![]() |
Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) 026 - ŞUARA SURESİ GİRİŞ Adı: Sure adını, "şuara" kelimesinin geçtiği 224 ![]() ![]() Nüzul zamanı: Konu, üslup ve ilgili rivayetler, surenin Mekkî dönemin ortalarında indiğini gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konular: Surenin temelinde, Mekke kafirlerinin şu veya bu bahaneyle Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sûre'nin indiği dönemde Mekke'de durum buydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu girişin ardından 191 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bağlamda aşağıdaki hususlar vurgulanmaktadır: 1) Ayetler iki türdür: a) Yeryüzünün her yanına dağılmış halde bulunup akıllı bir kişinin görmesiyle Hz ![]() ![]() b) Firavun ve kavmine, Nuh kavmine, Ad kavmine, Semud ve Lut kavmi ile Eykelilere gösterilen ayetler ![]() ![]() 2) Çağlar boyu, kafirlerin zihin yapıları hep aynı olagelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Allah aynı zamanda hem Kadir, hem Rahim, hem de güçlüdür ![]() ![]() ![]() 4) Son olarak sure şöyle bir özetle bitmektedir: "Ey kafirler! Eğer illâ ayet görmek istiyorsanız, neden eski toplumları helâk eden korkunç ayetleri görmemekte ısrar ediyorsunuz? Neden, kendi dilinizde okunan Kur'an'ı görmüyorsunuz? Neden Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)Rahman Rahim olan Allah’ın adıyla 1- Tâ, Sîn, Mîm ![]() 2- Bunlar, apaçık olan Kitabın ayetleridir ![]() 3- Onlar mü'min olmayacaklar diye neredeyse kendini kahredeceksin (öyle mi?) (2) 4- Dilersek, onların üzerine gökten bir ayet (mucize) indiririz de, ona boyunları eğilmiş kalıverir ![]() AÇIKLAMA 1 ![]() ![]() ![]() El-Kitabü'l-Mübin'in bir anlamı da Kur'an'ın şüphesiz İlahî bir kitap olduğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki anlamı da ihtiva eden girişteki bu kısa ayetin, surenin ana konusuyla yakından bağlantısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra kafirler, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)5- Onlara Rahman (olan Allah) dan yeni bir uyarı gelmeyiversin, hiç tartışmasız ondan yüz çevirirler ![]() 6- Gerçekten yalanladılar; fakat, alay konusu edinmekte oldukları şeyin haberi kendilerine pek yakında gelecektir ![]() 7- Yeryüzüne bir bakmadılar mı ki, biz onda her güzel (kerim) çiftten nice ürünler bitirdik ![]() 8- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır;(5) ancak onların çoğu mü'min değildirler ![]() 9- Hiç şüphe yok, senin Rabbin, gerçekten O, üstün ve güçlü olandır, merhamet sahibi olandır ![]() 10- Hani senin Rabbin, Musa'ya seslenmişti7) "Zulmetmekte olan kavime git;" AÇIKLAMA 4 ![]() ![]() ![]() a) Acımasızca karşı çıktıkları ve alay ettikleri gerçek, düşmanlıklarına rağmen gözleri önünde yeryüzünde hakim olur ![]() b) Kendilerini acıklı bir azab yakalar ve yeryüzünden silinip giderler ![]() c) Yanlışla geçmiş bir-kaç senelik bir ömürden sonra ölümle karşılaşırlar ve hayatlarında tüm kalbleriyle peşinden gittikleri şeyin sadece bâtıl, buna karşılık peygamberlerin sundukları şeyin ise Hak olduğunu görürler ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 1) Musa Peygamber'in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, sihirbazların hayatları pahasına derhal Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) İnadın yol açtığı ve Firavun'un da karşılaştığı acıklı son, başkalarının sabırsızlıkla bekleyeceği bir şey değildir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)11- "Firavun'un kavmine ![]() 12- Dedi ki: "Rabbim, kuşkusuz ben, onların beni yalanlamalarından korkmaktayım ![]() 13- Göğsüm sıkışmakta, dilim dönmemektedir; bundan dolayı Harun'a da (elçilik görevini bildirmesi için Cibril'i) gönder ![]() 14- "Üstelik, onların bana karşı (davasını savunacakları bir cinayet) suçu(m) var; bundan dolayı beni öldürmelerinden de korkmaktayım ![]() 15- (Allah:) "Hayır," dedi ![]() ![]() 16- "Gecikmeksizin Firavun'a giderek deyin ki: -Gerçekten biz, âlemlerin Rabbi'nin elçisiyiz," 17- "İsrailoğullarını bizimle birlikte göndermen için (sana geldik) ![]() AÇIKLAMA 8 ![]() ![]() 9 ![]() 10 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden, kendisinden daha iyi konuşan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabı Mukaddes'te farklı bir hikaye anlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)18- (Gittiler ve Firavun:) Dedi ki: "Biz seni içimizde daha çocukkken yetiştirip-büyütmedik mi?(14) Sen ömrünün nice yıllarını aramızda geçirmedin mi?" 19- "Ve sen, yapacağın işi (cinayeti) de işledin;(15) sen nankörlerdensin ![]() 20- (Musa) Dedi ki: "Ben onu yaptığım zaman şaşkınlardandım ![]() 21- "Sizden korkunca da hemen aranızdan kaçtım; sonra Rabbim bana hüküm (ve hikmet) verdi(17) ve beni peygamberlerden kıldı ![]() AÇIKLAMA 14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 15 ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)22- "Bana karşı lütuf-dediğin nimet de, İsrailoğullarını köle kılmandan dolayıdır ![]() 23- Firavun(19) dedi ki: "Âlemlerin Rabbi nedir?"(20) 24- Dedi ki: "Göklerin, yerin ve bu ikisi arasında olan her şeyin Rabbidir ![]() ![]() 25- Çevresindekilere dedi ki: "işitiyor musunuz?" 26- (Musa:) Dedi ki: "O sizin de Rabbiniz, geçmişteki atalarınızın da Rabbidir ![]() 27- (Firavun) Dedi ki: "Şüphesiz size gönderilmiş bulunan elçiniz, gerçekten bir delidir ![]() 28- "Eğer aklınızı kullanabiliyorsanız, O, doğunun da, batının da ve bunlar arasında olan her şeyin de Rabbidir"(23) dedi (Musa) ![]() AÇIKLAMA 18 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19 ![]() ![]() ![]() ![]() 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21 ![]() ![]() ![]() 22 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 23 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)29- (Firavun) Dedi ki: "Andolsun, benim dışımda bir ilah edinecek olursan, seni mutlaka hapse atacağım ![]() 30- (Musa) Dedi ki: "Sana apaçık bir şey getirmiş olsam da mı?"(25) 31- (Firavun) Dedi ki: "Eğer doğru sözlülerden isen, onu getir ![]() 32- Bunun üzerine asasını bırakıverdi, bir de (ne görsünler) o, açıkça bir ejderha oluverdi ![]() AÇIKLAMA 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu temel gerçek göz önünde bulundurulduğu zaman, Firavun'un sözlerinin gerçek anlamı kolaylıkla anlaşılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 25 ![]() 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)33- Elini de çekip çıkardı, bir de (ne görsün) o, bakanlar için 'parlayıp aydınlanıvermiş ![]() 34- (Firavun) Çevresindeki önde gelenlere: "Bu dedi" ![]() ![]() 35- "Büyüsüyle sizi yurdunuzdan sürüp çıkarmak istiyor;(29) ne buyurursunuz?"(30) 36- Dediler ki: "Bunu ve kardeşini oyala, şehirlere de toplayıcılar gönder," 37- "Bütün uzman-bilgin büyücüleri sana getirsinler ![]() 38- Böylelikle büyücüler, bilinen bir günün belli vaktinde bir araya getirildi ![]() 39- Ve insanlara da: "Siz de toplanıyor musunuz? dendi ![]() 40- "Umarız ki, eğer galip gelirse biz de büyücülere uyarız ![]() AÇIKLAMA 28 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 30 ![]() ![]() ![]() 31 ![]() ![]() ![]() 32 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 33 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)41- Büyücüler geldiklerinde, Firavun'a: "Şayet biz galip gelirsek, bize bir ücret var gerçekten değil mi?" dediler ![]() 42- "Evet" dedi ![]() 43- Musa onlara dedi ki: "Atacağınızı atın ![]() 44- Onlar da, iplerini ve asalarını atıverdiler ve: "Firavun'un üstünlüğü adına, hiç tartışmasız, üstün olanlar gerçekten bizleriz" dediler ![]() 45- Böylelikle Musa da asasını bırakıverdi, bir de (ne görsünler) o, uydurmakta olduklarını yutuveriyor ![]() 46- Anında büyücüler secdeye kapandılar ![]() 47- (Ve:) "Alemlerin Rabbine iman ettik" dediler ![]() 48- "Musa'nın ve Harun'un Rabbine ![]() AÇIKLAMA 34 ![]() ![]() 35 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 36 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 37 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)49- (Firavun) Dedi ki: "Ona, ben size izin vermeden önce mi inandınız? Hiç tartışmasız, o, size büyüyü öğreten büyüğünüzdür;(38) öyleyse yakında bileceksiniz ![]() ![]() 50- "Hiç zararı yok" dediler ![]() ![]() 51- "Doğrusu biz, iman edenlerin ilki olduğumuzdan dolayı Rabbimizin bizim hatalarımızı bağışlayacağını ummaktayız ![]() 52- Musa'ya da: "Kullarımı gece yürüyüşe geçir,(41) çünkü izleneceksiniz"(42) diye vahyettik ![]() AÇIKLAMA 38 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 39 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 40 ![]() ![]() ![]() ![]() Sihirbazların bu cevabı, Firavun'un tellallarının topladığı halka şu iki şeyi açıklamaktadır: 1) Firavun, namustan yoksun, inatçı ve aldatıcı birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Ülkenin her tarafında toplanmış olan binlerce kişi, Alemlerin Rabbi'ne inanır inanmaz, sihirbazlarda meydana gelen manevî değişkilğe bizzat şahit olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 42 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) 53- Bunun üzerine Firavun da şehirlere (asker) toplayıcılar gönderdi ![]() 54- "Gerçek şu ki bunlar azınlık olan bir topluluktur;" 55- "Ve şüphesiz bize karşı da büyük bir öfke beslemektedirler ![]() 56- "Biz ise uyanık bir toplumuz" (dedi) ![]() 57- Böylelikle biz onları (Firavun ve kavmini) bahçelerden ve pınarlardan sürüp çıkardık; 58- Hazinelerden ve soylu makam(lar) dan da ![]() 59- İşte böyle; bunlara İsrailoğullarını mirasçı kıldık ![]() 60- Böylece (Firavun ve ordusu) güneşin doğuş vakti onları izlemeye koyuldular ![]() 61- İki topluluk birbirini gördükleri zaman, Musa'nın adamları: "Gerçekten yakalandık" dediler ![]() 62- (Musa:) "Hayır" dedi ![]() ![]() AÇIKLAMA 43 ![]() ![]() ![]() Çünkü, Firavun gibi despot bir hükümdara, yüzyıllarca baskı altında yaşayan köle ve ezilmiş toplumdan tehlike gelemezdi ![]() ![]() 44 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 45 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 46 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)63- Bunun üzerine Musa'ya: "Asanla denize vur" diye vahyettik ![]() ![]() 64- Ötekileri de buraya yaklaştırdık ![]() 65- Musa'yı ve onunla birlikte olanların hepsini kurtarmış olduk ![]() 66- Sonra ötekilerini(48) suda boğduk ![]() 67- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır ![]() ![]() 68- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() 69- Onlara İbrahim'in haberini de aktarıp-oku50) 70- Hani, babasına ve kavmine: "Siz neye kulluk ediyorsunuz?" demişti ![]() 71- Demişlerdi ki: "Putlara tapıyoruz, bunun için sürekli onların önünde bel büküp eğiliyoruz ![]() 72- Dedi ki: "Peki, dua ettiğiniz zaman onlar sizi işitiyorlar mı?" AÇIKLAMA 47 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 48 ![]() ![]() 49 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öte yandan, bu olayda müminler için de bir ayet vardır: Şimdilik şer güçler egemen görünseler de, Allah uzun vadede lütfuyla hakkı hakim kılar ve bâtılı yok eder ![]() 50 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genelde Araplar ve özelde Kureyş, kendilerini Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 51 ![]() ![]() 52 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)73- "Ya da size bir yararları dokunuyor mu veya zararları?" 74- "Hayır" dediler ![]() ![]() 75- (İbrahim) Dedi ki: "Şimdi, neye tapmakta olduklarınızı gördünüz mü?" 76- "Hem siz, hem de eski atalarınız?"(54) AÇIKLAMA 53 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 54 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)77- "İşte bunlar, gerçekten benim düşmanımdır;(55) yalnızca alemlerin Rabbi hariç"(56) 78- "Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O'dur;"(57) 79- "Bana yediren ve içiren O'dur;" 80- "Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur;"(58) 81- "Beni öldürecek, sonra diriltecek olan da O'dur;" AÇIKLAMA 55 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim Peygamber'in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 56 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 57 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 58 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)82- "Din (Ceza) günü hatalarımı bağışlayacağını ummakta olduğum da O'dur;"(59) 83- "Rabbim, bana hüküm(60) (ve hikmet) bağışla ve beni salih olanlara kat;"(61) 84- "Sonra gelecekler arasında bana bir doğruluk dili (lisan-ı sıdk) ver ![]() AÇIKLAMA 59 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gerçekler karşısında, Allah'tan başkalarına ibadet eden bir kişi, kendi felaketini kendisi hazırlıyor demektir ![]() ![]() 60 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 61 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 62 ![]() ![]() ![]() Bu, dünyevi yücelik ve şöhret duası değil, ancak kalıcı ve değerli hizmetler sonucu kazanılabilecek gerçek büyüklük ve şöhret duasıdır ![]() 1) Dünyadakiler, kötü örnekler karşısında kendilerine takva aşılayacak ve doğru yolu izlemede cesaret verecek iyi bir örnek bulurlar ![]() 2) Salih kişi, yalnızca ortaya koyduğu güzel örneği izleyerek doğruya yönelen nesillerin işlediklerinden de mükafat almakla kalmaz, kendi amellerine ek olarak, nesiller boyunca Kıyamet Günü'ne kadar insanlara yararlı olmakta devam eden, arkasında bıraktığı hidayet çeşmelerinden dolayı, milyonlarca insanın kendi lehine şahitliğini kazanır ![]() |
![]() |
![]() |
|