12-23-2010
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Yemekten Hemen Sonra Diş Fırçalamak Zararlı
Yemekten hemen sonra diş fırçalamak zararlı
Dişlerinize çok önem veriyorsunuz ve çürüklerin önüne geçmek için her yemek sonrası vakit kaybetmeden fırçalıyorsunuz Bu durum ilk bakışta diş sağlığını korumak için mükemmel bir yöntem olarak görünebilir; ancak yemek sonrası hemen dişlerin fırçalanması diş yüzeyinden bir miktar maddenin kalkmasına sebep olarak diş sağlığınızı olumsuz etkiler
Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü’nden Dt Aslı Tapan, diş sağlığına zarar veren gıdalar ve fırçalama yöntemleri hakkında bilgi verdi
Yemek sonrası fırçalama diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırır
Ağız diş sağlığının korunmasının temelinde temizlik ve bakım yatmaktadır Yemeklerden ve asitli içeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamaktan kaçınılmalıdır Çünkü bu tür gıdalardan sonra yaklaşık bir saat diş minesi asit saldırısı altında olup minenin yumuşadığı ve hemen yapılan fırçalamanın diş yüzeyinden bir miktar madde kaldırdığı bilinmektedir İngiltere’de yapılan bir araştırma neticesinde 5 yaşındaki çocukların %53’ünde diş erozyonu saptanmıştır Gazlı içecekler dışında meyve suları da dişlerde erozyon riskini artırmaktadır
Dişler aşındıkça renk bozulmaları ve hassasiyet artar
Asitli gıda denince akla; narenciye, yeşil elma, turşu, şarap, enerji içecekleri ve şarap gelir Ph ne kadar düşük ise ürün o kadar asidiktir Ph’ın 5 5’ten küçük olması çürük oluşturmaktadır Alkaliler yüksek ph’a sahiptir Düşük ph’lı ürünlerden bazıları sirke, kırmızı şarap, greyfurt, turşu vs dir Sütün ph’ı 6 9, cheddar peynirinin ise 5 9’dur Ayrıca kişilerde artan estetik beklentisi sebebiyle dişleri beyazlatmak için aşındırıcı diş macunu ve diş parlatma tozları talebi diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir Dişin minesi aşındıkça alttaki dentin tabakasının açığa çıkmasıyla dişin rengi daha sarı gözükmekte, sıcak ve soğuk hassasiyeti de buna eklenmektedir İlerlemiş dönemde artan duyarlılık, oluşan çatlaklar, giderek artan renk bozulmaları gözlenebilir
Ara öğünleri şekersiz gıdalardan seçin
Pek çok işlenmiş besinde şeker bulunur “Şeker ilavesizdir” ibaresi her zaman o besinde şeker olmadığını göstermez Ara öğünler şekersiz gıdalardan seçilmelidir Kurutulmuş meyvelerin şeker miktarı daha fazladır ve dişe yapışabilir Ara öğünde meyve yenirse arkasından peynir gibi alkali bir besin yemelidir Su ve süt en iyi içeceklerdir Meyve suları yemek sırasında içilebilir Ara öğünde yalnız içmesi istenirse de suyla seyreltilmesi önerilir Gece çürük riski artacağından yatmadan önce mutlaka özenle fırçalanmalıdır Erozyonun şiddeti; zaman, ph, asit tipi, ısı ve likit akış oranı gibi faktörlerle ilgilidir Geleneksel çayın ph’ı 4 8, bitki çayının 3 2’dir Dolayısıyla bitki çayları normal çaya oranla daha erozivdir
Çürükten ve asit erozyonundan korumak için neler yapmalıyız?
Çocuklarımızda süt ve su gibi içeceklerin tüketimini arttırma yoluna gidilmelidir Yoğurt düşük ph’ına rağmen erozyona yol açmayabilir Çünkü içinde yüksek miktarda kalsiyum ve fosfat vardır Meyve sularına asidik içeceklere kalsiyum eklenerek erozyon önlenebilir Ancak iyi maskelenmezse ağza tebeşirimsi bir tat gelir Asitli içeceklerin içine florür eklenmesi çok tüketimi halinde risk taşır Daha konsantre bir içecek diş yüzeyine daha çok yapışır ve ağızda daha uzun süre kalır Gece tükürük akışı azaldığında asitler dişte daha çok erozyona yol açar Bu nedenle gece mutlak suretle dişlerimizi fırçalamalıyız
Cumhuriyet Haber Portalı
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|