Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ekok, kat, küçük, ortak

En Küçük Ortak Kat (e.k.o.k.)

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

En Küçük Ortak Kat (e.k.o.k.)

Hepsi sıfırdan farklı iki ya da daha fazla tam sayının pozitif ortak katlarının en küçüğüne bu sayıların en küçük ortak katı denir ve ekok biçiminde gösterilir

Ekok bulunurken verilen sayılar asal çarpanlarına ayrılır Ortak olan asal çarpanlardan küçük olmayan üslülerin çarpımı bu sayıların ekok unu verir

a ve b tam sayılarından en az biri sıfır ise, ekok(a ; b) tanımsızdır

a ve b pozitif tam sayı, a £ b ise,

-ebob(a ; b) £ a £ b £ ekok(a ; b)

-a × b = ebob(a ; b) × ekok(a ; b)

-a ile b aralarında asal ise, ebob(a ; b) = 1

Ü İki pozitif tam sayının çarpımı, bu sayıların ebob u ile ekok unun çarpımına eşittir Fakat ikiden fazla pozitif tam sayının çarpımı, bu sayıların ebob u ile ekok unun çarpımına eşit olmayabilir

Ü A pozitif tam sayısı a × b ile tam bölünebiliyor ve ekok(a ; b) = x ise, A sayısı x ile tam bölünür

Ü a ve b pozitif tam sayı olmak üzere,

nin en sade biçimi olmak üzere

Ü En sade biçimdeki kesirleri ile tam bölünebilen en küçük pozitif kesir,

Ü Ebob(a ; b) = x ise,

Ü Ebob(x × a ; x × b) = x × Ebob(a ; b)

Ü Ekok(x × a ; x × b) = x × Ekok(a ; b)

Ü a ile b ardışık iki doğal sayı ise,

Ebob(a ; b) = 1,

Ekok(a ; b) = a × b dir

Ü a, b, c ardışık üç doğal sayı ise,

Ebob(a ; b ; c) = 1 dir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com