03-11-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Anan Ben David
Anan ben David
Anan ben David ( ü 8 yüzyılın ikinci yarısı) hahamlığa karşı ve heretik bir tarikat olan Ananiliğin kurcusu İranlı Yahudi Varlığını bugün de sürdüren Karailik tarikatı,Ananilikten doğmuştur
Anan"ın ününün,eksilark ( sürgündeki Yahudilerin önderi) olmak için küçük kardeşiyle rekabete giriştiği 760"larda yayıldığı sanılmaktadır Bu görev babadan oğula geçtiği halde,gene de halifenin onayı gerekiyordu Anan bu onayı alamayınca kendini karşı -eksilark ilan etti bu da onun hapse atılmasına yol açtı Duruşma sırasında halifenin,kardeşini belirli bir dinin önderi olarak onayladığını,oysa kendisinin yeni ve İslamla benzerlikleri olan başka bir din kurduğunu ileri sürdü Bunun sonucunda serbest bırakıldı ve resmi koruma altına alındı
Anan,tarikatın yasalarını Sefer ha-mitzvot (Buyruklar Kitabı ) adıyla 770"te kaleme aldı Bu kitabın birleştirici ilkesi,hem Talmud"un büyük bölümünü hem de yetkisini Talmud"a dayandıran hahamlık kurumunu reddetmesiydi Yalnızca Tevrat geçerli kabul ediliyor o da yarı sadık,yarı özgür bir biçimde yorumlanıyordu
Anan"ın ölümünden sonra müritleri Kudüs"e yerleşti Sonunda Ananilik,çileci bir eğilim taşıyan ve Talmud"un bağlayıcılığını reddeden Karailik tarikatına dönüştü 1948"de İsrail Devleti kurulunca birkaç bin Karai buraya yerleşti
Kaynak;AnaBritannica cilt 2 frmsinsi netiçin derlenmiştir
|