09-12-2010
|
|
Şengül Şirin
|
İçin
İÇİN ılg
1 Amaç belirtir: Zayıflamak için yağlı yiyecekleri bırakmak Seninle konuşmak için geldim Beni rahat bırakması için sonunda onunla görüşmeyi kabul ettim Güç için savaş
—2 Yapılma, kullanım amacını belirtir: Eller için bir krem Çiçek için saksı
—3 Neden belirtir: Aptalca şeyler için kavga etmeye değer mi? Yasalara uymadığınız için cezalandırılacaksınız
—4 Saptanan, beklenen ya da olası sonucu belirtir: Bu mevkiye gelmek için çok çaba harcamak Bunu yapmak için artık çok geç
—5 Alıcıyı, bir şeyin yöneldiği, özgülendiği kimseyi belirtir: Senin için bir mektup var Geniş bir izleyici kitlesi için yapılan yayın Çocuklar için bir film Senin için bir şiir yazdım
—6 Çıkarına ya da yararına bir şey yapılan kimse ya da şeyi belirtir; uğruna, yararına, yoluna: Yüce bir amaç için savaşmak Gözaltına alınanlar için bir yürüyüş yapıldı
—7 Bakış açısını belirtir; göre, düşüncesince: Benim için o hâlâ iyi bir insan
—8 Hakkında: Onun için iyi şeyler söylemiyorlar
—9 Oranla, göre: Benim için büyük bir elbise bu
—10 Karşılığında, karşılık olarak: Bu kadar küçük bir ev için istediğiniz kira çok fazla Aldığım şeyler için kaç lira ödeyeceğim
—11 Bir şey yapmak için gereken ya da öngörülen zamanı belirtir: Taksi m'e gitmek için bir saat gerekli Kitabı iki gün için alıyorum
—12 Soyut ya da somut bir süreyi, bir değeri belirtir: Bir dakika için beni kabul eder misiniz?
—13 Yerini almayı belirtir; adına, yerine: Benim için ondan özür dile Paketi postaneden benim için sen alır mısın?
—14 Yararlananı, kâr sağlayanı belirtir: Patron için çalışmak
—15 Bir etkinin yöneldiği kimse ya da şeyi belirtir: Sağlık için zararlı
—16 Sözkonusu olan kimse ya da şeyi belirtir: Tutuklu için ne yapılacak?
—17 Bir oranı belirtir: Üç bardak pirinç için üç bardak su koy
—18 Nedeniyle: Bayram için geldiler
—19 Gidilen yönü, yeri belirtir: Ankara için bir bilet almak
—20 Durumu belirtir: Bugün için bu kadar yeter
—21 Ant deyimlerinde kullanılır: Namus hakkı için Allah için Çocukların başı için
|