Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anan, david

Anan Ben David

Eski 03-11-2012   #1
Şengül Şirin

Anan Ben David

Anan ben David

Anan ben David ( ü8yüzyılın ikinci yarısı)hahamlığa karşı ve heretik bir tarikat olan Ananiliğin kurcusu İranlı YahudiVarlığını bugün de sürdüren Karailik tarikatı,Ananilikten doğmuştur

Anan"ın ününün,eksilark ( sürgündeki Yahudilerin önderi) olmak için küçük kardeşiyle rekabete giriştiği 760"larda yayıldığı sanılmaktadırBu görev babadan oğula geçtiği halde,gene de halifenin onayı gerekiyorduAnan bu onayı alamayınca kendini karşı -eksilark ilan ettibu da onun hapse atılmasına yol açtıDuruşma sırasında halifenin,kardeşini belirli bir dinin önderi olarak onayladığını,oysa kendisinin yeni ve İslamla benzerlikleri olan başka bir din kurduğunu ileri sürdüBunun sonucunda serbest bırakıldıve resmi koruma altına alındı

Anan,tarikatın yasalarını Sefer ha-mitzvot (Buyruklar Kitabı ) adıyla 770"te kaleme aldıBu kitabın birleştirici ilkesi,hem Talmud"un büyük bölümünü hem de yetkisini Talmud"a dayandıran hahamlık kurumunu reddetmesiydiYalnızca Tevrat geçerli kabul ediliyoro da yarı sadık,yarı özgür bir biçimde yorumlanıyordu

Anan"ın ölümünden sonra müritleri Kudüs"e yerleştiSonunda Ananilik,çileci bir eğilim taşıyan ve Talmud"un bağlayıcılığını reddeden Karailik tarikatına dönüştü1948"de İsrail Devleti kurulunca birkaç bin Karai buraya yerleşti

Kaynak;AnaBritannica cilt 2 frmsinsinetiçin derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com