Bir Nokta Bir Nükte (ilim)
İlmine çok güvenen, “benim ilmim herkesten fazladır” diye havalanan bir kişiye ders vermek için hem âlim hem de ârif bir zât sözü geçenin ziyaretine gider… Ona şöyle bir soru sorar: Allah’ın ilmi ile Hz Peygamber’in (s a v ) ilmini kıyaslarsanız bu sizce neye benzer?
Gururlu adam cevap verir: Hiç kıyas kabul eder mi? Allah’ın ilmi sonsuzdur Şu içinde oturduğumuz odanın sınırlarını Hz Peygamber’in (s a v ) ilmi kabul edersek, geride kalan her yer Allahü Teâla’nın ilmidir(odanın dışı, bütün kainat ki bu bile aslında bir sınır koymaktır ki doğru değildir Burada sadece teşbih yapılmaktadır)
Peki der âlim zât: Hz Peygamber’in ( s a v ) ilmi ile bütün İslam âlimlerinin ilmini kıyaslarsak nasıl olur
İlmine güvenen cevap verir: Bu odayı Hz Peygamber’in( s a v ) ilmi kabul ettiğimize göre diğer bütün âlimlerin ilmini toplasan, olsa olsa odanın ortasında bir nokta hükmünde olur
Çok güzel demiş âlim zât: Şimdi o noktanın içinde kendi ilmini göster bakalım!
Tarih ve Medeniyet Derneği