![]() |
En Leziz çorba... |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() En Leziz çorba...Hayır, başlığa bakıp çorba tarifi vereceğimi sanmayın! Ünlü bir şeften de söz etmeyeceğim ![]() Gurmelerin müdavimi olduğu bir restoranın çorbalarını tavsiye etmek gibi bir niyetim de yok! Üstelik "en güzeli annemin tarhanasıdır" havalarından asla kopamamış "ebedi aile çocuğu" tipine hiç dahil olamamışımdır ![]() Farklı bir şey anlatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi ve benim için asıl önemlisi ![]() ![]() ![]() Bu yolla, bütün dünya medyasını son yıllarda esir alan "zengin mutfak, şık sofra" kültürünün ıskaladığı bir gerçeğe parmak basmış olacağım ![]() *** Geçenlerde bir akşam ![]() ![]() ![]() İyi bir lokantada dostlarla birlikte pek leziz şeyler atıştırmaktan henüz çıkmışım ![]() Hava buz! İçinden geçtiğim çarşıda bir iki manav hariç bütün dükkânlar kepenklerini indirmiş ![]() Kafamda bin bir düşünceyle yürüyorum ![]() ![]() Bir köşebaşında küçük bir pidecinin önünden geçerken fark ediyorum ![]() ![]() Tokum ![]() ![]() İçerde kimse yok ![]() ![]() ![]() İlk kaşık; sonra bir kaşık daha ve ![]() ![]() ![]() Yok böyle bir lezzet! Biraz önce atıştırdığım ne varsa, hepsinin tadı damağımdan siliniyor, yerine bu çorbanın lezzeti geçiyor ![]() *** Oysa çorbanın akşamın bu vaktinde iyiden iyiye sulandırılarak çoğaltılmış olduğundan eminim ![]() Peki onu bu kadar lezzetli yapan şey ne? Hangi malzemeler? Söyleyeyim ![]() ![]() ![]() Tepedeki çiğ floresan ışıkları, dışarıdaki soğuk, kapıda büzüşmüş titreyen kedi ![]() ![]() ![]() Dört masa ve uyuklayan garsonla paylaştığım yalnızlığım ![]() Hesabı öderken ![]() ![]() ![]() Yıllar önceki bir otobüs yolculuğumu hatırlıyorum ![]() Mola yerinde inince gecenin serinliği hepimizi çarpmış, derhal hırkalarımıza sarınmıştık ![]() Aklımızda çay içmek vardı ama çorbada karar kıldık ![]() Hiç unutmadım! Domatesli arpa şehriye çorbası ![]() Şehriyelerin bazıları taş gibi sertti, fakat çorba inanılmaz lezzetliydi ![]() Daha sonraları tanınmış şeflerin elinden çıkmış "köpüklü balkabağı" veya "bıldırcın yumurtalı kuşkonmaz" çorbaları içtim ![]() ![]() *** Çorba bir kriterdir!Bir yemeğin lezzetinin asla sadece malzemesi ve pişirme tekniğiyle ilgili olmadığını; lezzet dediğimiz şeyin çoğu zaman bir "hikâyesi" olduğunu apaçık ortaya koyan kriter ![]() ![]() ![]() Söyleyin ![]() ![]() ![]() Lüks bir lokantada akşam yemeğinde menüde çorba olup olmadığına kaç kez bakmışsınızdır? Çoğu zaman aklınıza bile gelmez ![]() Ama hastayken ya da depresif bir halde battaniyenin altına sığındığınız akşamüstlerinde mesela ![]() ![]() ![]() Birisi çorba kâsesini elinize tutuştursa ![]() ![]() ![]() Bilirsiniz ki ![]() ![]() ![]() Tadının berbat olmasına imkân ve ihtimal yoktur! Haşmet Babaoğlu
![]() |
|