Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağkurluya, emeklilik, erken, or sadettin, orhan

Bağ-kur'luya Erken Emeklilik /sadettin Orhan

Eski 02-22-2011   #1
Şengül Şirin

Bağ-kur'luya Erken Emeklilik /sadettin Orhan

Çalışma hayatıyla ilgili son yılların en kapsamlı düzenlemelerini içeren Torba Kanun'a dair bilgilendirmeye devam ediyoruz

Yeni düzenlemede, bir kişinin SSK'lı (4/a) ve Bağ-Kur'lu (4/b) çalışmalarının çakışması yani aynı döneme rastlaması halinde SSK çalışmaları geçerli olacak Şimdiye kadar böyle bir çakışma durumunda, önce başlayan sigorta geçerli olur kuralı işliyordu Örneğin bir limitet şirkete ortak oldunuz ve ertesi gün de başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başladınız Buna yasal bir engel bulunmuyor ama Bağ-Kur sigortanız bir gün önce başladığı için, sonra başlayan SSK'lı çalışmalarınız geçersiz sayılıyordu Yani emekli olurken Bağ-Kur şartlarına göre emekli oluyordunuz

Torba Kanun'la birlikte, şirket ortağı, vergiye tabii esnaf veya tüccar olarak Bağ-Kur kapsamında faaliyet gösterenler de başka bir işyerinden SSK'lı olabilecek Asıl önemli olan, bu durumda Bağ-Kur değil SSK'lı günleri geçerli olacak Bu düzenlemenin Bağ-Kur'lular için ne anlama geldiğini, iki okurumuzun bilgileri üzerinden örnek vererek açıklayalım

Ziya Perviz isimli okurum bir limitet şirketin ortağı 03101971 doğumlu Ziya Bey'in ilk sigorta başlangıcı askerden önce 01111989 tarihinde Bu girişle birlikte 150 gün prim ödenmiş Daha sonra askere giden Ziya Bey, askerlik sonrası birkaç yıl boşta kaldıktan sonra 04061996 tarihinde limitet şirket ortağı olmuş Mevcut bilgilere göre Ziya Bey Bağ-Kur'a 9000 gün prim ödeyerek 56 yaşında emekli olacak Yeni yasayla birlikte Ziya Bey, şirket ortaklığından ayrılmadan başka bir işyerinden sigortalı olursa, 51 yaşında emekli olabilecek Yani SSK'ya geçmekle 5 yıl daha erken emekli olacak

İkinci örneğimiz Yusuf Salcı isimli okurumuz 13021974 doğumlu Yusuf Bey, 1992 yılında 6 ay kadar SSK'lı çalıştıktan sonra 1999 yılına kadar hiç sigortalı çalışmamış 1999'da açtığı dükkan dolayısıyla Bağ-Kur'a tescili yapılan Yusuf Bey, normalde Bağ-Kur'dan 58 yaşında emekli olacak Ancak bundan sonra SSK'lı bildirilirse 5600 günü tamamlamak şartıyla 53 yaşında 5 yıl daha erken emekli olabilecek

Yukarıda iki ayrı örnekte verdiğimiz erken emeklilik imkânı, on binlerce Bağ-Kur'lu için geçerli Bağ-Kur'luların primlerini ceplerinden ödedikleri ve ne kadar zorlandıkları dikkate alındığında, 5 yıl daha erken emeklilik hiç de azımsanmayacak bir kazanım Üstelik bu imkândan yararlanmak için şirketinizi, dükkanınızı kapatmanız veya devretmeniz de gerekmiyor

Bu arada Bağ-Kur'dan SSK'ya geçerek ne kadar erken emeklilik kazanacağınızı, SadettinOrhannet 'Çalışma hayatının bilgi bankası' - Ana Sayfa isimli sitemizde EmekliMatik programından ücretsiz hesaplayabilirsiniz

Borcunuzun %40'ı silinecek

Soru: Sadettin Bey, ben SSK emeklisi iken bir küçük dükkan açmıştım Fakat bunun için Bağ-Kur'a destek primi ödemem gerekiyormuş Ben bunu bilmiyordum SGK'dan bana borç yazısı geldi 2900 lira olan borç aslı, faiziyle 4900 lira olmuş Yeni yasada benim için de düzenleme var mı? Zehra Yılmaz

Cevap: Zehra Hanım, sizin durumunuzdaki on binlerce emekli için de Torba Yasa'da ödeme kolaylığı var Yapılandırmaya başvurduğunuzda 4900 liranın 2000 lirası silinecek Kalan tutarı da isterseniz 18 taksitte ödeyebileceksiniz

Kaynak: Bugün Gazetesi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com