![]() |
Mantar Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Mantar YetiştiriciliğiMantar yetiştiriciliği ![]() Mağaralar, soğuk hava depoları, ışığa karşı yalıtılmış seralar, tünel ve galeriler, kümesler, depolar, ambarlar, bodrumlar ve modern mantar işletmeleri mantar üretimi yapılabilen yerlerdir ![]() Eğer yetiştiricilik için yeni bir tesis kurulmayacak ise mevcut yer ve binanın seçiminde aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulmalıdır: Seçilen yer aydınlatma, havalandırma, ortam nemlendirilmesi ve temizlik için su ve elektrik gibi enerji kaynaklarına sahip ve ulaşım sorunu olmamalıdır ![]() Yapılar nem ortamının sağlanması için ıslatmaya uygunluğu ve zararlıların yuvalanmaması açısından tamamen betonarme olmalıdır ![]() Yapılardaki çatlak, kırık, dökük yerler onarılmalı kapı ve pencereler straforla izole edilmelidir ![]() Tavan yüksekliği en az 2,50 metre olmalıdır ![]() Tabanda atık suyun gideceği bir kanal olmalı, şayet yoksa suyun toplanıp alınacağı bir çukur açılmalıdır ![]() Seçilecek ısı sisteminin bacalı ya da bacasız olmasına bağlı olarak baca sisteminin ve havalandırma içinde karşılıklı havalandırma vantilatörlerinin takılacağı deliklerin açılması gerekir ![]() Mantar yetiştirme odasına girmeden önce ayakların dezenfekte edileceği, iş önlüğünün giyileceği, devamlı aydınlık gerektiğinde kullanılabilecek bir ön oda oluşturmakta fayda vardır ![]() Yetiştiricilikte Kullanılan Malzemeler Raflar Yetiştirme odalarında mantar torbalarının yerleştirileceği raflar profil demirden yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Mantarhanenin ısıtılması için en ideal cihazlar buhar kazanları olmakla birlikte çeşitli şekillerde ısıtma yapılabilir ![]() Buhar Kazanları: Bunlar kalorifer kazanları olup, elde edilen buharın galvanizli borularla odaya gönderilmesi suretiyle hem sıcaklık hem de nem sağlanmış olmaktadır ![]() ![]() ![]() Kömür Sobası: Ortamın ısıtılması ve üzerine konacak su kabı ile rutubet artışı sağlamakla beraber, homojen bir sıcaklık dağılımı sağlayamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Kat Kaloriferi: Pahalı olmakla birlikte pratikte uygulanabilirliği en yüksek olan cihazdır ![]() ![]() Şofben: Şofbeni otomatik bir şekilde mantarhanenin ısıtılmasında kullanabilmek için bazı ek malzemeye ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elektrikli Isıtıcılar: Elektrikli ısıtıcılar odanın çeşitli yerlerine konularak termostatlı elektrik şalteri ile kontrol edilebilir ![]() ![]() Mantar yetiştiriciliğinde gerekli olan ölçüm cihazları nem ölçmek için higrometre, oda sıcaklığını ölçmek için termometre ve kompost iç sıcaklığını ölçmek için cam termometredir ![]() ![]() Havalandırma Cihazları Havalandırma için biri dışarıdaki temiz havayı içeri alacak, diğeri de içerideki pis havayı dışarı atacak şekilde yerleştirilmek üzere iki adet yüksek devirli fana ihtiyaç vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulama Malzemeleri Mantarın sulaması çok önemli ve dikkat gerektiren bir bakım işlemidir ![]() ![]() ![]() ![]() İlaçlama Malzemeleri İlaçlama malzemeleri olarak naylon eldiven, iş önlüğü, galoş, gözlüklü maske ve sırt pülverizatörü sayılabilir Mantar Yetiştirmedeki Aşamalar 1 ![]() Misel ekilmiş kompost odalara getirilmeden evvel odalar % 1’lik formaldehit ve %1’lik DDVP ile ilaçlanır ![]() ![]() ![]() Bu şekilde hazırlanan odalarda misel ekimi yapılmış kompost torbaları iyice karıştırılıp bastırıldıktan sonra ranzalara yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örtme işlemi ile kompost, havadan bulaşabilecek zararlılardan korunmuş ve kompost yüzeyinden nem kaybı önlenmiş olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torba taşınması sırasında odanın kirlenen tabanı süpürülür ve % 2’lik Formalin ile yıkanarak dezenfekte edilir ![]() Misel ön gelişme devresinde oda sıcaklığı 20-24 0C, hava nemi % 80-90 arasında tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İç sıcaklıktaki yükselmeye karşı, soğutma sistemi yoksa dışarıdan taze hava verilerek sıcaklık düşürülebilir ![]() ![]() ![]() Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dönemde oda içi nispi nem % 85-90 olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kültür mantarı bütün yetiştirme periyodunda istediği nemli bir ortam hastalık ve zararlıların da gelişmesine uygundur ![]() ![]() Bu dönemde kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekli tablo 3’te verilmiştir ![]() Tablo 3: Misel Ön Gelişme Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Kaynak: Naturel Mantar Kompost, Kültür Mantarı Yetiştirme Bilgileri ve İklimlendirme Sistemleri İçin Danışma Kitabı ![]() Yukarıda belirtilen koşullar yerine getirildiğinde 16-18 günde miseller kompostun her tarafını sarar ![]() ![]() ![]() Eğer bu 16-18 günlük süre içinde miseller iyi gelişmemiş ise şu nedenlere bağlı olabilir: Kompostun aşırı ıslak ya da kuru olması, Kompost iç sıcaklığının 30 0C’nin üzerine çıkmış olması, Kompostun fakir ya da iyi hazırlanmamış olması, Kompostun iyi hazırlanmış fakat pastörizasyonun yapılmamış olması, Kompost pH’sının düşük ya da yüksek olması, Kompostta misele zarar veren zararlı ya da hastalıkların olması, Kullanılan miselin yaşlı olması (bekleme süresinin 2-3 günü geçmesi), Oda sıcaklığının düşük olmasıdır ![]() 2 ![]() Misel ön gelişmesini tamamlayan mantar misellerinin baş bağlama aşamasına geçebilmesi için kompostun üzerine örtü toprağı olmaksızın da mantar yetiştirilebilir ![]() ![]() ![]() İyi bir örtü toprağının, su tutma kapasitesinin yüksek, hava geçirgenliğinin iyi olması ve sulamadan sonra kaymak tabakası oluşturmaması gerekir ![]() Örtü toprağını pH’ı 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örtü toprağı olarak torf (turba) adı verilen esmer veya koyu kahve renginde, göl kenarında çıkartılan % 80 oranında organik madde, % 20 ince kum ihtiva eden bir toprak kullanılır ![]() ![]() Torfun bulunmaması halinde yukarıda sözü edilen özelliklere uygun olarak bahçe toprağı ile perlit ya da dişli dere kumu 3+1 oranında ( 3 kısım bahçe toprağı + 1 kısım perlit) karıştırılarak kullanılabilir ![]() Ayrıca artık mantar kompostu (hasat dönemi sonunda boşaltılan odalardan çıkan kompost) 1,5-2 yıl yığın halinde bekletildikten ve 5-6 kez yıkandıktan sonra yalnız başına ya da artık kompost + bahçe toprağı ile 3+1 oranında karıştırılarak örtü toprağı olarak kullanılabilir ![]() Yine elde mevcut torftan tasarruf sağlamak amacıyla artık kompost yarı yarıya torfla da karıştırılıp kullanılabilir ![]() Kuluçka dönemi sonunda plastik torbalardaki ambalaj kağıtları alınarak kompost yüzeyi muntazam şekilde düzeltilerek 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örtü toprağı serme aşamasında % 70-75 neme sahip olmalıdır ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Mantar Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Mantar YetiştiriciliğiÖrtü toprağı serme işlemi sırasında kullanılacak bütün aletler % 2’lik Formalin ile yıkanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprağın serilmesinden hemen sonra yere dökülenler süpürülerek % 1’lik Formalinle yer temizlenmelidir ![]() Mantar üretiminde örtü toprağı kullanılmasının sebepleri ve örtü toprağının fonksiyonları şu şekilde sıralanabilir: 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak örtülmesinden sonra oda temizlenir ve % 1’lik formaldehit ile ilaçlanır ![]() Örtü toprağı döneminde hastalık ve zararlılara karşı koruyucu amaçlı ilaçlamada kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri tablo 4’te verilmiştir ![]() Tablo 4: Örtü Toprağı Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Örtü toprağı örtüldükten sonra oda sıcaklığı ilk bir hafta içerisinde yavaş yavaş 18-20 0C’ye düşürülmeli ve ilk mantarcıklar görülünceye kadar (örtü toprağının son haftasına kadar) bu şekilde devam etmelidir ![]() ![]() Örtülen örtü toprağının kurumaması için püskürtme şeklinde, örtü toprağının yapısını bozmayacak basınçta, bütün yüzeylere eşit oranda sulama yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle örtü toprağının serilmesini izleyen birkaç günde sulama yapılmaz veya çok az su verilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örtü toprağı serildiği günlerde odayı pek fazla havalandırmaya gerek yoktur ![]() ![]() Örtü toprağı serildikten sonra 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tırmıklamanın geç yapılması ilk flaşı geciktirir ![]() ![]() ![]() Yukarıda sayılan koşullar yerine getirildiğinde toprak örtülmesinden itibaren 15-17 gün sonra mantarlar toprak üzerinde görülmeye başlar ve 20-25 gün sonra hasat olgunluğuna erişirler ![]() ![]() ![]() ![]() Mantarlar görüldükten sonra oda sıcaklığı 15-17 0C civarında olmalıdır ![]() Örtü toprağı serildikten 20-25 gün sonra hasat yapılmaya başlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasata en üst ranzalardan başlanmalıdır ![]() ![]() ![]() Toplayıcılar şeffaf ameliyat eldiveni giyip ellerini tebeşir tozuna buladıktan sonra toplama işlemine başlamalıdırlar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Mantar Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Mantar YetiştiriciliğiHasat esnasında şapka 3 parmak (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak) arasında tutulup hafifçe sağa sola çevrilerek kopartılır ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat her gün sabahları yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim odasının tabanında hasat artıkları ve toplayıcıların ayakları ile gelmiş diğer enfeksiyon kaynakları olabilir ![]() ![]() Mantar hasat dönemi 2-3 gün süren flaş olarak adlandırılan mantar veriminin fazla olduğu 4-6 dönem ve flaştan sonra bu flaşları izleyen az ürünlü dönemler şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Hasat döneminde oda sıcaklığı 15-17 0C arasında tutulmalıdır ![]() ![]() ![]() Bu dönemde üretim odası sık sık havalandırılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mantar hanelerde havalandırma şu amaçlarla yapılır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() Hasat döneminde sulama da önemli bir bakım işidir ve bu dönemde mantarın su ihtiyacı fazladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sulamada dikkat edilecek diğer bir nokta da sulama sonunda mantarlar üzerinde meydana gelen su damlacıklarının derhal yok edilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Mantar yetiştiriciliğinde sulama suyunun kalitesi de çok önemlidir ![]() ![]() Sulamada kullanılacak su içme suyu kalitesinde olmalı ve bakteri, nematod gibi zararlıları içermemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ürün döneminde oluşabilecek hastalıklara ve zararlılara karşı kullanılacak ilaçlar ve uygulama şekilleri tablo 5’te gösterilmiştir ![]() Tablo 5: Ürün Döneminde Kullanılan İlaçlar ve Uygulama Şekilleri Mantarları diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik güneş ışığına ihtiyaç duymamalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyi bir bakımla bir hasat döneminde 1 m2 den 10-15 kg, 10 kg ağırlığındaki bir torbadan 2-2 ![]() ![]() ![]() Hasadın bitiminden sonra kullanılan kompost ve örtü toprağı ortamdan uzaklaştırılır ![]() ![]() ![]() Ambalaj ve Pazarlama Hasat edilen mantarlar mümkün olduğu kadar çabuk pazarlanmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Mantarın besin değerini kaybetmeden taze olarak uzun süre saklamak ve depolamak güçtür ![]() Sıcaklıklara bağlı olarak dayanma süreleri tablo 6’da gösterilmiştir ![]() Tablo 6: Kültür Mantarının Değişik Sıcaklıklarda Dayanma Süreleri Mantarın depolama sıcaklığının –1 0C’nin altına düşmesi halinde donma nedeniyle renkte bozulmalar görülür ![]() ![]() Taze olarak pazarlanmayan mantarlar konserve, salamura veya ipe dizilmek suretiyle kurutularak da pazarlanabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|