Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
günümüzde, hanlığı, nogay, nogaylar

Nogay Hanlığı,Günümüzde Nogaylar

Eski 10-24-2010   #1
Şengül Şirin

Nogay Hanlığı,Günümüzde Nogaylar

Nogay Hanlığı

Kıpçak Türkleri tarafından kurulmuştur Nogay Hanlığı'nın devamı Kazak Hanlığı'dır Bu devleti kuran halkın torunları günümüzde Nogaylar adı altında tanınmaktadır

Nogay Hanlığı

*** Günümüzde Nogaylar ***
Nogaylar Don ve Kuban ırmakları arasındaki alanda Kırım yöresinde ve Astrahan yöresinde varlığını sürdüren bir Türk boyudur

Nogay adı bir şahıs ismi olup bu kişi 1270-1299 yıllarında Altın Orda’da büyük bir nüfuz kazanmış olan Cengiz Han'ın torunu Nogay Han'dan gelmektedirOna tâbi il ve uruğlara Nogay adı verilmiştir

Nogay uruğlarından yedisi (Şırın Arın Kıpçak Argın Alçın Katay ve Mangıt) Yedisan adıyla biliniyordu Bunlardan başta Şırın olmak üzere ilk dördü Kırım tarafına gitmişti; kalanlar ise bir müddet aşağı İdil boyunda göç etmişler ve bunlardan Mangıt uruğunun ismi Nogay adı gibi kullanılır kullanılır

Nogay adı 13asırda Altın Orda'lı askeri şahsiyet 'Nogay'ın tebaası olan Kıpçak/Kuman Türklerinin13asırdan itibaren genel adıdır Nogayların en güçlü topluluğu Volga-Ural arasında yaşamasına rağmen MacaristanRomanya Polonya Litvanya Ukrayna Kırım Güney RusyaVolga-UralTürkistanAltay ve civarıAzerbaycan-Kafkasardı ve Kafkasya bölgelerinde yaklaşık 750 yıldır Nogay Türkleri yaşamaktadırFakat 'Nogaylık' şuuru çoğunluğunda mevcut bulunmamatadır

13asırda Kıpçak/Kumanların tamamına yakını Nogayın tebaası olduğu için o zamanlar Kıpçak/Kuman=Nogay tanımı yerinde bir tanımdır Kazak Türkleri efsanelerinde kökenlerini Nogaylara ve Özbeklere dayandırır Karakalpaklar 15asırda Volgadan Aralın güneyine gelmiş bir Nogay topluluğudur Kırım 750 yıllık bir Nogay merkezidir Hatta Kırım Türklerinin askeri gücünün çoğunluğunu asırlar boyunca Nogaylar oluşturmuştur

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com