Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi > Ekonomi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları

ÖTV'siz Araç Satışlarına Yeni şartlar Getirildi

Eski 2 Hafta Önce   #1
Şengül Şirin

ÖTV'siz Araç Satışlarına Yeni şartlar Getirildi

ÖTV'siz araç satışlarına yeni şartlar getirildi

Engelli bireylerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle araç sahibi olmasını düzenleyen mevzuatta kapsamlı değişikliklere gidildi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte, hem satın alma koşullarında hem de kullanım süresinde önemli sınırlamalar devreye alındı Amaç: Muafiyetin amacına uygun şekilde kullanılmasını sağlamak ve yerli otomotiv sanayisine destek vermek

YERLİLİK ORANI EN AZ %40 OLACAK
Yeni uygulamaya göre, engelli bireylerin ÖTV'siz olarak araç alabilmesi için ilgili aracın yerli üretim oranının en az %40 olması şartı getirildi Bu adım, ithal araçların muafiyet kapsamı dışında bırakılarak yerli otomotiv üreticilerinin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor

YENİDEN SATIŞ SÜRESİ 10 YILA UZATILDI
Önceki düzenlemeye göre, ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamıyordu Yeni düzenlemeyle bu süre 10 yıla çıkarıldı Böylece, engelli bireyler adına alınan araçların kötüye kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor Bu değişiklik, ÖTV'siz araçların ticari amaçlarla alınmasını sınırlayacak

ÜST LİMİTTE YENİDEN DEĞERLEME ESASI DEVAM EDİYOR
ÖTV muafiyetinden yararlanabilecek araçların üst fiyat limiti, her yıl açıklanan yeniden değerleme oranı doğrultusunda güncelleniyor 2025 yılı için bu oran %43,93 olarak belirlenmişti Bu oran, sadece ÖTV muafiyetiyle sınırlı kalmayıp, 2026 yılına ilişkin vergi, harç ve cezaların artış hesaplamasında da temel alınacak

SEKTÖREL DÖNÜŞÜM: YERLİ ÜRETİME POZİTİF AYRIMCILIK
Yeni mevzuat yalnızca bireysel hakları değil, otomotiv sektörünün yönünü de etkileyebilecek nitelikte Yerli üretimi teşvik eden bu uygulamayla birlikte, yerli markaların avantaj elde etmesi, ithal modellerin ise satış potansiyelinde düşüş yaşaması bekleniyor Böylece hem engelli vatandaşların erişimi kolaylaşacak hem de Türkiye ekonomisine katma değer sağlayan üretim modelleri desteklenecek

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com