|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
belirlendi…, haftada, kanserinde, kat, kez, mide, risk, sucuğun, taşıdığı, tüketilen |
![]() |
Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi… |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi…Haftada 1-2 kez tüketilen sucuğun mide kanserinde 3 kat risk taşıdığı belirlendi… Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yemekleri çok sıcak yemenin 3 ![]() ![]() ![]() Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışma, yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışmada, yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesinin ise mide kanseri riskini azaltığı, helikobakter piloriden korunulması ve tanı halinde mutlaka tam tedavinin şart olduğu ifade edildi ![]() Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Medikal Onkolog Prof ![]() ![]() ![]() Mide kanserinde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu, bu nedenle koruyucu hekimliğin önem kazandığını vurgulayan Yalçın, beslenme şekli, yaşam tarzı değişikliği ve tütün kullanımının sonlandırılması ile riskin önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti ![]() Yalçın, mide kanseri tanısı konmuş yetişkinlerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan çalışmada önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti ![]() Çalışmada, tüm katılımcılara beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını saptayacak nitelikte bir anket uyguladığını belirten Yalçın´ın verdiği bilgiye göre, katılımcılar çalışmadan 3 ![]() ![]() Çalışmada, tanı almadan önce mide kanserli hastaların yüzde 55 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mide kanserli hastaların yüzde 12 ![]() ![]() ![]() SİGARA VE ALKOL KULLANIMININ ETKİSİ BÜYÜK Çalışma grubunda sigarayı bırakan ve hala içen kişilerin yüzde 59,4´ünün, 13-23 yıl boyunca günde 13-22 adet sigara içtikleri belirtiliyor ![]() ![]() Öte yandan, her iki grupta alkol kullanma oranları çok fazla olmamakla birlikte, mide kanserli hastaların tükettikleri alkol miktarının kontrol grubundakilerden anlamlı derecede fazla olduğu vurgulanıyor ![]() FAZLA TUZ TÜKETİMİ MİDE KANSERİNİ TETİKLİYOR Çalışmanın en dikkat çekici sonuçları ise şöyle: ´´Çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini yaklaşık 5 ![]() ![]() Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 3 ![]() ![]() Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor ![]() ![]() ![]() Mide kanseri açısından gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 1 ![]() ![]() ![]() Tuzlu çekirdek her gün tüketilen bir yiyecek olmamasına karşın, gün aşırı tüketilmesi halinde riski yaklaşık 1 ![]() ![]() Günde bir kez kırmızı et tüketilmesi mide kanserine yol açabiliyor ![]() ![]() Çalışmada, şeker kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye ediliyor ![]() ![]() ![]() Sık tüketim açısından kolalı içecekler riski yaklaşık 3 ![]() ![]() SOĞAN VE SARIMSAK TÜKETİLMESİ RİSKİ AZALTIYOR Yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi, mide kanseri riskini azaltıyor ![]() Mide kanserinden korunmak için, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durulması, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin tuzsuzlarının tercih edilmesi öneriliyor ![]() Şeker ve şekerli yiyeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesi, vücut ağırlığının korunması tavsiye ediliyor ![]() Diyette tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, sigaranın bırakılması ve helikobakter piloriden korunulması ve tedavi edilmesi gerekiyor ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|