Ateş Gecesi - Özet - Reşat Nuri Güntekin |
09-13-2010 | #1 |
Şengül Şirin
|
Ateş Gecesi - Özet - Reşat Nuri GüntekinAteş Gecesi - Özet - Reşat Nuri Güntekin Kitabın özeti: Milas’ta ilk önce Kaymakam ve Selim Bey ile tanıştımKaymakam şen bir adamdırKısa boylu ve ferah bir sesi vardıSelim bey ise doktorduÇok konuşmaz , soğuk ve mağrur görünüyorduAkşam oluyordu kaymakam doktora selenerek :Siz ne yapmayı düşünüyorsunuz? Eve gidecekmisiniz? Doktor cevap vermedi Gitmeyin ya… Ne yapacaksınız boş evdeAkşam Sait ustada beraber yemek yeriz Akşam sait ustanın lokantasına gittik Kaymakama balık yasaktı fakat O,ise buna aldırmıyor ve usatadan balık istediSofra açıldıKaymakam şiir söylemesini çok severdiArada bir ayağa kalkar ve şiir söylerdi Birde bana sorduğunda ne diyeceğimi şaşırıyordumBilmiyorum efendim dediğimde kaymakam suratını astı İzin verirseniz bu gece balıkla beraber bir iki kadehcik kaldıracamSelim Bey gülümsedi:Orası belli , demek buraya içmeye geldiniz Sonra kaymakam bana dönerek:Babanız varmı? Var efendim İçki kullanıyormu ? Kullanıyor efendim dedim Bir az ara geçtikten sonra kaymakam yine ayağa kalakarak bildiklerinden yine bir kaç mısra söyledi Yemek bidikten sonra kaymakam beni kalacağım yere götürdüYolda gidereken kaymakam bana sokakları anlatıyordukalacağım yer bir ermenin evi idi Dul bir kadın Dar sokaklardan geçerek kalacağım yere geldik Ev sahibinin ismi Matmazel Varvar idio elliyi geçmiş genç bir kadındıRum mahallesinden geçerek yavaş yavaş eve yaklaştıkEvin önünde siyah elbiseli bir kadın oturuyorduBu Matmazel Varvar idi Bizi görür görmez ayağa kalktıKaymakam Mtmazeli görür görmez : Bu ne güzellik Vrvar diye seslendiBak sanba yeni kiracını getirdim Kymakam Bey ayrıldıktan sonra eve girdikMatmazel bana kalcağım odayı gösterdiOdaya yerleştikten sonra üzerimi deyiştirmek istedim fakat, değiştireceğim elbise yok idiBunu üzerine Matmazel aşğıya inip ,bana üzerimi değiştirecek bayan elbisesi getirdi Ben elbisemi değiştirip aşağıya indim Varvar bana bakıp gülümseyerek: Güzel bir Matmazel oldunuz dedidha sonra koltuğa oturdum Matmazel ince sele : Siz daha çocuksunuz ne yaptınızda sizin başınıza bu iş geldi? Kymakam kaşla göz rasında Varvara bir şeyler söylediği anlaşılıuyordu Ertesi gün Uykudan uyanınca Mtmazelin sorusunu bende kendi kendime sordumEvet bu yaşta okuldan alınarak sürgüne gönderilmemin sebebi ne idi Vücudum ve zihnim dinlenmişti Mühendislik okulunda okumamla beraber bir iki tane de zayıfım vardı Bir kaç ay sonra başlayacak olan sınavlardan geçeçeğimden şüphem yoktu O gün bir yazılı sınavımız daha vardıSorular çok kolaydıBu yüzden kendiminkin bitirip arkadaki arkadaşımada cevapları yazıp vermiştimArkadaşımın kağıtı dizlerinin üzerine koyup ara sıra bakması ve ağzı ile hecelemesi hem beni hemde kendini ele vermiştiTabii ikimizinde notu sıfırdıÜsteli ceza alcağımızda muhakaktıakşama doğru beni müdür odasına çağırdıMüdür odasında iki komiser vardı Fakat buna bakmayarak müdürün çevresi sakin ve tatlı idiNerdeyse yüzüme bakmadı Kemal Bey yukarı çık harici elbiseni giy… çantanızı da toplayın ddemek mektebden atılıyoruzUtanmayıb bir şeyler söylemek lazımdıMüdür Bey nasıl olsa bir cahillik yaptımEmin olun birinci defadırMüdür bana bakrak: Ne birinci defa ? kopya işi efendim Sen kopyamı çektin? Çok fena sizden hiç beklemezdimFakat bunun kopya ile alkası yok idiBu beylerle bir yol gideceksiniz Nereye? Bu defa kekelemek sırası ondaydı: Merak edişlecek bir şey yok çocuğum… Ban emniyetiniz vardı tabiiErtesi gün karanlık bir binanın önünde durdukPolisler benim kayıtlarımı yaptıktan sonra gittiler Bir kaç gün sonra babam geldiBabamala orada konuştuktan sonra beni buraya Milasa gönderdiler Milas’tan bir daha kurtulmamak korkusunu içimden bir türlü atmıyordumRum sokağında bir kaç kızla tanıştımMaryanti,Eleniça,Rina , Miyeris Panelo***a Bu kızlarla beraber olurken kendimi büyük gibi gösteriyordum, diğer mahalle çocuklarından farklı görüyordumKızlar ben mahalledeyken yanıma yaklaşır, bol bol sohbet ederdikFakat bir gün kilisede bir eğlence düzenlenmiştiKiliseni gezerken kenarda oturmuş bir kıza gözlerim takıldıDışarı çıktım Rina’da ya nıma geldi Arka tarafada kızlar ateş üzerinden atlıyorlardı, onlara doğru yaklaştıkAz önce kilisede gördüğüm kızda ordaydıYavaşça ona yaklaştım onula sohbet etmek istedim fakat,türkçeden anlamadığı için söylediklerim cevapsız kaldıErtesi gün Rinay’la sokakta buluştukfırsat bulup o kız hakda bir az bilgi almak istedimRina bana o kızın türk olduğunu söylediBir türk kızı neden benimle konuşmadı? Aradan uzun zaman geçtiBir gün yine caddade gezerken evin önünde bir araba gördümYavaş yavaş eve doğru yaklaştımBu gelenler annem ve babamdıBu beni çok mutlu etmiştiAnnem rahatsızdı o yüzden fazla kalmayacaklarını söylediAnnem hala bana çocuk gözüyle bakıyorduMtmazelle oturup konuştular Nihayet vakitleri dolduVe günün bir sabahında annemle babam gitmek için hazırlanıyorlardıannem ve babam yola çıktılar ve ben onların arkalarından atla geliyordum, onları Çeşme başına kadar uğrluyacaktımfakat babam buna izin vermediAnnem gil uğurladıktan sonra eve doğru atı koşturmaya başladımEve döndüm ve hastalığımın yeniden başladığının farkına vardımKaymakamla görüştüm oda bana kendisinin okuduğu bir romanı verdi Bu roman okuduğum kazada ayağımı kırdığım güne kadar sürdü Daha sonra tedavim içi doktorgilin evinde tedaviye devam edecektimBu arada dün gece evde baya gürültü vardı ve bu gürültü yüzünden uyuyamamaıştımErtesi gün doktor yanıma geldi ve halimi sordu ve bende buradan kurtulmak için halimin çok iyi olduğunu söyledimVarvar hanımda benim ziyaretime gelmiştiKaymakamda geldiKaymakam Varvar’I burda görünce:Kız ben bu işten şüphelenmeye başladım diye Varvar hanımla dalga geçmeye başladıAkşam doktorun kızkardeşi gelmişti baya gürültü vardıSelim Bey akşam çok kızmıştıErtesi gün Selim Beyle ablası yanıma geldilerSelim Bey’,n kızkardeşi Afife hanımda onlarla beraber geldi Doğrusunu söylemek gerekirse ben Afifeden hoşlanmaya başlamıştımDoktorgilde kalmam bittikten sonra eve döndümVarvar kapının önünde oturuyordu beni görünce kaltı ayağa yanıma geldiBir az şikayetlendikten sonra ben odama çıktımAradan bir kaç ay geçtikden sonra yine Varvar beni kapının önünde karşıladı ve Afife hanımın onlara gitmediğim için beni suçladığını söylediBu benim için bir fırsatdıAfifeyi görebilecektim, yine sohbet edecektikUzun zaman geçti ve en sonunda beb yine İstanbula dönesi oldumAfifeyi ise hala aklımdan çıkaramıyordumİstanbulda Afifede bizimle idiAnnele çok iyi anlaşıyorlardıHiç bir anne kızıyla böyle anlaşamazdı Bir gün annemlerle bahçede oturuyordukAnnem uykusu geldiği için eve çıktıAfifeyle ben yanlız kalmıştıkAkşam uzun bir sohbet ettikFakat zaman öyle getirdiki, bir gün Afifeyi tamamen görmeyecektimGitmezden önce bana onu vapurad uğurlamak içinban yalvardı, fakat ben onu uğurlamağa gitmedimSöylediğim gibi Afifeyi son zamanlarda sıs sık hatırlıyoum ve şimdi eriştiğim zirveden geriye baktığımda peri diye kabul ettiğim gittikçe asılları çiğnediğini görüyorum