![]() |
Ders Saatleri Değişiyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ders Saatleri DeğişiyorDers saatleri değişiyor Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı taslak haftalık ders çizelgesine göre, gelecek yıldan itibaren ilkokul ve ortaokullarda okutulan haftalık ders saatlerinde artış olacak ![]() Bazı sınıflarda zorunlu derslerden Türkçe ders saati azalırken, Matematik ders saati ise 1 saat artırılacak ![]() ![]() Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlayacak zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun çerçevesinde, ilkokul ve ortaokulların haftalık ders çizelgesi üzerinde taslak bir çalışma hazırladı ![]() ![]() Taslak haftalık ders çizelgesinin hazırlanmasında, uluslararası karşılaştırmalar dikkate alındı ![]() ![]() Çalışmaya göre, haftalık ders saatleri kademeli bir artış içinde yapılandırıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci kademe olan ortaokuldaki zorunlu ve seçmeli derslerle birlikte 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Matematik ders saati artıyor Zorunlu derslerden Türkçe'nin saati 1 ![]() ![]() ![]() Türkçe dersi, mevcut durumda haftalık ders saati ilk 3 yılda 11 saat, 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevcut durumda haftalık ders saati 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Temel sayısal becerilerin istihdam edilebilirlik, ekonomik ve sosyal kalkınmaya etkileri açısından önemiyle genel olarak matematik öğretimi için mevcut çizelgede ayrılan sürenin yetersiz kaldığına ilişkin araştırma sonuçları ve öğretmenlerden elde edilen bilgilerin de bu artış için rasyonel dayanak oluşturduğu belirtiliyor ![]() Fen ve Teknoloji dersinin adı değişecek Hayat Bilgisi dersinde mevcut düzenlemede 3 ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ![]() Değişiklikle Fen Bilimleri haftalık ders saati ise bir yıl erkene çekilerek 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenlemeyle Fen Bilimleri dersinin öğretim süresinde toplam 180 saatlik bir artış gerçekleşmiş olacak ve Fen Bilimleri öğretimine ayrılan süre de uluslararası ortalamalar düzeyine yükseltilecek ![]() Seçmeliydi zorunlu ders oldu Bakanlığın yaptığı çalışmaya göre, yabancı dil öğretimine ilkokul 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Değişiklikle 2 ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece yabancı dil öğretimi 2 yıl daha erkene çekilerek, öğrencilerin daha küçük yaşta yabancı dil öğrenmeleri sağlanacak ![]() ![]() Çizelgenin zorunlu dersler bölümüne yeni konulan İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersini sadece ilkokul 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkokulda Görsel Sanatlar ve Müzik dersleri haftalık 1'er saat, Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersi ise ilk üç sınıfta haftada 5'er saat, dördüncü sınıfta ise 2 saat olarak düzenlenecek ![]() Görsel Sanatlar ve Müzik derslerinde öğrencilerde genel olarak sanat ve müzik kültürü ile estetik bilinci oluşturulması amaçlanıyor ![]() ![]() Eğitimde 180 iş gününe devam edilecek Bakanlık yetkilileri, bazı gazetelerde yer alan ''Eğitim süresinin uzayacağı, 3 dönem olacağı'' yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını, böyle bir çalışmanın olmadığı bildirdi ![]() Eğitim iş gününün diğer ülkelerde Türkiye'den fazla olduğunu belirten yetkililer, mevcut 180 eğitim iş günü uygulamasının devam edeceğini kaydetti ![]() Kürtçe de seçmeli ders olabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkokul ve ortaokul ders saatlerine ilişkin hazırladığı taslak haftalık ders çizelgesinde, seçmeli derslerle ilgili düzenlemelere de yer veriliyor ![]() Zorunlu derslere ilave olarak 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Seçmeli dersler, ''Din, Ahlak ve Değerler'', ''Dil ve Anlatım'', ''Yabancı Dil'', ''Fen Bilimleri ve Matematik'', ''Sanat ve Spor'', ''Sosyal Bilimler'' olmak üzere altı grupta yapılandırıldı ![]() Din, Ahlak ve Değerler grubunda, 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile seçmeli ders olarak okutulması hükme bağlanan ''Kur'an-ı Kerim'' ile ''Hz ![]() ![]() Temel Dini Bilgiler dersi kapsamında, isteğe bağlı olarak İslam dini, Hristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik inancına ait bilgiler verilebilecek ![]() Bu gruptaki dersler, ortaokul 5 ![]() ![]() ![]() Türkiye'nin yazılımını geliştirecek öğrenciler yetişecek Dil ve Anlatım grubunda yer alan seçimlik derslerle öğrencilerin temel okuma, yazma, yazarlık, iletişim ve sunum becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor ![]() Ayrıca 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun kapsamında ''Yaşayan Diller ve Lehçeler'' dersi konularak, yerel dil ve lehçelerin seçmeli ders olarak okutulmasına imkan sağlanmış olacak ![]() ![]() Bu kapsamda yeterli öğrencinin seçmesi durumunda Kürtçe de seçmeli ders olabilecek ![]() ![]() Okuma Becerileri dersi 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı Dil seçmeli dersi de 5-8 ![]() ![]() ![]() Fen Bilimleri ve Matematik grubuna, öğrencilerin fen bilimleri ve matematik alanında kazandıkları temel bilgi ve becerileri günlük hayata ve problemlerin çözümüne uyarlayabilmelerini sağlayacak uygulama becerilerinin geliştirilmesi amacıyla ''Bilim Uygulamaları'' ve ''Matematik Uygulamaları'' dersleri konacak ![]() Ayrıca çevre bilincinin oluşturulması ve çevreyle ilgili sorunlara duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla ''Çevre ve Bilim'' dersi ile ''Bilişim Teknolojileri ve Yazılım'' dersine yer verilecek ![]() ![]() ![]() ![]() Sanat ve Spor grubunda resim, geleneksel sanatlar, plastik sanatlar gibi ''Görsel Sanatlar'' dersi, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, müzik enstrümanları gibi alanlarda ''Müzik'' dersi, çeşitli alanlara göre ise ''Spor ve Fiziki Etkinlikler'' dersi, ''Drama'' dersi, ''Zeka Oyunları'' dersi olacak ![]() ![]() Sosyal Bilimler grubunda ise ''Halk Kültürü'', ''Medya Okuryazarlığı'', ''Hukuk ve Adalet'' dersleri olacak ![]() Serbest etkinlikler zorunlu olmayacak İlkokul 1, 2, ve 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okuma Becerileri, İletişim ve Sunum Becerileri, Çevre ve Bilim, Drama, Halk Kültürü, Medya Okuryazarlığı dersleri yalnızca bir öğretim yılı seçilebilecek ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Öğrenci 5 ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin bir öğrenci, Kur'an-ı Kerim dersini ilk kez 7 ![]() ![]() ![]() Ortaokul 5 ![]() ![]() AA
![]() |
|