Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Bunları Biliyor Musunuz ?

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
açı, biber, mıdır

Biber Acı mıdır?

Eski 06-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biber Acı mıdır?




Biber Acı mıdır?



Biber acı değildir Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir Biber acı değil yakıcıdır Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur
Buna karşın, biberin içindeki kapsaisin maddesi, insanda tükürük salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır
Biberden ağzımız yanınca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz
Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor?
Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez En iyi metot ekmek yemektir Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır
Bir diğer etkili yol da süt içmektir Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler Bu da yeterli değilse rakı içilmesi önerilir Rakı da diğer alkol içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir, ama sonuçları ertesi sabah ortaya çıkacak başka sorunlar getirir


Alıntı Yaparak Cevapla

Biber Acı mıdır?

Eski 06-23-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biber Acı mıdır?




çok acı yaa, hele minik olanlar, ama acı kavramı demek farklıymış, acı bildiğimiz aslında yakıcıymış , teşekkürler bilgilendirdiğiniz için, gerçekten acı başka bir kavram


Alıntı Yaparak Cevapla

Biber Acı mıdır?

Eski 06-23-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biber Acı mıdır?




Acı biber yendiğinde hissedilen acı, vücudun "doğal ağrı kesici" olarak bilinen endorfin hormonunu salgılamasına yol açar
Endorfin, aynı zamanda haz hissi de verdiği için insanlar bir süre sonra bu hazzı yeniden hissetmek için daha acı biberler yemeye başlar
Los Angeles’taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor

Dünyanın En Acı Biberi Keşfedildi
AA 'nın haberine göre Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, “Bu biber bir rekoru hak ediyor” diye düşündüGuinnes Rekorlar Kitabı yetkilileri de onunla aynı kanaate vararak, New Mexico Devlet Üniversitesinde profesör olan Bosland’ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi “bhut jolokia”yı keşfettiğini onayladı
Biberin yerel adının “ruh biberi” olduğunu belirten Bosland, “Herhalde, yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı vermişlerdir” tahmininde bulunuyor
Bhut Jolokia’nın, acılık ölçmeye yarayan ve kaşifinin adını taşıyan Scoville ölçeğine göre 1001304 birim olduğu, bu değerin, ünlü acı biber Red Savina’nın neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor
New Mexico’da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık 1500 Scoville birimi acılık taşıyor
Scoville testi, bir miktar biber ekstresi, tadı hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli suyla seyreltilerek yapılıyor Şekerli su ile biberin oranı, Scoville değerini veriyor


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.