Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dönemi, icra, otomatik, sgkdan

SGK'dan Otomatik İcra Dönemi

Eski 04-17-2012   #1
Şengül Şirin

SGK'dan Otomatik İcra Dönemi

Son yılların en önemli prim affı/yapılandırması geçtiğimiz yıl Torba Kanun'la getirilmişti Düzenlemeyle sadece prim borçları değil, vergi borçları da dahil olmak üzere devlete olan borçların hemen tamamına ödeme kolaylığı getirildi Tabiri caizse devlet, bütün alacakları için yeni bir sayfa açmış oldu

Açıkçası, sağlanan ödeme kolaylığına rağmen yapılandırmaya başvurmayan borçlular için daha sıkı takibin başlayacağını bekliyorduk Nitekim bunun ilk işareti SGK'dan geldi Kurum, geliştirdiği yeni icra takip sistemiyle, borçlu işverenler ve Bağ-Kur'lular için otomatik icra takibine geçiyor Yani belirli süre prim ödemesini aksatan işverenlerin ve Bağ-Kur'luların borç dosyası otomatik olarak icra servisine intikal edecek Borçlunun banka hesapları, araçları, gayrimenkulleri gibi varlıkları takibe alınacak
Borçlunun icra takibine girmesinde SGK yetkililerinin inisiyatifi olmayacak ki takibin 'otomatik' oluşu da bunu gerektiriyor zaten Yeni durumu yüz binlerce borçlu işveren ve Bağ-Kur'lu için özetleyecek olursak; "SGK'ya şu kadar borcum var ama hele dursun, bir ara bakarız" dönemi kapanıyor

Taksitlendirmek mümkün

Öte yandan Torba Kanun kapsamında yapılandırmayı kaçırmış borçlular için hatırlatmış olalım İsterlerse SGK'ya başvurarak mevcut borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebiliyorlar Taksitlendirmenin gerek işverenler gerekse Bağ-Kur'lular açısından bazı avantajları var

· Borcunu taksitlendiren işveren 5 puanlık sigorta primi işveren payından ve diğer istihdam teşviklerinden yararlanmaya başlıyor

· Yine taksitlendirmeye başvuran işverenler, kamu ihaleleri için 'Borcu yoktur' yazısını SGK'dan alabiliyor

· Normalde iki aydan fazla prim borcu bulunan Bağ-Kur'lular sağlık yardımlarından yararlanamazken, taksitlendirmeye başvuranlar sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayabiliyor

SGK'ya borcu olan okurlarımız için hatırlatmış olalım

Almanya'dan formüler alacaksınız

Soru: Sadettin Bey, ben Almanya'dan emekli oldum ve şimdi Türkiye'ye dönmek istiyorum Almanya'dan aylık alırken Türkiye'de sağlık yardımlarından nasıl yararlanacağım? Bunun için ne yapmam gerekiyor? Fırat Ö

Cevap: Değerli okurum, Almanya ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunuyor Dolayısıyla her iki ülkede bulunduğunuz sırada da sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz Bunun için Almanya'dan Türkiye'ye dönerken Alman sigorta kurumundan kendiniz için "T/A20 / T/A23", aile bireyleriniz için "T/A9" formülerlerini almanız yeterli Bu belgeleri Türkiye'de ikamet edeceğiniz yerdeki SGK müdürlüğüne verdiğiniz takdirde, sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaksınız
Kaynak: SGK'dan 'otomatik icra' dönemi - Sadettin ORHAN

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com