|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
alın, bakterilerden, besinlerle, bulaşan, dikkate, konserve, korunmak, mutlaka, uyarıları |
![]() |
Konserve Besinlerle Bulaşan Bakterilerden Korunmak Için Mutlaka Bu Uyarıları Dikkate Alın... |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Konserve Besinlerle Bulaşan Bakterilerden Korunmak Için Mutlaka Bu Uyarıları Dikkate Alın...Turşu yaparken bunlara aman dikkat! Konserve besinlerle bulaşan bakterilerden korunmak için mutlaka bu uyarıları dikkate alın ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konserve ve turşu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken konulara yer verildi ![]() ![]() Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ''clostridium botulinum'' adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, toksinin dünyada bilinen öne güçlü zehirlerden olduğu ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi ![]() Toksinli besinin tüketilmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra kusma ve bağırsak rahatsızlıkları ile zehirlenmenin kendisini gösterdiğine değinilen açıklamada, toksinin tipine, miktarına, kişinin direncine ve besine bağlı olarak bu sürenin değişebileceği kaydedildi ![]() Açıklamada, ağız ve boğazda kuruma ve kızarma, ayrıca ağrı da hissedildiğinden, belirtilerin bazen farenjit belirtileriyle karıştırıldığına işaret edilerek, belirtiler görüldüğü anda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği bildirildi ![]() Ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerektiği belirtilen açıklamada, botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilmesine rağmen, geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporların ancak 116 derecede tahrip edilebildiği, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebildiği vurgulandı ![]() Açıklamada, ''Bu nedenle evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerekmektedir'' ifadesine yer verildi ![]() BUNLARA DİKKAT Açıklamaya göre, konserve ve turşu gibi salamura besinlerin hazırlanması ve saklanmasında şu koşullara dikkat edilmesi gerekiyor: -Asitliği düşük fasulye, bezelye gibi besinlerin konservesi hazırlanırken mutlaka basınçlı tencere kullanılmalıdır ![]() -Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır ![]() ![]() -Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir ![]() ![]() -Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir ![]() ![]() ![]() -Hazır konserve satın alırken etiketinde üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olmasına, kutuda kabarıklık, bombelik olmamasına, küflenmiş, paslanmış, ezik olmamasına dikkat edilmelidir ![]() -Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır ![]() -Turşu oluşumu beklenirken, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir ![]() ![]() -Hipertansif kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları sağlık açısından önemlidir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|