![]() |
Yeni TTK ve Yol Haritası / YMM İsmail Kökbulut |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yeni TTK ve Yol Haritası / YMM İsmail KökbulutYeni TTK ve yol haritası / YMM İsmail Kökbulut Geçen haftalarda gazetemizde yayınlanan "Yeni Ticaret Kanunu ne getiriyor" yazı dizisi birçok kesimde ilgi uyandırdı ![]() Şirketleri yeni dönemde ne bekliyor ve neyi ne zaman yapmak gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 Temmuz 2012 Kanunun genel olarak yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012'dir ![]() - Yönetim kurulu ve üst yönetim kadrolarının hukuki ve cezai olarak kusurları oranında sorumlu tutulmaları için kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması, - Genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması, - Kayıtlı sermaye sistemine geçmek isteyenlerin hazırlıklarını yapması, - Ortakların şirkete karşı kişisel borçlanma yasağının başlaması, (Mevcut borçların kapatılmasının son günü ise, 30 ![]() ![]() ![]() - Tek ortaklı şirkete dönüşmenin başlaması, - Yönetim kurulu ve genel kurula ilişkin değişikliklerin yapılması ![]() 13 Ağustos 2012 Şirketlerin esas sözleşmelerdeki genel hükümlerin bu kanuna göre revizyon ve / veya tamamlanması için son gün ![]() 30 Eylül 2012 - Yönetim kurulu üyeleri arasında tüzel kişi temsilcisi bulunan şirketlerde, bu üyelerin istifası ve yerine -tüzel kişi veya başkası olarak- yeni atamaların yapılması için son gün ![]() - Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 01 ![]() ![]() ![]() Yönetim kurulu üyelerinin en az dörtte birinin yükseköğrenim görmüş olması zorunlu ![]() ![]() 1 Ocak 2013 - Şirketlerin defterlerini Türkiye Muhasebe Standartları'na (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Sistemi'ne (TFRS) uygun tutulması ve finansal raporlamanın başlaması ![]() ![]() 1 Mart 2013 - Bağımsız denetçilerce denetlenme zorunluluğu olan şirketlerde, denetçi atanmasının son günü ![]() ![]() 30 Haziran 2013 - Nama yazılı hisselerin devri ile ilgili esas sözleşmelerdeki hükümlerin yeni kanunla uyumlu hale getirilmesinin son günü ![]() 1 Temmuz 2013 - Yeni kanuna uygun internet sitesinin (web sayfası) açılmasının son günü 13 Şubat 2014 - Sermaye tutarlarının, yeni asgari sermaye tutarlarına (A ![]() ![]() - İmtiyazlı hisselerde mevcut imtiyazların yeni kanunla uyumlu hale getirilmesinin son günü ![]() 30 Haziran 2015 - Ortakların şirkete olan borçlarını -nakdi olmak kaydıyla- kapatmaları için son gün ![]() - Bağlı şirketin md ![]() ![]() Görüldüğü gibi her ne kadar kanunun genel yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olsa da birçok düzenlemenin takvimi daha sonraki tarihlere bırakılmış ![]() ![]() Kaynak: Bugün Gazetesi
![]() |
|