Şengül Şirin
|
Alkol,odun Alkolü,etil-metil Alkol,içilen Alkol-Alkollerin Yapısı,Alkollerde Tepkime
Alkol,odun alkolü,etil-metil alkol,içilen alkol-Alkollerin yapısı,Alkollerde tepkime
Alkol, alkollü içkilerdeki madde olarak herkesçe bilinir Ancak içkideki alkol, bu maddenin birçok türünden sadece birisidir «İçilen alkol Etanol, endüstri alanında asetik ASİT'in, politen (polietilen) gibi PLASTİKLER'in ve eter ve kloroformun üretiminde ya da bir çözücü olarak kullanılır Ayrıca, vuruntulara karşı benzine katılan bir bileşik olan tetraetil kurşun üretiminde de kullanılır, ama bu zehirli olduğu için birçok ülkede yasaklanmıştır Dünya alkol üretiminin üçte ikisi içki olarak tüketilirken, ancak üçte biri endüstri alanındaki kullanımını oluşturmaktadır
Metil alkol ya da metanol (odunun kuru damıtılmasından elde edildiği için «odun alkolü
Etandiol ya da etilen glikol'dan (bazen yalnızca, «glikol Alkollerle bazı maddelerin birleşmesi, yararlı ü-rünler oluşturur Sözgelimi, etanol ile klorun birleşmesinden kloral (bazen uyku ilacı olarak kullanılır) ortaya çıkar; klorobenzente birleşmesi, bir böcek ilacı olan DDT'yi (diklorodifeniltrikloroetan) oluşturur
öteki alkol türlerinden birçoğu kimya endüstrisinde kullanılır Bazıları bitki ve hayvanlarda doğal olarak bulunur: Kalp hastalığının etmenlerinden olan kolesterol ve A vitamini, birer kompleks alkoldür Hattâ, genellikle ayrı kabul edilen şeker ve nişasta gibi" KARBONHİDRATLAR bile aynı sınıftandır
Alkollerin yapısı:
Bir hidrokarbondaki hidrojen atomlarından bir ya da daha fazlasının yerini hidroksil grubunun (—OH) alması sonucu alkol oluşur, örneğin, etan (C2H6), etanol <C2H5OH> haline gelir Bu nedenle metan, etan, propan, bütan, vb hidrokarbonlardan oluşan alkoller de, benzer biçimde metanol, etanol propanol, bütanol adlarını alırlar Tek hidroksil grubu bulunan alkoller, uçucu sıvılardan yapışkan katılara kadar çeşitli biçimlerde bulunur
Yapısal olarak propan ve daha büyük hidrokarbonlardan oluşan alkoller, izomerlik gösterirler Yani karbon, hidrojen ve oksijen atomu sayılarının aynı kalmasına karşınrOH grubunun bağlandığı yer değişiktir Bu yapısal farklılık, moleküllere farklı özellikler kazandırır ve böylece, farklı kimyasal tepkimelere girmelerine yolaçar örneğin, ikincil alkoller KETONLAR'a yükseltgenir; oysa -OH grubu karbon zincirinin sonuna bağlı bulunan birincil alkoller, ALDEHİT' lere ve KARBOKSİLLİ ASİTLERe yükseltgenirler İzo-propil alkol ya da propan-2-oI gibi ikincil alkollerde hidroksil grubu, zincirin ortasında yeralan ve iki yanından öteki karbon atomları ile çevrelenmiş olduğu için hafifçe bükülmüş bulunan karbon atomuna bağlanmıştır Bir başka alkol türü de, üçüncül alkollerdir Bunlarda karbon atomu, bir hidroksil grubuna ve üç karbon atomuna bağlıdır
Birden çok hidroksil grubu bulunan alkollere, po-Holler denir Etandiol ve gliserol bu gruptandır Bu alkollerden bazılarının molekül yapısı şekillerde gösterilmiştir
Alkollerde tepkime:
Alkoller (örneğin, ispirto), karbon dioksit ve su buharı vererek yanabilir Ayrıca organik ve inorganik asitlerle tepkimeye girerek esterleri oluştururlar Bu, kimyasal tuzları oluşturan, bir asit ile bir alkali arasındaki anorganik tepkimenin eş-değerlisidir Sözgelimi, klorür asidi, sodyum hidroksit ile tepkimeye girerek, sodyum klorürü oluşturur Tıpkı bunun gibi metanol, şahsilik asitle tepkiyerek metil salisilat'ı ya da halk arasındaki adıyla, keklik üzümü yağını oluşturur Alkoller, tepkime koşullarına bağlı olarak su yitirip eterleri ya da olefinleri <al-kenler) oluşturabilirler
Alkol üretimi: Endüstri amaçlı alkollerin çoğu, etilene yüksek ısıda, uygun bir KATALİZÖR ile su katılmasıyla elde edilir
C2H4 + H2O--> CH3CH2OH
etilen su etanol
Metanol, hidrojenin, yüksek basınç ve oldukça yüksek ısı altında,, bir katalizör yardımıyla karbon oksitleri üzerine etki ettirilmesiyle elde edilir
İçki yapımında kullanılan etanol, şekerin mayalanmasıyla (fermantasyonuyla) elde edilir Heksoz şekerlerinin (C6H12O6i) mayalanmasında, şekeri karbon dioksit ve alkole ayıran, maya hücrelerinin çıkardığı bir enzime gerek vardır Çıkan karbon dioksit gazı, sıvıyı köpürtür Üretilen alkol miktarı, yönteme, mayanın türüne ve ısıya bağlı olacaktır Bazen, ŞARAP ÜRETİMİ'nde üzüm tanelerinin üstündeki doğal «buğumdan maya olarak yararlanılır Ancak, çoğunlukla, hem şarap üretiminde hem de nişasta kaynağı olarak arpa kullanılan bira yapımında,dışardan maya katılır
Genellikle, doğal olarak bulunan ve enzim adı verilen organik bir katalizör yardımıyla arpa, pirinç, patates ya da mısırın nişastası hidroliz edilir ya da bir şeker olan maltoz'a bölünür Biracılıkta enzimi, tanelerin filizleri üretir Tatlı bir sıvı ya da bira maya-sı oluşur ve bu mayada bulunan bir başka enzim (maltaz) aracılığıyla glikoza, glikoz ise gene mayada bulunan üçüncü bir enzim (zimaz) aracılığıyla alkole dönüştürülür Nişastayı şekere dönüştürecek enzim yerine, seyreltik asit ya da alkali kullanılabilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|