslek örgütleriyle olan diyaloğum çok iyidir ![]() ![]() ![]() 2- Diyarbakırlıların hepsi benim ne kadar çalışmakolik biri olduğumu bilirler ![]() ![]() ![]() 3- Ben yapılan işin âşığıyımdır, ama asla önde görünmenin değil ![]() ![]() ![]() İSTESEYDİM 52 KEZ MANŞET OLURDUM 22 Temmuz’dan bu yana Diyarbakır için ne yaptınız? 22 Temmuz’dan adaylığımın açıklandığı tarihe kadar ben Diyarbakır’a 52 kez geldim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama yemin etmek dışında kürsüye çıkmamak da gerçekten ilginç ![]() ![]() ![]() Değil, çünkü ben kürsüde en rahat konuşabilecek, sorunları en iyi bilen, en iyi tartışabilecek insanlardan biriyim ![]() ![]() AHMET TÜRK SEVDİĞİM, SAYDIĞIM BİRİDİR Ahmet Türk’ün “Atom karınca değil, olsa olsa sessiz böcek” benzetmesine kızdınız mı? Niye kızayım, hiç üzerime bile alınmadım ![]() ![]() ![]() Dışarıdan da sessiz göründüğünüz için “Bu laf benim üzerime yapışır” diye hiç düşünmediniz mi? Alakası yok ![]() ![]() ![]() Türk’le ilk karşılaştığınızda kendisine ne diyeceksiniz? Gördüğümde hiç bu lafı duymamış gibi davranırım ![]() ![]() ![]() ![]() DTP’nin adayı Osman Baydemir ile şu ana kadar nasıl gidiyor? Gayet iyi gidiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UNAKITAN’IN EN SEVDİĞİ VEKİLLERDEN BİRİYİM Diyarbakır gezisi sırasında Başbakan’ın sizi “Atom karınca” diye takdim etmesi hoşunuza gitti mi? Benim yaşantıma çok uygun bir unvan ![]() Ya peki “Boyunun kısalığına bakmayın” lafını ilk duyduğunuzda “Bu şimdi övgü mü yoksa yergi mi” diye düşündünüz mü? Düşünmedim, çünkü Sayın Başbakan benim bu konuda bir kompleksimin olmadığına, aksine espriler yaptığıma bizzat tanık biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaç santim boyunuz? 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Diyarbakır’da sizin için söylenen bir isim var mıdır? Çalışkanlığım ve takipçiliğim anlamında “Küçük Özal”, “Diyarbakır’ın Özal’ı” gibi benzetmeler olmuştu ![]() “Kuto”? Tabii, bir de o var ![]() ![]() ![]() ![]() KURŞUN BAŞIMDA DERİYLE KEMİK ARASINDA KALDI 12 Mart-12 Eylül arasındaki o dönemde hiç tutuklandınız mı? Hayır, ama öğrenciyken birkaç defa sıradan insan toplarken gözaltına alınıp sonra serbest bırakıldım ![]() Genelde kenarda duran biri miydiniz? Hiçbir zaman kenarda durmadım, ben hep ortadaydım ![]() Ama ortada duranların bile başına bir şeyler gelmiyor muydu? Benim başıma gelmediğini nereden biliyorsunuz ![]() ![]() Nasıl? 1975’te üniversitedeyken bir gün klasik sağ-sol çatışması çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DDKO’YA SEMPATİ DUYMAYAN YOKTU Sizin DDKO’cu (Devrimci Doğu Kültür Ocakları) olduğunuz bir dönem oldu mu? Ben AKP’ye kadar hiçbir siyasi oluşumun üyesi olmadım, ama eskiden bizim bölgedeki herkesin elbette DDKO’ya bir sempatisi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Solcuyum” dediğiniz bir dönem olmadı mı? Ben hep soldaydım zaten ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAĞDA AKRABAM OLABİLİR Dağda olan akrabanız var mı? Zamanında vardı, şu anda yok, ama doğrusu şimdi siz sorunca düşündüm, aslında çok da iyi bilmiyorum ![]() Cezaevinde olabilir mi? Evet, içeride örgütün sorumlusu düzeyinde akrabam var ![]() ![]() Bu sizi bağlayan bir şey değil tabii ki ![]() ![]() ![]() Bu coğrafyada yaşayan her ailede vardır zaten ![]() Peki korucu var mı? Yok, bizim ailede korucu yok ![]() Ne İslamcılıktan ne de Kürtçülükten rant sağlarım Kimi önde gelen Diyarbakırlılarla konuştuğumuzda sizinle ilgili şöyle bir izlenim duyduk: “İyi insandır, ancak ne siyasi İslam ne de Kürtçülük açısından karizmatik bir isimdir ![]() Doğru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acaba AKP’nin bölge için çizdiği rol model de bu mu oluyor? Rol modellik değil, ama eğer biz barışı, uzlaşmayı, diyaloğu istiyorsak buradaki insanların bir taraflarını ön plana çıkarıp, diğerlerini ötekileştirmememiz lazım ![]() ![]() ![]() Yalnız deniyor ki, “Tamam, Arzu çok güzel merkezde biri, ama Diyarbakır seçmeni merkezde değil, o yüzden de şansı yok”? ![]() ![]() Bakın işte bölgeyi böyle manipüle ediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() BİZ HİÇBİR ZAMAN ‘KALEYİ FETHEDECEĞİZ’ DEMEDİK Siz Diyarbakır yerel seçimini mesela bir Yozgat seçiminden farklı bulmuyor musunuz? Diyarbakır seçimi belediyecilik anlamında başka hiçbir ilin seçiminden farklı değil ![]() ![]() Stratejik bir önemi yok mu? Diyarbakır seçiminin önemi şurada; bu DTP’li arkadaşlarımız Diyarbakır’ı bir “kale” gibi gösterip, eğer bu seçimi kaybederlerse sanki Kürt halkının seçimi kaybetmesi gibi kendilerine bir gerekçe yaratarak, böylece yapmamış oldukları hizmetleri gizlemeyi ve buradan hareketle yeniden seçim kazanmayı istiyorlar ![]() ![]() ![]() AKP Diyarbakır için hiç “Kaleyi fethetmek” demedi mi? Biz asla böyle bir söylemde bulunmadık ![]() ![]() ![]() ![]() BAYDEMİR BENDEN DAHA FAZLA KÜRT DEĞİL Diyelim ki seçildiniz; DTP dışındaki bir partinin seçimi alması sizce kentte bir gerginlik yaratır mı? Niye yaratsın, Osman Baydemir benden daha fazla Kürt değil, ya da ben ondan daha fazla Kürt değilim ![]() ![]() ![]() ![]() Yine de 22 Temmuz akşamındaki gibi bir “balkon” konuşmasına ihtiyaç duymaz mısınız? Yok böyle bir ihtiyaç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peki sizce Diyarbakır’ı kaybetmek DTP içinde neye yol açar? “Nerede yanlış yaptık” diye düşünecekler ![]() ![]() ![]() BAYDEMİR KENDİSİ ADAY OLMASA BANA OY VEREBİLİR Sırf DTP kazanmasın diye devletin burada bir şekilde sizin adınıza çalıştığını hissediyor musunuz? Hayır, asla böyle bir şey düşünmem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siz, seçimi kazanacağım, diyor musunuz? Bakın Osman Baydemir’in kendisi aday olmasa bana oy verebilirdi ![]() ![]() Peki mesela Başbakan’ın “Ya sev ya terk et” benzeri cümlelerini Diyarbakır’da izah ederken zorlanmıyor musunuz? Asla zorlanmıyorum ![]() ![]() ![]() ‘SOĞUKTAN ÖLÜN’ DEME LÜKSÜMÜZ YOK Diyarbakır’da kimle konuşsak herkes söylüyor, çok yardım dağıtmışınız; neredeyse saç kurutma makinesine kadar ![]() ![]() ![]() Biz parti olarak Diyarbakır’da hiçbir yardım dağıtmadık ![]() Yani Diyarbakır’da AKP’nin dağıttığı bir torba kömür dahi yok mu? Kömür var, dağıtması gerekir zaten ![]() ![]() Valilik dağıtmıyor mu? Valilik ayrı bir olay ![]() Ama gördük Tunceli’de valiliğin ayrı bir olay olmadığını? Bakın Türkiye’de bazı konularda aciliyetiniz var ![]() ![]() BELEDİYEDE KÜRTÇE KONUSUNDA SORUN YOK Sizce belediyede hizmet veren de Kürtçe konuşabilir mi? Karşıdaki kişi Kürtçe konuştuğu zaman genelde burada çalışan insanlar yöre insanı olduğu için zaten karşısındakinin anladığı dilden konuşur ![]() ![]() Yani sizin yerel yönetimlerde Kürtçeyle ilgili bir sınırınız yok? Yok, bir problem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün olabilir mi? Tabii, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin demokratikleşmesi çerçevesinde böyle bir ihtiyaç varsa niye olmasın? Bugün Irak’ta üç dilde yazışma var: İngilizce, Kürtçe, Arapça ![]() Xx Kutbettin Arzu Kimdir ? 1 Nisan 1955'te Diyarbakır Bahteri Köyü'nde doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|