Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
belirlendi…, haftada, kanserinde, kat, kez, mide, risk, sucuğun, taşıdığı, tüketilen

Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi…

Eski 01-20-2011   #1
Şengül Şirin
Icon1861

Haftada 1-2 Kez Tüketilen Sucuğun Mide Kanserinde 3 Kat Risk Taşıdığı Belirlendi…



Haftada 1-2 kez tüketilen sucuğun mide kanserinde 3 kat risk taşıdığı belirlendi…

Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yemekleri çok sıcak yemenin 33, çok hızlı yemenin 54 kat risk yarattığı belirlendi


Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışma, yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 42, gün aşırı tuzlu ayran tüketiminin 18, tuzlu tereyağının 15, her gün ve her öğün turşu yenilmesinin 7 kat; sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesinin 3, haftada 1-2 kez hamur tatlısı tüketilmesinin 75 kat risk taşıdığı belirlendi
Çalışmada, yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesinin ise mide kanseri riskini azaltığı, helikobakter piloriden korunulması ve tanı halinde mutlaka tam tedavinin şart olduğu ifade edildi


Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Medikal Onkolog Prof Dr Şuayib Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenme şekli ile mide kanserinin birbiri ile ilişkili olduğunu söyledi


Mide kanserinde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu, bu nedenle koruyucu hekimliğin önem kazandığını vurgulayan Yalçın, beslenme şekli, yaşam tarzı değişikliği ve tütün kullanımının sonlandırılması ile riskin önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti
Yalçın, mide kanseri tanısı konmuş yetişkinlerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan çalışmada önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti


Çalışmada, tüm katılımcılara beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını saptayacak nitelikte bir anket uyguladığını belirten Yalçın´ın verdiği bilgiye göre, katılımcılar çalışmadan 35 ay önce tanı konulan hastaları kapsıyor


Çalışmada, tanı almadan önce mide kanserli hastaların yüzde 557´sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının varlığı dikkat çekiyor En sık görülen mide hastalıklarının başında yüzde 509 gastrit ile yüzde 441 ülser geliyor
Mide kanserli hastaların yüzde 123´ününe, kontrol grubundakilerin ise yüzde 85´inin ailesinde mide kanseri öyküsü bulunuyor


SİGARA VE ALKOL KULLANIMININ ETKİSİ BÜYÜK

Çalışma grubunda sigarayı bırakan ve hala içen kişilerin yüzde 59,4´ünün, 13-23 yıl boyunca günde 13-22 adet sigara içtikleri belirtiliyor Kontrol grubundakilerin yüzde 55,7´sinin de 11-23 yıl 8-12 adet sigara içtiği ifade ediliyor
Öte yandan, her iki grupta alkol kullanma oranları çok fazla olmamakla birlikte, mide kanserli hastaların tükettikleri alkol miktarının kontrol grubundakilerden anlamlı derecede fazla olduğu vurgulanıyor


FAZLA TUZ TÜKETİMİ MİDE KANSERİNİ TETİKLİYOR

Çalışmanın en dikkat çekici sonuçları ise şöyle:
´´Çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini yaklaşık 54 kat arttırıyor
Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 33 kat risk yaratıyor
Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor Bu nedenle, sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesi riski yaklaşık olarak 42 kat artırıyor
Mide kanseri açısından gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 18, tuzlu tereyağı 15 riske yol açıyor
Tuzlu çekirdek her gün tüketilen bir yiyecek olmamasına karşın, gün aşırı tüketilmesi halinde riski yaklaşık 13 artırırken, her gün ve her öğün turşu yenilmesi de 7 kat risk yaratıyor
Günde bir kez kırmızı et tüketilmesi mide kanserine yol açabiliyor Özellikle, işlenmiş et ürünü olan sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesi ortalama 3 kat risk yaratıyor
Çalışmada, şeker kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye ediliyor Haftada 1-2 kez hamur tatlısı yenilmesi, mide kanseri açısından 75 kat risk taşıyor
Sık tüketim açısından kolalı içecekler riski yaklaşık 34 ve gazlı içecekler 6 kat artırıyor


SOĞAN VE SARIMSAK TÜKETİLMESİ RİSKİ AZALTIYOR

Yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi, mide kanseri riskini azaltıyor
Mide kanserinden korunmak için, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durulması, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin tuzsuzlarının tercih edilmesi öneriliyor
Şeker ve şekerli yiyeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesi, vücut ağırlığının korunması tavsiye ediliyor
Diyette tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, sigaranın bırakılması ve helikobakter piloriden korunulması ve tedavi edilmesi gerekiyor – Bugün -



__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.