10-07-2011
|
|
KRDNZ
|
Taze Beyinler

Yazı: David Dobbs
Fotoğraflar: Kitra Cahana
Huysuz Fevri Çıldırtıcı Ergenler neden böyle davranıyor? Evrimsel açıdan bakıldığında, ergenlerin çileden çıkarıcı özellikleri, başarılı birer erişkin olmalarında kilit rol oynuyor olabilir
Ergen çocuğunuzun bazı riskler aldığını bilseniz de, bunları duymak sizi şok edebilir Kısa bir süre önce, güzel bir mayıs sabahı, o zaman 17 yaşında olan büyük oğlum beni arayıp son birkaç saati eyalet polis karakolunda geçirdiğini söyledi Anlaşılan arabayı "biraz hızlı" sürüyormuş "Biraz hızlı"dan kastının ne olduğunu sordum Meğer genlerimin ve şefkatli bakımımın bu ürünü; kundakladığım, üstüne titrediğim, agularla konuştuğum, erkekliğin kıyısına gelene dek kâh sıkıp kâh bıraktığım bu çocuk-adam, otoyolda saatte 182 kilometre hızla uçuyormuş
"Buna biraz hızlı denmez" dedim
O da hemfikirdi Hatta sesinde ciddiyet ve pişmanlık vardı Para cezasını ve büyük olasılıkla avukat parasını kendi ödemesi gerekeceğini söylediğimde karşı çıkmadı O hızda giderken herhangi bir şey olsa; yola köpek çıksa, lastiği patlasa, hapşırsa öleceğini dile getirdiğimde de bir şey demedi Aslına bakarsanız neredeyse sinirimi bozacak kadar mantıklıydı Polisin onu durdurmasının doğru olduğunu bile ifade etti Çünkü onun da dediği gibi "Herkesin 182'yle gitmesi doğru olmaz"dı
Karşı çıktığı tek bir şey vardı Ona yöneltilen suçlamalardan birinin, "düşüncesizce araba kullanmak" olması hoşuna gitmemişti Sonunda ona bağırma fırsatının yaklaştığını düşünerek "Eee," diye homurdandım, "Sen ne derdin buna?"
"Bu tanım doğru değil," dedi sakince "'Düşüncesiz' sözcüğü dikkat etmiyormuşsun gibi geliyor kulağa Ama ediyordum Kuru zeminli boş bir otoyolda, aydınlık bir saatte, yolu iyi görebildiğim ve trafiğin olmadığı bir zamanda bilerek bu seçimi yaptım Yani, öylesine gaza basmıyordum Araba kullanıyordum Sanırım bilmeni istediğim şey buydu Kendini daha iyi hissettirecekse, bütün dikkatim oradaydı " İşin aslı, bunu bilmek gerçekten de kendimi daha iyi hissetmemi sağladı Neden iyi geldiğini anlayamamak beni rahatsız etmişti Ama şimdi anlıyorum
Oğlumun bu hızlı macerası, ergen adını verdiğimiz insan grubu hakkında kafa yoran insanların yıllardır sorduğu soruyu gündeme getiriyor: Ne yaptığını sanıyor? Anne-babalar genellikle bu cümleyi daha renkli şekillerde sorar Bilim insanları ise daha sakince Onlar, "Bu davranışı nasıl açıklayabiliriz" der Aslında bu da "Bu çocukların nesi var" sorusunun başka bir şekilde sorulmuş halidir Neden böyle davranıyorlar diye sormak bile, sorgulamanın yanında bir yargı taşır
Çağlar boyunca öne sürülen yanıtların çoğu, sadece ergenleri etkileyen karanlık güçlere değiniyor Aristo, 2 bin 300 yıl kadar önce "Şarap sarhoşları, doğa da gençleri ateşler" notunu düşmüş William Shakespeare'in Kış Masalı'nda bir çoban, keşke "10'la 23 arasında hiçbir yaş olmasa ya da gençler aradaki yılları uyuyarak geçirseler Çünkü aradaki dönemde genç kadınları gebe bırakmak, aile büyükleriyle ters düşmek, hırsızlık ve kavgadan başka hiçbir şey yoktur" diyor Çoğu modern bilimsel araştırma da çobanın hayıflanmasının izlerini taşıyor Ergenlik üzerine çalışan G Stanley Hall, "fırtına ve stres" yüklü bu dönemin, insan gelişiminin daha az uygarlaşmış erken dönemlerinin bir tekrarı olduğu görüşünde Freud için ergenlik, acı verici psikoseksüel çatışmaların bir yansıması, Erik Erikson içinse yaşam sürecindeki pek çok kimlik krizinden en çalkantılı olanı Yani, ergenlik = hep problem
Bu düşünce tarzı, 20 yüzyılın sonlarında araştırmacıların ergen beyninin hem fiziksel gelişimini, hem de faaliyet düzenlerini ayrıntılı bir biçimde takip edebilecekleri beyin görüntüleme teknolojisini geliştirmelerine dek devam etti Bu görüntüleme araçları "Bu çocukların nesi var?" sorusunu yeni bir biçimde sormayı mümkün kılarken, neredeyse herkesi şaşırtan bir yanıtı da ortaya çıkardı Sonuçlara göre, beynimizin gelişmesi düşündüğümüzden çok daha uzun zaman alıyordu Bu bulgu ergenlerin çıldırtıcı davranışlarına basit ve pek de övgü dolu sayılamayacak bir açıklama getirmiş oldu Öte yandan, karmaşık ve olumlayıcı bir açıklama da içeriyor aslında
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) 1990'larda yetişen 100'den fazla genci incelediği proje kapsamında gelişmekte olan bir dizi ergen beyninin ilk ve tam taramaları yapıldı Ve bu taramalar beynimizin 12-25 yaş arasında ciddi oranda yeniden düzenlendiğini gösterdi Aslında beyin bu dönemde çok fazla büyümüyor İnsan 6 yaşına gelene kadar beyni tam boyutunun yüzde 90'ına ulaşmış oluyor Bundan sonra kafanın büyümesi kafatasının kalınlaşmasına bağlı olarak gelişiyor Ama ergenlik dönemi boyunca beyin, bilgisayarların ağ ve kablo güncellemelerine benzer şekilde kapsamlı bir yeniden yapılanmadan geçiyor
Devamını National Geographic Türkiye'nin Ekim 2011 sayısında okuyabilirsiniz
|
|