06-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
24cxx seri EEPROMLAR - Görevi ve diger bilgileri
24CXX SERİ EEPROMLAR
Mikrokontrolör uygulamalarında dahili hafızaların yeterli olmadığı durumlarda harici seri hafızalara başvurulur Amaç veri toplamak ve saklamak veya saklanmış verileri kullanmak olabilir Veri erişim hızının yüksek olmadığı ve giriş/çıkış bacak sayısının önem kazandığı mikrokontrolör uygulamalarında çevre donanım elemanlarının (eeprom, rtc, sıcaklık ve nem sensörleri gibi) mikrokontrolöre bağlantı şekli önem kazanmış ve mümkün olan en az sayıda bağlantı olması arzulanmıştır Bu şekilde data/clock (veri/saat pulsu) veya 1 wire (tek telli) gibi bağlantı standartları geliştirilmiştir Tabiidir ki bu bağlantıları destekleyen protokoller de geliştirilmiştir (i2c, spi, …)
Bu makalede 24CXX seri eeprom donanımını ve protokollerden patenti Philips firmasına ait olan i2c’nin seri eepromlarda kullanımını anlattıktan sonra bu hafızaların kopyalanmasını sağlayan kendi tasarımım olan bir uygulamayı anlatacağım Benim anlatacağım 512 byte ile 32 kbyte kapasiteli seri eepromların (24c04 -…- 24c256) kopyalanması veya içerisindeki bilgilerin düzenlenmesi amaçlayan bir uygulama devresi olacak
i2c protokolünü anlatmadan önce data/clock yapısının nasıl işlediğine bir gözatalım Bilgi akışının mikrokontrolörden seri eeprom yönüne doğru olduğunu varsayalım Seri eeproma gelen her bir saat sinyali, data hattında kendisi tarafından okunması gereken bir bilginin hazır olduğunu bildirir Bu bilgi seri eeprom tarafından okunur Mikrokontrolör tarafından üretilen clock (saat) sinyali seri eepromun adım adım kontrol edilmesini sağlar
Data/clock seri haberleşmesinde clock (saat) sinyali aktiflenmeden önce seri hale dönüştürülmekte olan bilginin sıradaki biti veri hattında hazır tutulur Aktiflenen saat sinyali ile bu veri biti seri eeproma iletilmiş olur Bilgi akışı ters yönde ise her bir saat sinyali aktiflenmesinde seri eeprom data hattına bilginin sıradaki bitini koyar Mikrokontrolorde bu bilginin okunup paralel hale getirilmesi sağlanır
Seri eeproma bilginin gönderilmesi aşamasında bazı ilave bilgiler gönderilirken, bazı bilgiler de alınır Bunlar, başla, okuma-yazma komutu, adres bilgisi, alındı bilgisi ve tamam-devam bilgisi, bitir komutu vs dirler
Detaylı Bilgi Ekteki Dosyadadır
|
|
|