|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adım, atlama or üç, atlamada, bölümleri, hareket |
![]() |
3 Adım Atlama/Üç Adım Atlamada Hareket Bölümleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 3 Adım Atlama/Üç Adım Atlamada Hareket BölümleriÜç adım atlamada hareket bölümleri a ![]() b ![]() c ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Üç adım atlama, sıçramalı koşu ( kangru koşusu ) türü atlamaların, sıçrama kuvveti ile tekniğin kombine edilmesidir ![]() Genellikle üç adım atlamada sakatlanma tehlikesi bu dalı uzun atlamanın aynısı gibi görenlerde daha çok rastlanır ![]() ![]() Genel olarak bu dalda üç ayrı tip atlayıcı özelliği taşıyan üç adım atlayıcılara rastlanır ![]() ![]() 1 ![]() %38 %29 %33 En ideal üç adım tekniği bu tekniktir ![]() ![]() 2 ![]() %38 %29 %33 Sürat gücü iyi, buna karşın sıçraması biraz zayıf olan atlayıcılar bu tekniği tercih ederler ![]() 3 ![]() %38 %29 %33 Üç adım atlamada hareket bölümleri • Hız alam koşusu: Önemli olan, atlayıcıların sürate geçme özelliğini iyi belirleyerek bu mesafeyi çok iyi ayarlamaları gerekir ![]() • Sıçrama ve sekme: sıçrama, hız alma koşusundan sonra, uçuş devresine başlama arasındaki aktif geçiş hareketidir ![]() ![]() ![]() • Adım alma: Piston hareketi sonunda yapılan konma ile adım alma devresi başlamış sayılmaktadır ![]() ![]() ![]() • Atlama: Bu atlama, üç adım atlamanın son bölümü olup, tüm atlamanın uzun atlaması olarak da ifade edilebilir ![]() ![]() Üç adım atlamanın temelleri Üç adım atlamada amaç atletin ağırlık merkezini üç sıçrama fazında sıçrama, adım ve atlama adı altında üç sekme ile maksimum hızda ileri doğru hareket ettirmektir ![]() ![]() • Atlatılan mesafe büyük bölümü ile yatay hızın üç sıçrama fazında devam ettirilmesine bağlıdır ![]() • Bunun için momentum ve uygun yere basış ve yerden çıkış açısı uygun olarak üç safhaya dağıtılmalıdır ![]() • Kesinlikle bir sıçramaya tam ağırlık verilmez ve üç sıçrama sırasında bir orantı da yoktur ![]() ![]() • İlk başlayanlar için 10:7:10 daha usta atlayıcıların 7:6:7 oranı kullanması tavsiye edilir ![]() • 7:6:7 oranı sıçrama için alçak eğrili bir yerden çıkış alçak bir adım ve biraz daha yüksekçe bir sıçrama ile elde edilir ![]() • Hızı korumak için, yerden çıkış ve yere iniş açıları yaklaşık her safhada eşit olmalıdır ![]() ![]() • Alçak açılı yerden çıkışlar enine hızı korumaya yardımcı olur ![]() ![]() • Kurallara göre uygun atlama ilk sıçramada sıçrama ayağının üstüne düşmeli, ikinci sıçrama öbür ayağının üstüne ve son olarak da iki ayağın üstüne düşmeli ![]() Antrenman için ve tekniği iyi öğrenmek için üç adım atlama eğitimini dört kısımda ele almak yaralı olur ![]() Bunlar; koşu, sıçrama, adım, alamadır ![]() Koşu: koşucunun amacı; maksimum yatay hızı sıçrama gücünü kaybetmeden açısal harekete dönüştürülebilmektir ![]() Performans • Koşu mesafesi kontrol edebilecek maksimum hıza erişebilecek uzunlukta olmalıdır ![]() • Koşu, atletin sıçrama tahtasına tam olarak varabilmesini sağlayacak şekilde düzenli ve birbirine uygun adımlarla olmalı ![]() • Atletin ivmelenme yeteneğine göre koşu mesafesi ile başlayanlar ile 22 ile 30m deneyimli olanlar için 36 ile 45m dir ![]() • Mesafe ne olursa olsun, sonuçta ivme tamamlanmış olmalıdır ![]() • Üç adım atlamada başarılan mesafe büyük ölçüde yatay koşu hızına bağlı olduğundan, bu kısım çok önemlidir ve önemle üzerinde durulmalıdır ![]() 1 ![]() Sıçramanın amacı; koşu hızını diğer iki safhada yatay momentumu kaybetmeyecek şekilde küçük açıyla ileri doğru bir sıçramaya çevirmektir ![]() Performans • Yatay hızın açısal harekete döndürülmesi yerden çıkış bacağı ile ve yukarı doğru bir kuvvet vermekte olur ![]() • Üç adım atlamada sıçrama, uzun atlamadaki yukarı sıçrama yerine daha çok ileri doğru bir sıçramadır ![]() • Yerden çıkıştan sonra, sıçrama bacağı yaklaşık yere paralel kaldırılmış bacak ile tam dairesel bir hareket uygular ![]() • Sıçrama bacağı, en iyi iniş pozisyonunu sağlamak için büyük bir yay boyunca hareket eder ![]() ![]() • Aktif bir inişi kolaylaştırmak için sıçrama ayağının dairesel hareketi havada uçuşun son anlarında tamamlanmalı ![]() • İnişten önce, sıçrama bacağı atlayıcının yer çekimi merkezinden ileri doğru çıkarılır ve bir dahaki çıkışta yardımcı olması için öbür ayak geride kalır ![]() • İnişte ayak vücudun yer çekimi merkezinden ileride önce topuk olmak üzere yere temas eder ![]() • Vücut uçuş boyunca dik tutulur ![]() • İki kollu bir çıkış hareketi yapıldığında vücudun öne eğilmesini önlemek için kollar şiddetli bir şekilde geriye çekilir ![]() 2 ![]() adımda amaç, sıçramadan sonra kalan yatay hızı son safha için mümkün olan en çok yatay momentumu sağlayacak şekilde uygun bir adıma çevirmektir ![]() Performans Adımda alınan mesafe yatay hıza ve yerden çıkışta uygulanan kuvvetin dikey unsurlarına bağlıdır ![]() • Momentumun transfer edilmesi, sıçrama bacağını yerden çekerek öndeki bacak ve kolları sallayarak olur ![]() • Sıçrama bacağı tam yere temas ettiğinde, geride kalan ve sonra öne geçen bacak, kalça dik bir şekilde diz boyunca hızla çekilir ![]() • Öndeki ayak alçak ve basık bir sıçramayı önlemek için önemlidir ![]() ![]() • İnişten önce öndeki bacak ileri doğru uzanarak aktif bir iniş sağlamak için kuvvetle geri çekilir ![]() • İnişte önce topuk ve vücut çekim merkezinden az ileride yere temas eder ![]() • Uçuş sırasında vücut dik tutulmalıdır ![]() • İki kollu bir çıkış hareketi yapıldığında vücudun öne eğilmesini önlemek için kollar şiddetli bir şekilde geri çekilir ![]() Atlamada amaç adımdan sonra yere iniş sonrası kalan yatay hızı en uygun yerden çıkışla iyi bir sıçramaya çevirmektir ![]() Performans Sıçramanın mesafesi ilk safhalarda ileri momentumun ekonomik bir şekilde dağılımı ve yerden çıkışta uygulanan kuvvetin dikey unsurlarına bağlıdır ![]() • Momentumun transfer edilmesi adım bacağını yerden çekerek öndeki bacak ve kolları sallayarak olur ![]() • Adım bacağı yere inerken az önce geride bulunan ve şu anda önde bulunan bacak diz önce olmak üzere kuvvetlice çekilir ![]() ![]() ![]() ![]() • İnişten bacaklar elden geldiğince kalçadan ileri savrulur ![]() • Hız inişte kısıtlandığından, üç adımcı kendisini topuklarının dayanma noktasından ileri doğru fırlatmak için ani ve baskılı bir bacak esnetme hareketi yapmalıdır ![]() Antrenman Üç adım atlamada amaç şu özellikleri geliştirmektir: • Koşu için hız, • Yerden çıkış ve 2 sıçrama için kuvvet ve güç, • Koşu, sıçrama, adım ve atlamayı gerçekleştirmek için teknik ![]() Performans • Hızın geliştirilmesi en önemli noktadır ve özel bir dikkat ister ![]() • Bazı hız çalışmaları sprinterlerle birlikte olabilir ama dayanıklılık ve başlama egzersizleri ikinci bir aktivite olarak ele alınmalıdır ![]() • 20-50m’ye kadar sık tekrarlı kısa mesafe koşuları ve tam tahtaya koşu tekrarları önemli ve üstün bir hız geliştirme eğitimidir ![]() • Kuvvet ağırlık kullanarak geliştirilebilir ![]() • Sıçrama kuvveti çeşitli sekme egzersizleri, özel ağırlık egzersizleri ve plyometrik ile geliştirilir ![]() Teknik en iyi yerden çıkış, sıçrama, adım ve sıçrama safhalarını ayrı ayrı ele alıp, hatalarını düzeltmekle kazanılır ![]() Çocuklarda üç adım atlama tekniğinin öğretimi: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Tekniğe hazırlayıcı çalışmalar: 1 ![]() a ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() c ![]() ![]() 2 ![]() a ![]() ![]() b ![]() ![]() c ![]() ![]() d ![]() ![]() 3 ![]() a ![]() b ![]() ![]() c ![]() ![]() 2Yapılan hatalar: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]()
![]() |
|