Köy öğretmen Okulları |
01-10-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
Köy öğretmen OkullarıKöy öğretmen okulları Köy öğretmen okulları, köy okullarına öğretmen yetiştiren eğitim kurumları Türkiye'de Cumhuriyet (1923) ile birlikte köy okullarının öğretmen gereksinimini karşılamak amacıyla çeşitli arayışlar içerisine girildi 1926'da kabul edilen Maarif teşkilatı kanunu'nda "Köy muallim mektepleri" konusuna yer verildi 1927 -1928 öğretim yılında Denizli ve Kayseri Zencidere'de iki köy öğretmen okulu açıldı ise de, beklenilen sonuç sağlanamadığından, bu okullar 1932-1933 ders yılında kapatıldı Kırsal alanlara eğitim sorununun çözümü için gerekli öğretmenlerin yetiştirilmesi konusu, 1936'da, o sırada Milli eğitim bakanlığı'na getirilen Saffet Arıkan ve İlköğretim genel müdürlüğü'ne atanan ismail Hakkı Tonguç tarafından yeniden ve daha köktenci bir yaklaşımla ele alındı ve eğitmen kursları açıldı Eğitmen yetiştirme programı, bir ara, çözüm yolu gibi göründü Çünkü, alınan sonuçlar daha kalıcı atılımlara gitmeyi özendirici nitelikteydi 17 nisan 1940'ta Köy enstitüleri açıldı Böylece, ilk kez, köyler için bir eğitim sistemi geliştirildi ve bu yapı tüm ülkeye yaygınlaştırmaya çalışıldı Cumhuriyet dönemine kadar eğitim sistemi kentler dikkate alınarak geliştirilmiş, sonra köylere uygulanmıştı Köy enstitüleri, 1946'dan sonra amacından saptırıldı; 1954'te öteki ilköğretmen okulları ile "ilköğretim okulları" adı altında birleştirildi