![]() |
Bağımsız Denetim (4) - 15 Haziran 2012 Engin Malay |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bağımsız Denetim (4) - 15 Haziran 2012 Engin MalayBağımsız denetim (4) - 15 Haziran 2012 Engin Malay Yeni Türk Ticaret Kanunu ile oluşturulan “bağımsız denetim” konusuna bugün dördüncü ve son bölüm ile devam ediyoruz ![]() Bağımsız denetçi seçim süresi: Bağımsız denetçinin her faaliyet dönemi için ve her faaliyet döneminin dördüncü ayına kadar genel kurul tarafından seçilmesi şarttır ![]() ![]() Denetim sırasında bağımsız denetçinin yetkileri: Yeni TTK’ye göre, bağımsız denetçi; şirketin defterlerinin, yazışmalarının, belgelerinin, varlıklarının, borçlarının, kasasının, kıymetli evrakının ve envanterinin incelenmesi için anılan belgelerin kendisine ibrazını, özenli bir denetim için gerekli olan tüm bilgilerin kendisine verilmesini ve işlemlere dayanak oluşturan belgelerin tarafına sunulmasını istemeye yetkilidir ![]() Denetim sonu görüş yazısı Bağımsız denetçiler; “olumlu görüş”, “sınırlandırılmış olumlu görüş” veya “olumsuz görüş” verebileceklerdir ![]() Şirket defterlerinde, denetlemenin uygun bir şekilde yapılmasına ve sonuçlara varılmasına olanak vermeyen ölçüde belirsizliklerin bulunması veya şirket tarafından denetlenecek hususlarda önemli kısıtlamaların yapılması hâlinde bağımsız denetçi görüş vermekten kaçınabilecektir ![]() Olumsuz görüş yazılan veya görüş verilmesinden kaçınılan durumlarda genel kurul, söz konusu finansal tablolara dayanarak, özellikle açıklanan kâr veya zarar ile doğrudan veya dolaylı bir şekilde ilgili olan bir karar alamayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Görüş ayrılıklarının giderilmesi: Şirket ile bağımsız denetçi arasında şirketin yılsonu hesaplarına, finansal tablolarına ve yıllık faaliyet raporuna ilişkin, ilgili kanunun, idarî tasarrufun veya şirket sözleşmesinin hükümlerinin yorumu veya uygulanması konusunda görüş ayrılıkları çıkarsa, müdürün veya müdürler kurulunun veya bağımsız denetçinin istemi üzerine şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi dosya üzerinden inceleme yaparak görüş ayrılığını giderecektir ![]() ![]() ![]() Bağımsız denetçilerin sorumlulukları: Bağımsız denetçiler, kanunî görevlerini yerine getirmede kusurlu hareket ederlerse hem şirkete hem şirket ortaklarına hem de şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarar dolayısıyla sorumlu olacaklardır ![]() Bağımsız denetçiler ile bağımsız denetim kuruluşunun denetleme yapmasına yardımcı olan temsilcileri, denetimi dürüst ve tarafsız bir şekilde yapmak ve sır saklamakla yükümlüdürler ![]() ![]() Kasten veya ihmâl ile yükümlerini ihlâl edenler şirkete ve zarar verdikleri takdirde bağlı şirketlere karşı sorumludurlar ![]() ![]() Sır saklama yükümlülüğünü ihlal eden veya gerçeğe aykırı rapor düzenleyen bağımsız denetçiler ayrıca Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılacaklardır ![]() Kaynak: Bağımsız denetim (4) / Gazete Yenigün
![]() |
|