Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biridir, büyük, çince, cöllerinden, çölü, dünyanın, shamo, taklamakan, taklimakan, takolamakan, wadegiles, yazımında

Taklamakan Çölü,Çince TAKLIMAKAN SHAMO,Wade-Giles Yazımında TA-KO-LA-MA-KAN SHA-MO,dünyanın En Büyük çöllerinden Biridir.

Eski 05-17-2011   #1
Şengül Şirin

Taklamakan Çölü,Çince TAKLIMAKAN SHAMO,Wade-Giles Yazımında TA-KO-LA-MA-KAN SHA-MO,dünyanın En Büyük çöllerinden Biridir.

TAKLAMAKAN ÇÖLÜ

Taklamakan Çölü,Çince TAKLIMAKAN SHAMO,Wade-Giles yazımında TA-KO-LA-MA-KAN SHA-MO,dünyanın en büyük çöllerinden biridirOrta Asya"da,Çin"deki Tarım Havzasında yer alırYüzölçümü 270000km2"dir

Yüksekliği,batı ve güney kesimlerde 1200 -1500 mdoğu ve kuzey kesimlerde ise,800-1000 m arasında değişirYüksek dağ sıralarıyla çevrili olan çölün batısında Pamirler,güneyinde,Kunlun Dağları,kuzeyinde ise Tian Shan (Tanrı Dağları) yer alırDoğusunda bataklık Lop Nor Havzası vardır

Taklamakan Çölünün yüzeyi,70-80 mkalınlığında ,ufalanabilir alüvyon çökeltileriyle kaplıdırbunun üstünde de,rüzgarın taşıdığı kumlardan oluşan,yaklaşık 300 mkalınlığında bir katman yer alırRüzgarların etkisiyle çölde çok farklı topografik yapılar ortaya çıkmıştırBunlar arasında yükseklikleri 190-300 marasında değişen piramit biçimli kumullar dikkati çekerÇölün batı kesiminde kumtaşı ve kil oluşumlu Mazar ve Jiaolo (Çöl) adlı,yay biçiminde iki küçük dağ sırası yer alır

Kunlun Dağlarından gelen ırmaklar çölün 96-190 kmkadar içine girip kumlar arasında yavaş yavaş kururTaklamakan"da iklim karasal özellikler göstermekle birlikte pek sert değildirÇok düşük olan yağış miktarı batı kesiminde yılda ortalama 38 mmdoğu kesiminde ise 10 mm"dirBirkaç ırmak vadisi ile çöl sınırına yakın bölgeler dışında bitki ve hayvan varlığı sınırlıdırÇölde hiçbir yerleşme yokturTarım Havzasının batı kesimindeki Kaşgar- Kargalık ile kuzey ucundaki Aksu Kuga"da petrol yatakları bulunduğu anlaşılmıştır

Kaynak:AnaBritannica cilt 29 frmsinsinet için derlenmiştir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com