Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
rakamları, roma, romen

Romen ( ROMA ) Rakamları

Eski 06-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Romen ( ROMA ) Rakamları

Ticaret konusunda gelişmiş olan Roma’lılar, yazmayı öğrenmelerinin ardından rakamları da yazıya dökme ihtiyacı duydular Bu ihtiyacın doğurduğu “[Sadece kayıtlı kullanıcılar linkleri görebilir ÜCRETSİZ Kayıt olmak için tıklayın]“, alfabedeki harfler kullanılarak oluşturulmuş ve yüzyıllarca kullanılmıştır Günümüzde bazı özel alanlarda halen kullanılsa da, kullanışlı olmadığı için yerini Arap rakamlarına bırakmıştır
[Sadece kayıtlı kullanıcılar linkleri görebilir ÜCRETSİZ Kayıt olmak için tıklayın]
Romen rakamlarıyla ilgili önemli bir ayrıntılı, sıfır için herhangi bir karakterin tanımlanmamış olmasıdır Ayrıca sayıların bazen birbirinden çıkartılması da Romen rakamlarını, Arap rakamlarından ayıran bir başka özellik olmuştur Somutlaştırmak gerekirse, dokuz yazmak için önce bir, yani -I-, sonra da -X- yazılır: IX Burada çıkarma işlemi söz konusudur Aynı şekilde doksan yazmak istediğimizde önce 10, ardından 100 yazarız: XC Yapılan bu çıkarma işlemlerinden dolayı, Romen rakamlarında aynı harf üç kereden fazla yanyana gelemez
Günümüzde Romen rakamlarının kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz: saat kadranları, kitapların ve makalelerin içindekiler kısımları, takvim yaprakları ve tarihler, tekrarlayan etkinlikler,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com