|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ali, ali’ye, göndermesi, hayatı or hz, imam, naki, selam |
![]() |
İmam Ali Naki Hayatı/Hz. Ali’ye Selam Göndermesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmam Ali Naki Hayatı/Hz. Ali’ye Selam Göndermesiİmam Ali Naki (a
![]() Adı: Ali (a ![]() ![]() Lakapları: Hadi, Nakî ![]() Künyesi: Üçüncü Ebu’l-Hasan ![]() Baba-Ana: İmam Muhammed Takî, Semane Hatun ![]() Doğumu: Hicretin 212 ![]() ![]() ![]() Döneminin Halifeleri: Mutasım, Vasık, Mütevekkil, Muntasır, Mustain, Mu’tez ![]() İmameti: 34 yıl (220-254) Şahadeti: Hicretin 254 ![]() ![]() ![]() Mezarı: Irak’ın Samerra kentindedir ![]() Yaşam Dönemi: 1) İmamet öncesi dönem, 8 yıl (212-220) ![]() 2) Mütevekkil’den önceki halifeler zamanındaki imamet dönemi, 12 yıl (220-232) 3) Mütevekkil (Abbasi halifelerinin onuncusu) ve ondan sonraki halifelerin 14 yıllık hilafetleri zamanındaki imamet dönemi ![]() Çocukları: 1- Hasan b ![]() ![]() 2- Hüseyin (babası ile aynı kubbenin altında metfundur ![]() 3- Muhammed (Bağdat ile Samirra arasında Beled adındaki kasabada metfundur, türbesi şimdi ziyaretgâhtır ve “Seyyid Muhammed” diye tanınmaktadır ![]() 4- Cafer (Cafer-i Kezzab diye tanınmaktadır ![]() 5- Ayşe (İmam Hadi (a ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ONUNCU İMAM ALİ NAKİ Ali b ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onuncu imam kendi hayatı boyunca Abbasi halifelerinden yedi tanesini gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mütevekkil 243 H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mütevekkil, Abbasi halifelerinin içinde risalet hanedanına en fazla düşmanlık güden birisiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mütevekkil’in hilafet yıllarında Hicaz’daki Şii seyitlerin yaşantısı daha da acınacak hale gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Onuncu imam, Mütevekkil’in bu tür işkence ve eziyetlerine Mütevekkil ölünceye kadar katlandı ![]() ![]() İMAM ALİ NAKİ(AS)’IN SİRESİ 1- İmamet Özellikleri Şeyh Mufid (r ![]() “Ebu Cafer (İmam Muhammed Taki -a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Fazilet ve Necabeti Ubeydullah bin Yahya el-Hakan diyor ki: “Eğer İmam Hasan Askeri (a ![]() ![]() 3- Yüzüğünün Nakşı Kef’âmî diyor ki: “İmam Hadi (a ![]() “Hıfz’ul- uhud min ahlak’il- ma’bud” (Ahitleri korumak -taahhüde bağlılık- İlahî ahlaklardandır ![]() Şöyle olduğunu da demişlerdir: “Allah-u Rabbî, ve huve ismetî min halkıhi” (Allah benim Rabbimdir; O, beni yaratıklarından koruyandır ![]() 4- Kendisini İbadete Ataması İbn’ul- İbâd el-Hanbelî diyor ki: Ebu’l-Hasan Ali bin Cevad (İmam Hadî -a ![]() ![]() 5- Namaz Kılması Şeyh Tusî diyor ki: “İmam Hadi (Ali Naki -a ![]() ![]() 6- Ey Nur! Resulullah (s ![]() ![]() “Ali b ![]() ![]() “Ey nur, ey burhan (hüccet), ey aydınlık saçan, ey aşikâr eden, ey rabbim! Beni şerlerin şerrinden ve zamanın afetinden koru ve sûra üflenecek gün kurtuluşu senden diliyorum ![]() 7- Ey Rabliğinde Tek Olan! Seyyid bin Tavus diyor ki: İmam Hadi (Ali Naki -a ![]() “Ey Rabliğinde tek ve vahdaniyetinde bir olan! Ey ismiyle gündüzü aydınlatan, kendisiyle nurlar nur saçan; emriyle gecenin karanlığı kararan; yağmuruyla sele benzer yağmurlar yağan (ırmaklar dolup taşan)! Ey çaresizleri çağırdığında icabet eden, korkanlar kendisine sığınan ve derken onları güvende kılan Allah…” 8- Zahitçe Yaşamı İbn-i İmad el-Hanbelî diyor ki: Mütevekkil’e: “İmam Hadi’nin evinde silah ve malzeme vardır, senin aleyhine ayaklanmak istiyor” dediklerinde, İmam (a ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Özellikleri İbn-i Şehraşub diyor ki: “İmam Hadi (a ![]() ![]() ![]() 10- İhsanı, Camide Bulunması ve Dünyaya Rağbetsizliği Yahya bin Herseme diyor ki: “İmam Hadi (a ![]() ![]() 11- Hz ![]() İmam Hadi (Ali Naki –a ![]() ![]() “Selam olsun sana ey Allah’ın velisi; tanıklık ediyorum ki sen, İslam’da ilk mazlum ve hakkı gasp edilen ilk şahıssın; Allah’ın rızasını ve O’nun mükâfatını kazanmak için sabrettin; nihayet yakin (ölüm) gelip sana ulaştı ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : İmam Ali Naki Hayatı/Hz. Ali’ye Selam Göndermesi |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : İmam Ali Naki Hayatı/Hz. Ali’ye Selam GöndermesiHİKMET, ZÜHD, ÖĞÜT VE DİĞER KONULARDAKİ KISA SÖZLERİ
1- Dostlarından birine şöyle buyurdular: Filan şahsı kına ve ona: “Allah bir kulun hayrını isterse, kınandığında kabul eder ![]() ![]() 2- Mütevekkil, Allah kendisine şifa verirse çok mal sadaka vereceğine dair adak etmişti, şifa bulduğunda, alimlerden çok mal ne kadardır? diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() İmam: “Seksen dirhem vermelisin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Allah-u Teâla’nın, kulun kendisini çağırmasını istediği bazı yerler vardır; kim o yerlerde dua ederse, duası kabul edilir, Hz ![]() ![]() 4- Kim Allah’tan çekinirse, ondan çekinirler ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Allah, kendi kendisini vasfettiği vasıftan başka şekilde vasfedilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Hasan ibn-i Mes’ud şöyle diyor: Ebu-l Hasan Ali ibn-i Muhammed ( İmam Ali Naki) aleyhi’s-selâm’ın huzuruna vardım, o gün hem parmağım yaralanmış, hem de bana bir binek çarpmış, omuzumdan bir darbe yemiştim, ayrıca kalabalık ve izdihamlı bir yere girmiştim ve elbiselerimi yırtmıştılar ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine İmam şöyle buyurdular: “Ey Hasan, bizimle ilişkin olduğu halde sende mi (bu sözü söylüyorsun ve) kendi suçunu, suçu olmayanın boynuna atıyorsun?” Hasan diyor ki: “(Bu uyarıyla) aklım başıma geldi, hata yaptığımı anladım ve ey mevlam, Allah’tan, mağfiret diliyorum ![]() ![]() Hazret buyurdular ki: “Ey Hasan, günlerin suçu nedir ki amellerinizin cezasına uğradığınızda onlara sövüyorsunuz?” “Ey Resulullah’ın torunu, ben ebedi olarak Allah’tan mağfiret diliyorum, bu benim tövbemdir ![]() ![]() İmam buyurdular: “Andolsun Allah’a ki (bu sövmelerin) size bir yararı yoktur; fakat Allah bu işle suçsuzları kötülediğiniz için sizi cezalandıracaktır ![]() “Evet, ey benim mevlam ![]() ![]() Buyurdular ki: “Artık bir daha tekrarlama ve günlerin Allah’ın hükmünde bir rolü olduğuna inanma ![]() -”Evet, ey benim efendim” dedim ![]() 7- Kim Allah’ın, hile ve elemli cezasından emin olursa, tekebbür eder; öyle ki, sonunda O’nun kazasına ve geçerli emrine duçar olur ![]() ![]() 8- Davud-u Sarmî şöyle diyor: İmam aleyhi’s-selam bana birçok işler emretti ve sonra buyurdu ki: “Söyle bakalım ne diyeceksin?” Ben, Hazretin buyurduğunun aynısını ezberlememiştim ![]() “Bismillahirrahmanirrahim, inşaallah hatırlarım, iş Allah’ın elindedir ![]() Bu esnada ben gülümsedim ![]() -”Neden gülümsediniz?” diye sordu ![]() -“Hayırdır” dedim ![]() “Söyle bakalım ![]() ![]() Dedim ki: Canım sana feda olsun, bir hadisi hatırladım da ondan; şöyle ki bir gün ashabımızdan biri, ceddiniz Hz ![]() ![]() ![]() Sonra İmam buyurdular ki: Ya Davud, eğer takıyyeyi terkeden, namazı terkeden gibidir dersem doğru söylemişimdir ![]() 9- Hz ![]() ![]() Bir adam: “Mü’min kırk yaşından sonra delilik, cüzam ve barastan emanda değil midir?” dediğinde şöyle buyurdular: Evet öyledir, fakat mü’min de eğer kendisine güvence verenin emrinden çıkarsa, emre aykırı davranmanın cezasına çarpılmaktan amanda kalmaz ![]() 10- Şükredenin şükrünün verdiği mutluluk, şükre sebep olan nimetin verdiği mutluluktan daha çoktur ![]() ![]() 11- Allah dünyayı musibet, ahireti ise mükâfat evi kılmıştır ![]() ![]() 12- Yumuşak akıllı zalimin, yumuşaklığı vasıtasıyla zulmünü affettirmesi mümkün olduğu gibi, haklı sefih’in (ahmakın) akılsızlığı da, onun haklı olmasını gösteren nuru söndürebilir ![]() 13- Sana sevgi besleyip görüş belirleyenin görüşüne uy ![]() 14- Kendi kadrini bilmeyenin şerrinden emin olma ![]() 15- Dünya bir pazardır, bazıları orada kazanır, bazıları ise zarar görür ![]() İlim ve Fazilet Ayeti İmam Hadi (as) Hicri kameri 212 yılında böyle bir günde İmam Hadi –as- Medine’de dünyaya geldi ![]() İbni Sabbağ Maliki adlı müslüman düşünür ve bilgin, imam Hadi –as-ın seçkin özellikleri hakkında şunları söylüyor: “Hadi lakaplı İmam “Ali bin Muhammed fazilet ve ilimde şöhret olmuş biriydi ![]() ![]() ![]() Ehl-i Beyt-i Resulullah’ın uyguladıkları metotlardan biri, yetenekli insanları kendine cezbedip, onları islam ilke ve öğretilerine uygun olarak yetiştirmekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Hadi –as- çocuk yaşta imamet makamına ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Hadi –as- en iyi amelin halka hizmet ve halkı bilinçlendirip, ilim öğretmekten ibaret olduğunu belirtiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medine şehrinin valisi olan Berihe Abbasi, Halife Mütevekkil’e gidip İmam Hadi’yi kötülemeye başladı ![]() Eğer Mekke ve Medine’ye egemen olmak istiyorsan, Ali bin Muhammedi bu iki kentten uzaklaştır ![]() ![]() ![]() ![]() Senin sürgün edilmene benim sebep olduğumu biliyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() Seni Allah nezdinde şikayet ettim ![]() ![]() Berihe bu sözleri duyunca pişman olup İmam’dan aff diledi ve İmam Hadi (as) de kerametli ve cömert bir şekilde Berihe için dua edip, onu affetti ![]() İmam Hadi –as- Samerra şehrinde sıkı bir askeri ve güvenlik güçlerinin denetimi altında tutuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü İmam Hadi –as- zulüm, zalim ve istibdadla mücadelenin asıl şartının düşmanının özelliklerini tanımak ve islami bilincin derinlemesine geliştirilmesinden ibaret olduğunun bilincindeydi ![]() ![]() Bir gün işbaşına gitmeye hazırlanırken elim yaralandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Hadi bu sözü duyunca rahatsız olup şöyle buyurdu: Ey Hasan, günün ne suçu var, kötü bir davranış biçimiyle karşılaştığınızda niçin günü şom olarak addediyorsunuz ![]() ![]() Allah güzelliği ve temizliği sever ![]() ![]() ![]() İmam Hadi’ye –as- Allah’ın kulları ilahi nimetleri nasıl gözler önüne sermelidir diye sorulduğunda şöyle buyurdu: İnsan temiz elbise giymeli,güzel kokular sürmeli ve evini temiz tutmalıdır ![]() Münakaşa yapmak, büyüklük taslamak, boş yere mantıksız söz ve davranışlar üzerinde ısrarcı olmak, büyük toplumsal zararlara yol açar ![]() Cedelleşme, eski dostlukları bozar, kini yaygınlaştırır ![]() ![]() ![]() İmam Hadi –as- bilinçli davranmak ve işleri dirayetli bir şekilde gerçekleştirmek konusunda şöyle buyuruyor: Kim ki haklı olup da ahmakça davranırsa, ahmakça davranışından ötürü onun hakkaniyet nuru sönebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|