![]() |
Falaka Kitap özeti (ömer Seyfettin) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Falaka Kitap özeti (ömer Seyfettin)Falaka kitap özeti (ömer seyfettin) ![]() ![]() ![]() -Abdurrahman Çelebi gelmiş mi be? -Gelmiş, gelmiş… Abdurrahman Çelebi, Hoca Efendinin eşeğiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rahlenin önünde top yavrusu, müthiş tuhaf bir kürek gibi siyah kayışlı, ağır falaka asılı dururdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gönen’den geldiğimiz günden beri her gün okula devam ediyordum ![]() ![]() -Kaymakam Bey!Kaymakam Bey! dediler ![]() Sakalsız esmer, uzun boylu, aksi birisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Biraz dışarı gelirmisiniz, Hoca Efendi?… dedi ![]() Hoca Efendi korkarak divan duruyor gibi kollarını önüne kavuşturarak yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() Falaka yasak olmuş…’ diyorlardı ![]() Dayak korkusu kaldırılınca bizler kırk çocuk, öyle azdık, öyle kudurduk ki… ![]() Dayaksız bizi okutamayacağını anlayan Hoca Efemdi, nihayet yine bir gün falakayı çıkardı ![]() ![]() ![]() Çok iyi hatırlıyorum; kırk çocuk, hepimiz birliğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Bilmiyoruz, bilmiyoruz, dedik -Hepinizi falakaya çekeceğim ![]() -Bilmiyoruz, bilmiyoruz! -Kimse söylemeyecek mi? -Bilmiyoruz ki, bilmiyoruz ki!… -Bilmiyorsunuz, öyle mi! Necip, git camiden falakayı çağır, çabuk ![]() Beş on dakika sonra falaka geldi ![]() ![]() ![]() Artık nöbetleşe falaka tutuyorduk ![]() ![]() esneme ile hapşırmayı en büyük kabahat sanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() -bundan sonra kim hapşırırsa şart olsun ki, öldürünceye kadar döveceğim! Diye bağırıyordu ![]() -… -Şart olsun, kim hapşırırsa… ‘Şart olsun!’ Bu nasıl yemindi? Evde anneme sordum ![]() ![]() -Çok büyük yemin! Dedi ![]() -Yalan yere bu temini eden çarpılır mı? -Hayır ![]() -Ya ne olur? -Daha kötü -Nasıl? -Karısı boş düşer ![]() Tam anlamadım ![]() Okulda çocuklara bütün ayrıntıyla söyledim ![]() Yalan doğru, bizde ‘şart olsun!’ yemine başladık ![]() ![]() ![]() - Kim hapşırırsa, şart olsun,öldürürüm! Diye tekrarlıyordu ![]() Bir gün öğle paydosundan sonra içeri girdik ![]() Her zamanki gibi derin bir uğultu… Ben baktım ![]() ![]() Hemen aya kalktım ![]() -Susunuz!…İşaretimi verdim ![]() ![]() ![]() ![]() Yavaşça yürüdüm,ayaklarımın ucuna basa basa yaklaştım, kutuyu aldım ![]() ![]() ![]() ![]() -Hayır, bu defa biz çekmeyeceğiz, dedim ![]() ![]() ![]() -Ya sen ne yapacaksın? -Görürsünüz… -Ne yapacaksın, ne yapacaksın? -Söylemem dedim ![]() ![]() Öyle bir şeytanlık aklıma gelmişti ki, daha yapmadan, gülüyor, katılıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kim aldıysa söyleyin,şart olsun gebertirim ![]() Hep bir ağızdan,ahenkle: -Şart olsun, haberimiz yok! dedik ![]() -Kim aldı? Söyleyiniz ![]() -Bilmiyoruz, bilmiyoruz!… -Pekala, bunu size gösteririm ![]() ![]() ![]() ![]() Kazara hapşıracağız diye hepimizin korkudan sesi soluğu kesilmişti ![]() -Şart olsun…Ah bugün içinizden biri hapşırırsa…Şart olsun,öldüreceğim… -… -Ah şart olsun,biriniz hapşırırsa… Akşam yaklaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne var? -Abdurrahman Çelebiyi hazırlayalım mı? -Haydi, ama çabuk! Kapıdan çıktık ![]() ![]() Taş merdiveni hızla indik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne olmuş bu hayvana? - Bilmem efendim, uyuyordu… - Gemini yanlış vurmuşsunuz ![]() - Hayır ![]() - Getirin bakayım ![]()
![]() |
![]() |
Cevap : Falaka Kitap özeti (ömer Seyfettin) |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Falaka Kitap özeti (ömer Seyfettin)Bütün çocuklar da hayretle bakıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizinle eğleniyor efendim, dedim ![]() ![]() Kahkahalarla katılan çocuklar: -‘Falaka, falaka…’ diye bağrşıyorlardı ![]() -Ama Hoca Efendi, bu gün okulda, ‘Kim hapşırırsa, şart olsun falakaya yıkacağım ![]() ![]() ![]() Çocuklar, ders gibi bir ağızdan ve ahenkle: -Karınız boş düşer! Karınız boş düşer diye haykırıyorlardı ![]() Hoca Efendi bir an şaşırdı ![]() Bineceği zamanlar, ‘Oh benim Abdurrahman Çelebi, oh benim Abdurrahman Çelebi!’ diye diye sevgiyle okşadığı eşeğine dehşetle baktı ![]() ![]() ![]() Falaka, değnek, elden ele Hoca Efendinin önüne kadar geldi ![]() ![]() ![]() -Yıkınız! emrini verdi ![]() Belki yirmi çocuk Abdurrahman Celebi’nin başına üşüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kaymakam Bey! diye bağırdı ![]() Hepimiz sustuk ![]() ![]() ![]() -… Hoca Efendi fena halde şaşaladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca Efendi fena halde şaşaladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ne yapıyordunuz? - Şey… efendim… Hoca Efendi kekeliyordu ![]() - Ne? - Şart etmiştim ![]() - Ne demek? - Hapşıran için ![]() - Ne hapşıranı? - Eşek hapşırdı ![]() - Eşek mi hapşırdı? - !… - !!! -Çocuklar, hem hapşırıyor, hem gülüyordu ![]() ![]() -Defolun bakıyım oradan, terbiyesizler!… dedi ![]() Biz korktuğumuz için, hemen sustuk ![]() Sonra şaşkın,perişan halde yere bakan Hoca Efendiye döndü: -Benimle beraber geliniz ![]() -Kaymakam önde, koltuk görevlileriyle Hoca Efendi arkada, çıkıp gittiler ![]() Bu olup bitenlerden sonra, okulda ne falaka gördük, nede Hoca Efendiyi! Şimdi kimi hapşırırken görsem,küçükken yaptığım bu tuhaf muzipliği hatırlarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat… Fakat, bunun gibi, hayattaki her gülünç şeyin altında görünmez bir acı gerçek yok mudur?
![]() |
|