|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
pekmez, pestil, salça, turşu, yapımı, yapımıkonserve |
![]() |
Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu YapımıPESTİL Malzemeler : Taze dut, toz şeker, bal, süt, un, ceviziçi, fındık içi, fıstıkiçi Yapılışı : Dutlar büyük bir kazan içerisinde kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() Ocak yakılarak kazana su konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pestil herlesinin en iyi şekilde olması için bu karışımın dibine tutmaması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SALÇA Domates Tek yıllık bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEKMEZ 1 ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu YapımıKonserve, turşu, salça kış hazırlığı Mevsim sebzeleriyle hazırlanan çeşitli konserve,turşu ve salçalar mutfaklardaki yerini alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domates salçası Malzemeler 5 kg etli domates 5 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: * Domatesleri yıkayıp iri iri doğrayın ![]() ![]() ![]() * Elde ettiğiniz domates püresini yayvan bir kaba alıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak pişirin ![]() ![]() * Salçayı cam kavanozlara üstten 2 parmak boşluk bırakacak şekilde paylaştırın ![]() ![]() ![]() * Hazırlanan salça açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmezse bozulur ![]() ![]() Öneri Salça yapacağınız zaman Çanakkale domatesi veya Bursa domatesi türlerini tercih edin ![]() ![]() Türlü konservesi Malzemeler: 1 kg patlıcan Yarım kg bamya Yarım kg taze fasulye 1 kg kabak Yarım kg sivri biber 1 kg domates 1 çorba kaşığı tuz Hazırlanışı * Sebzeleri yıkayıp kurulayın ![]() ![]() ![]() ![]() * Patlıcanları alacalı soyup iri küpler halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() * Hazırladığınız sebzeleri ayrı kaplarda diri kıvamda haşlayıp süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kavanozları sterilize etmek için; büyük bir tencerenin dibini kalın bir bezle kaplayın ve kavanozları birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kolaylık Konserve yaparken kavanozları sterilize etmek için, kotoklava adı verilen özel bir sterilize tenceresi de kullanabilirsiniz ![]() Karışık turşu Malzemeler Yarım kg havuç Hazırlanış * Havuçları temizleyip halka halka dilimleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze Seçerken Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu YapımıSalça Yapımı DOMATES EKŞİSİ (SALÇASI) YAPIMI 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİBER EKŞİSİ Kırmızı rengi almış biberler, çekirdeğinden temizlenir, sapları ayıklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERİK EKŞİSİ Aş erik, ekşi erik, mardik erikten yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİLLAN (KUŞBURNU MARMELATI) SALÇASI Toplanan kuşburnu temizlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERMERİK ERİĞİ EKŞİSİ Ufak, ekşi erikten yapılır ![]() ![]() ![]() Salçası (ekşisi) şöyle yapılır: Erikler yıkanır, kazanda bir ağız kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu YapımıSalça Özellikle domatesin ve olgunlaşmış kırmızı biberin çeşitli metodlarla koyulaştırılmış özü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşte salça yapımı: Olgun domatesler yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynatarak salça yapımı: Suyu sızdırılan domates ezmesi, kalaylı kazanlara konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatılan salça yapma usulleri ananevi salça yapma usulleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salça, double ve triple olarak elde edilir ![]() ![]() ![]() Salçaya çeşitli baharat, tuz, şeker, yumurta katılmak suretiyle soslar yapılmaktadır ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#5 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu YapımıSalça nasıl yapılır Her gün evlerimizde kullandığımız salçanın yapımı temelde oldukça kolaydır ![]() ![]() Biber Salçası Nasıl Yapılır? Her şeyden önce salçanın tarifi yapılacak miktarla birlikte biraz değişkenlik gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() Öncelikle salçalık kırmızı biber alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domates Salçası Nasıl Yapılır? Aslında domates salçası yapımı da biber salçası yapımına oldukça benzemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımı |
![]() |
![]() |
#6 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Salça Yapımı,pekmez Yapımı,pestil Yapımı.konserve Yapımı ,turşu Yapımıpekmez yapımı pekmez nasıl yapılır nelerden yapılır Pekmez üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılması ile üretilen, Türkler'e özgü, yoğun ve tatlı bir şuruptur ![]() Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur ![]() ![]() Pekmezlik üzümler, çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapımı anlatılan bu ürün türüne "tatlı cıvık pekmez" denir ![]() ![]() "Katı pekmez" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir ![]() ![]() ![]() Besin değerleri Pekmezin besin değeleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1,276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() Faydaları Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur ![]() ![]() ![]() ![]() Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır ![]() Çeşitleri Üzüm pekmezi Üzümden elde edilen pekmez türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dut pekmezi Duttan elde edilen pekmez türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keçi boynuzu (harnup) pekmezi Keçi boynuzundan elde edilen pekmez türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andız (ardıç) pekmezi Andız ağacının meyvelerinden elde edilen pekmez türüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüketimi Pekmez, yoğun tadı dolayısıyla genellikle tek başına tüketilmez ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|