Kışı Fit ve Sağlıklı Geçirmenin Yolları |
10-25-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
Kışı Fit ve Sağlıklı Geçirmenin YollarıKışı fit ve sağlıklı geçirmenin yolları Yaz aylarında dikkat edilen düzenli beslenme, kilo kontrolleri ve hareketli yaşam, kış mevsiminin gelmesiyle yerini yanlış beslenme alışkanlıklarına, hareketsiz yaşama ve bunun sonucu da alınan kilolara ve hastalıklara bırakıyor Diyetisyen Müge Arslan kışı fit ve sağlıklı geçirmenin 7 yolunu paylaşırken alınan kiloların da nedenlerini özetledi: "Kış aylarında soğukların artmasıyla beraber, bazal metabolizma hızınız ve vücut ısınız da düşmektedir Vücudunuz normal ısı düzeyine ulaşmak için fazladan enerjiye ihtiyaç duyar Bunun sonucu olarak kış aylarında yemek yeme isteğiniz artar, bu da sizi yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdalara yöneltir Havaların soğumasıyla beraber hareketsiz bir yaşamla baş başa kalırsınız ve sonucunda kış aylarında alınan kilolar kaçınılmaz olur!" Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında olan kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb) kış aylarında sofralarımızda mutlaka haftada en az iki gün yer verin Kuru baklagiller çok iyi bir protein kaynağı olduklarından dolayı, yemeklere lezzet vermek ve besleyici değerini artırmak için eti protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketin Kış mevsimiyle beraber baş gösteren grip, bronşit, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için antioksidanlardan (A, C, E vitaminleri, Selenyum, Çinko, Magnezyum) zengin beslenerek bağışıklık sistemimizi daha çok güçlendirmeliyiz Bu aylarda çok bol bulunan turunçgil, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere, meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabilirsiniz Taze sıkılmış meyve suları, vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir Meyve suları bekletilmeden hemen içilmelidir Bol bol salata tüketilmelidir Salatalar hazırlanınca hiç bekletilmemelidir Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olur Bu vitamin ısı, ışık gibi etkenlerden kolayca etkilenir Kış aylarında kahve, çay gibi içecekler yerine bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayını tercih edin Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı, margarin tüketiminden kaçınılmalıdır Yemeklere eklenecek zeytinyağı ve sıvı yağlar dikkatli tüketilmelidir Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinler E vitamini yönünden zengindir Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi yağlarda bulunan omega-9 yağ asitlerinin de bağışıklık sistemimiz üzerine olumlu etkileri vardır Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine önem gösterin (Haftada 1 - 2 kez yumurta tüketebilirsiniz) Kış aylarında güneş ışıklarını çok daha az alabildiğimizden ötürü, D vitamininden yoksun kalmakta ve D vitamini gereksinimlerimizi karşılamakta güçlük çekmekteyiz Kemik ve diş gelişimi için de önemli olan D vitaminin diğer bir kaynağı balıktır Bu nedenle haftada en az 2 kez düzenli balık tüketmeliyiz Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmalıyız Kış aylarında da yaz aylarında olduğu gibi fiziksel aktivitemize dikkat etmeliyiz Haftanın 4 günü 45 dakika kadar egzersiz yapılması yeterli olacaktır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|