Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adı, atomun, çekirdeğin, dizilerinin, fizikte, gelen, kabuk, kararlı, karşılık, modellerinde, ortak, sayı, sayılar, sihirli, yapıya

Sihirli Sayılar,fizikte,atomun ve çekirdeğin Kabuk Modellerinde ,kararlı Yapıya Karşılık Gelen Sayı Dizilerinin Ortak Adı.

Eski 07-12-2011   #1
Şengül Şirin

Sihirli Sayılar,fizikte,atomun ve çekirdeğin Kabuk Modellerinde ,kararlı Yapıya Karşılık Gelen Sayı Dizilerinin Ortak Adı.

SİHİRLİ SAYILAR

Sihirli Sayılar,fizikte,atomun ve çekirdeğin kabuk modellerinde ,kararlı yapıya karşılık gelen sayı dizilerinin ortak adıBu sayılar,kabukları tümüyle dolu olan atomlardaki toplam elektron sayısına ya da çekirdeklerdeki toplam nötron ya da proton sayısına karşılık gelir

Atomlar için sihirli sayılar,dolu elektron kabuklarında bulunabilecek toplam elektron sayıları olan 2,10,18,36,54 ve 86"dırÖrneğin,atom numarası 17"den 19"a kadar olan kimyasal elementler arasında klor iyonu (CI-),argon atomu (Ar) ve potasyum iyonunun (K+) dış yörüngelerinde 18 elektron vardır ve bunlar kimyasal bakımdan oldukça kararlıdırlarNötr atomlardaki (örnsoy gazlar) elektronların sayısı sihirli atom sayılarına karşılık gelir

Çekirdekler,için sihirli sayılar,dolu çekirdek kabuklarında bulunabilecek toplam proton ya da nötron sayıları olan 2,8,20,28,50,82 ve 126"dırÖrneğin,çekirdeğinde 50 proton bulunan kalayın (atom numarası 50) 10 kararlı izotopu buna karşılık indiyum (atom numarası 49) ile antimonun (atom numarası 51) birlikte yalnızca 2 izotopu vardırİki proton ile iki nötrondan oluşan çifte sihirli alfa parçacığı ( helyum-4 çekirdeği) ise son derece kararlıdır

Kaynak;AnaBritannica cilt 28 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com