![]() |
Eşi 3 Kez Iflas Edince Hayvan çiftliği Kurup Iş Kadını Oldu |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Eşi 3 Kez Iflas Edince Hayvan çiftliği Kurup Iş Kadını OlduEşi 3 kez iflas edince hayvan çiftliği kurup iş kadını oldu Tarımla uğraşan eşi 3 kez iflas edince aldığı eğitimle hayvancılığa başlayıp çiftlik kuran, bu süreçte süt ve ürünleri teknolojisi bölümünden mezun olan İzmirli Zeliha Akyel, başarı öyküsüyle kendi işini kurmak isteyenlere cesaret veriyor ![]() Tire ilçesine bağlı Kahrat Mahallesi'nde yaşayan 52 yaşındaki Zeliha Akyel, 1992 yılında Aydın Akyel ile evlendi ![]() ![]() ![]() Patates yetiştiriciliği yapan eşi 1996 yılında iflas edince aile maddi zorluk çekti ![]() ![]() Tarımla uğraşan eşinin arka arkaya yaşadığı iflaslar, Zeliha Akyel için kendi işini kurma fikrini ortaya çıkardı ![]() ![]() Hayvancılıkta herhangi bir tecrübesi olmayan Akyel, önce Tire Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile KOSGEB'in ortaklaşa yürüttüğü "peynir yapımı ve hayvan yetiştiriciliği" kursuna katıldı ![]() Yaklaşık 3 ay süren eğitimin ardından eşini ikna eden Akyel, 2017 sonunda ellerindeki kısıtlı imkanı kullanarak kendisinin tabiriyle "bir el arabası ve 20 büyükbaşla" çiftlik kurdu ![]() Bu süreçte hem evi hem çocukları hem de hayvanlarıyla ilgilenen Akyel, azmi ve gayretiyle işlerini büyütmeye başladı ![]() ![]() ![]() Katıldığı kursta eğitimin önemini kavrayan Zeliha Akyel, 2022'de girdiği sınavda Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü'nü kazandı ![]() ![]() Akyel'in şimdiki hedefi ise hem ailesine hem de sektöre değer katacak yeni bir adım atarak doğal süt ve süt ürünlerini tüketiciyle buluşturmak için küçük işletmesini kurmak ![]() ![]() "Çiftlikte iş bitmiyor" Zeliha Akyel, AA muhabirine, şu anda 50 hayvanla ilgilendiğini ve bunun gece gündüz devam eden zorlu bir meslek olduğunu söyledi ![]() Hayvanların kaydının tutulmasından günlük kontrolleri ve hastalıklarına kadar her sorumluluğu üstlendiğini dile getiren Akyel, şöyle konuştu: "Hastalıkların tedavisinde kullanılan iğne, ilaç ve aşılamaya kadar hepsini ben yapıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Başladığım işi bitirmek isterim" Hayvanlarıyla derin bağ kurduğunu ve sağım esnasında onları strese sokmamak için sakinleştirici müzikler açtığını söyleyen Akyel, zor olmasına rağmen işini severek yaptığının altını çizdi ![]() © Anadolu Ajansı Organik süt ve süt ürünlerini tüketiciyle buluşturmak için gıda mühendisi kızının da desteğini almak istediğini belirten Akyel, "Bundan sonraki amacım mandıra açmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yakın zamanda gebe hayvanlarının doğum heyecanını yaşayacaklarını anlatan Akyel, işlerini gitgide büyütmenin ve Tire'nin dokuzuncu "ari işletmesi" olmanın gururunu yaşadığını sözlerine ekledi ![]()
![]() |
|