Kaz Göndersem |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Kaz GöndersemÇok soğuk bir kıs günü padişah, tebdili kıyafet gezmeye karar vermiş Yanina bas vezirini alıp yola çıkmış Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler![]() ![]() Adam elindeki derileri suya sokup, döverek tabaklıyormuş Padişah, ihtiyari selamlamış ” Selamünaleyküm ey pir’i fani…”” Aleykümselam ey serdar’i cihan… “Padişah sormuş ” Altılarda ne yaptın ?”” Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor…” Padişah gene sormuş ” Geceleri kalkmadın mi ?”” Kalktık…Lakin, ellere yaradı… “Padişah gülmüş ” Bir kaz göndersem yolar misin ?”” Hem de cıyaklatmadan ![]() ![]() ” Padişahla bas vezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar Padişah bas vezire dönmüş![]() ” Ne konuştuğumuzu anladın mi ?” ” Hayır padişahım… ” Padişah sinirlenmiş ” Bu aksama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım ” Korkuya kapılan bas vezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra telaşla dere kenarına dönmüş Bakmış adam hala orada çalışıyor![]() ![]() ” Ne konuştunuz siz padişahla… ” Adam, bas veziri söyle bir süzmüş ![]() ” Kusura bakma Bedava söyleyemem Ver bir yüz altın söyleyeyim![]() ![]() ” Baş vezir, yüz altın vermiş ![]() ” Sen padişahı, serdar’i cihan, diye selamladın Nereden anladın padişah olduğunu![]() ”” Ben dericiyim Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi![]() ![]() ” Vezir kafasını kaşımış ” Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ne demek…” Adam, bu soruya cevap vermek için de bir yüz altın daha almış ![]() ” Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mi ki, kış günü çalışıyorsun, diye sordu Ben de, yalnızca altı ay yaz değil, altı ay da kış çalışmazsak, yemek bulamıyoruz dedim![]() ” Vezir bir soru daha sormuş… ” Geceleri kalkmadın mi ne demek ? “Adam bir yüz altın daha almış ” Çocukların yok mu diye sordu![]() Var, ama hepsi kız Evlendiler, başkasına yaradılar, dedim…“Vezir gene kafasını sallamış ” Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek…” Adam gülmüş ” Onu da sen bul…”
|
|