![]() |
Güneydoğulu Obez Akdenizli Zayıf' |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Güneydoğulu Obez Akdenizli Zayıf'Güneydoğulu obez Akdenizli zayıf' Türkiye'nin beslenme haritası çıktı, yanlışlar ve doğrular ortaya serildi Beslenme uzmanı Gizem Tutar, Türkiye’nin beslenme haritasını çıkardı, hangi bölgede ne gibi yanlışlar yapıldığını saptadı ![]() ![]() ![]() Yaşam temposunun yüksek olduğu Marmara’da obezite oranı, toplam nüfusun yarısı ![]() ![]() DOĞU VE GÜNEYDOĞU Obezite tehlikesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da et, süt, salça, tahıl çok sık kullanılıyor ![]() ![]() Bu bölgelerde yaşayanlar karbonhidrat, protein ve yağ açısından zengin besleniyor ama vitamin, mineral ve lifi yeterince almıyor ![]() ![]() İşte değişmesi gerekenler Et ve kıymanın daha az yağlı olanı seçilebilir ![]() ![]() İçli köfte gibi yemekler kızartılarak değil, haşlanabilir veya fırında pişirilebilir ![]() Çorbaların üzerine ekstra yağ kızdırıp dökmek, günlük kalori ve yağ alımını gereksiz biçimde yükseltiyor ![]() ![]() ![]() Bölgenin tatlıları ünlü ama her biri kalori bombası ![]() ![]() ![]() KARADENİZ Kızartmadan vazgeçmeli Karadeniz mutfağı aslında sağlıklı ![]() ![]() Bu sayede de Karadeniz’de obezite oranı düşük ![]() ![]() ![]() ![]() Mesela yemeklere fazla tuz ilave ediliyor, yoğun turşu ve karalahana tüketiliyor, balık genellikle kızartılarak yeniyor ![]() İşte değişmesi gerekenler Kahvaltıda tüketilen tereyağı ve kaymak, yoğurt ile yer değiştirebilir ![]() ![]() Ot ve sebzeleri kavurmak yerine, tencerede ya da fırında pişirmek sağlıklı olur ![]() Tuz kullanımı azaltılmalı ![]() Karadeniz’de kadınlarda demir eksikliği yaygın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsi tava yerine de hamsi buğulama öneriliyor ![]() İÇ ANADOLU Göbeklenmeye dikkat! İç Anadolu’da yaşayanlar tahıl ürünü ağırlıklı besleniyor ![]() ![]() Tencere yemeklerinin yanı sıra kızartma ve kavurma yöntemleri de gözde ![]() ![]() ![]() İşte değişmesi gerekenler Et ve et ürünlerinin yağlı kısımlarını kullanmazlarsa kolesterol düşer, daha az kalori alınmış olur ![]() ![]() Ayrıca bol taze sebze-meyve tüketirseniz günlük lif alımınız artar ve tuz tüketiminiz azalır ![]() EGE-AKDENİZ En doğru örnek Deniz kenarına gidildikçe beslenme tarzı değişiyor, bölge halkının sağlıklı alışkanlıkları öne çıkıyor ![]() ![]() Bu bölgelerde, katı yağ yerine zeytinyağı yaygın olarak kullanılıyor ![]() ![]() MARMARA Biraz ondan biraz bundan Marmara mutfağı her bölgeden izler taşıyor ![]() ![]() Bunun dışında Marmara nüfusunun çoğu masa başı işlerde çalıştığı için, fiziksel aktivite düzeyleri düşük, bu da kilo sorunlarına yol açıyor ![]() İşte değişmesi gerekenler Hazır gıdalardan uzak durulmalı ![]() ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|