Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aşırı, çikolata, kanseri, mide, riski, tuz, tüketiminde

Aşırı Tuz ve çikolata Tüketiminde Mide Kanseri Riski

Eski 11-13-2010   #1
Şengül Şirin
icon109

Aşırı Tuz ve çikolata Tüketiminde Mide Kanseri Riski



Aşırı tuz ve çikolata tüketiminde mide kanseri riski

Sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlar, aşırı tuz ve çikolata tüketiminin mide kanseri riskini artırdığı, kan grubu A olanlarla erkeklerin ve sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerin de risk altında bulunduğu uyarısında bulundu



Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Hasan Özkan, dünyada mide kanseri görülme sıklığının, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi Avrasya Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Hepato-Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof Dr Özkan, her 10 kanser vakasından birinin mide kanseri olduğunu belirterek, ''Türkiye'de en sık görülen sindirim sistemi kanseri olan mide kanseri, ülkelere göre farklılıklar gösteriyor Örneğin, Japonya'da ve Latin Amerika'da mide kanserine diğer ülkelerden daha sık rastlanıyor Japonya'da bu nedenle işçilerle memurlara 40 yaşından sonra 5 yılda bir endoskopi şart koşuluyor'' diye konuştu


Özkan, mide kanseri görülmesinde beslenme ve yaşam şeklinin çok belirleyici olduğunu ifade ederek, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşumunda çok etkisi bulunduğunu, bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, beslenme şeklinin sorumlu olabileceği üzerinde durulduğunu kaydetti Nişasta, turşu, yanık yağda kızartılmış ve pişirilmiş gıdalar, tuzlanmış et ve balık gibi yiyeceklerin mide kanserleriyle ilişkili olduğunun düşünüldüğünü vurgulayan Özkan, süt, taze sebze, turunçgiller, C vitamini ve soğuk gıdalarla beslenenlerde mide kanserinin daha az görüldüğünü kaydetti


Alkol ve özellikle sigaranın mide kanserine neden olduğuna dikkat çeken Prof Dr Özkan; ''Lif oranı düşük gıda alımı kanser riskini azaltır Fazla miktarda çikolata ve tuz tüketiminin ise mide kanseri riskini artırdığına ilişkin bulgular mevcut'' uyarısında bulundu Mide kanseri riskini artıran diğer etkenlerle ilgili de bilgi veren Prof Dr Özkan, ''Kan grubu A olanlarla erkeklerde ve sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde de mide kanseri riski artıyor'' diye konuştu


Kan grubu A olanlarda riskin artmasının ve bazı ailelerde mide kanserinin sık görülmesinin genetik yatkınlık ihtimalini artırdığına işaret eden Özkan, ''Mide kanseri ayrıca erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla ve 50-70 yaşlar arasında daha sık görülür'' diye konuştu Prof Dr Hasan Özkan, mide kanserinde en önemli belirtinin mide bölgesinde ağrı olduğunu, ağrıyla birlikte iştahsızlık, anemi, reflü, yutma zorluğu ve kilo kaybının da sık görülen bulgulardan olduğunu kaydederek, erken tanının diğer sindirim sistemi kanserlerinde olduğu gibi hayat kurtarıcı olduğuna dikkati çekti
AA

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.