İştah |
06-17-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
İştahİştah 1 Yeme isteği: iştahı açılmak, iştahı yerinde, iştahla yemek —2 istek, arzu: iştahla konuşmak, çalışmak Kadına iştahla bakıyordu —3 İştah açmak, yemek yeme isteğini artırmak: Kimi ilaçlar iştah açar || iştah kapamak, kesmek, yemek yeme isteğini azaltmak || iştahı açılmak, yemek yeme isteği çoğalmak: iştahım açıldı, doymak bilmiyorum || iştahı kapanmak, kesilmek, eskisi kadar yemek yiyemez olmak, yeme isteği azalmak, yok olmak —Etol iştah davranışı, bir tüketim etkinliğiyle tamamlanan eşgüdümlü motor edimlerin art arda gelişi (Bk ansikl böl) —Fels Spinoza'ya göre, ruhun, hem ruh, hem beden olarak kendi varlığını sürdürmek için gösterdiği çaba (Bu çaba, yalnız ruha yönelikse, istek değil, istenç, irade adını alır) ["Demek ki istek, insanın özüdür; bu isteğe uygun olarak, insanın yaşamını sürdürmesi için gerekli şeyler ortaya çıkar; dolayısıyla insan da bu şeyleri yapmaya yönelir" (Etika, 3,9)] —Ipekböcç Aşırı iştah, Ipekböceklerlnde her yaşın ortasında görülen aşırı dut yaprağı yeme eylemi (Özellikle dördüncü yaşta [küçük iştah] ve beşinci yaşta [büyük iştah] en yüksek dereceye ulaşır) —ANSİKL Etol Bu amaçlı davranış tipi, bir çevrenin dolaşılmasına ya da özel bir uyartının araştırılmasına yol açan, yönlendirilmiş bir devindirici etkinlik biçiminde nitelenir iştah davranışına genel olarak bireyin iç çevresindeki bir değişim neden olur Bu davranışın sonu, tüketim ediminin gerçekleşmesini sağlayan işaret-uyar-tıların (besin arama durumunda besin kaynağı, üreme etkinliği durumunda cinsel eş) bulunmasına bağlıdır incelenen iştah davranışının süresi, tipine göre değişir: besin aramalar, üremeye bağlı mevsimlik göç hareketlerinden genellikle daha kısa sürelidir