Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
köy, okulları

Köy Okulları

Eski 01-10-2011   #1
Şengül Şirin

Köy Okulları

Köy okulları

Köy okulları, köy çocuklarının eğitim gereksinimini karşılamak üzere açılan, programlarında daha çok tarım ve iş etkinliklerine yer verilen okullar

22 mart 1926 tarihinde çıkarılan 789 sayılı Maarif teşkilatı yasası'nda bu okullar, köy gündüz ve köy yatılı okulları olarak saptandı O dönemde ilkokulların öğretim süresi beş yıl olmakla birlikte, köy okulları için üç yıllık eğitim yeterli görüldü 1939'da toplanan Milli eğitim şûrası'nın kararıyla 1939-1940 yılında dördüncü, 1940-1941 öğretim yılında da beşinci sınıflar açılarak köy ve kent ilkokullarının öğretim süreleri arasındaki fark kaldırıldı 19 haziran 1942'de çıkarılan 4274 sayılı yasayla köylerdeki ilkokullar şöyle saptandı: eğltmenli köy okulları, öğretmenli köy okulları, öğretmenli ve eğltmenli köy okulları, pansiyonlu ya da pansiyonsuz bölge köy okulları, köy ve bölge meslek kursları

18 temmuz 1959'da Milli eğitim bakanlığı'na sunulan "Türkiye Eğitim milli komisyonu" raporunda, ders programlarının, ulusal birliği bozmamak koşuluyla, köylerin ve bölgelerin özelliklerine göre ayarlanması önerildi Dağınık ve az nüfuslu köylerdeki çocukların okutulabilmeleri için gündüzlü ve yatılı bölge okulları açılması da rapordaki öneriler arasında yer aldı Komisyon raporunun kamuoyuna sunulduğu 1961 yılında 222 sayılı ilköğretim ve eğitim yasası çıkarıldı, yatılı bölge okullarının yapımına hız verildi ve köy ilkokullarının yapımında köy halkının yardımcı olması ilkesi getirildi

Ancak, 1960'lı yıllarda eğitime ayrılan yatırımların payı yüksek iken, 1970'li yıllarda, özellikle 1980 sonrası bu pay geriledi Kamu yatırımları içinde eğitimin payı 1965'te % 15,5 iken, bu oran 1975'te % 13'e, 1980'de % 11,6'ya, 1986'da % 8,7'ye ve 1987'de % 8,5'e düştü 1986-1987 ders yılında Türkiye'de 1 255 köy, ilkokuldan yoksundu Okulsuz köy oranı D ve G-D Anadolu bölgesindeki illerde öteki illere göre daha yüksekti 4 milyon köy çocuğu da birleşik sınıflarda öğrenim görmekteydi 1980'den sonra Milli eğitim gençlik ve spor bakanlığı tarafından "Kendi okulunu kendin yap" kampanyası sürdürülerek okul yapımı vatandaş-devlet işbirliğiyle gerçekleştirilmek istendi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com