|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
defteri, düzenleyecek, formu, işletme, tutanlarda |
![]() |
Işletme Defteri Tutanlarda BA- BS Formu Düzenleyecek... |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Işletme Defteri Tutanlarda BA- BS Formu Düzenleyecek...İŞLETME DEFTERİ TUTANLARDA BA-BS FORMU DÜZENLEYECEK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan: VERGi USUL KANUNU GENEL TEBLĠi (Taslak) (SIRA NO: XXX) İşletme hesabı esasına göre defter tutan, serbest meslek kazanç defteri tutan ve zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler MADDE 6 – (1) İşletme hesabı esasına göre defter tutan, serbest meslek kazanç defteri tutan ve zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerden 31/12/2015 tarihi veya 31/12/2016 tarihi itibariyle hasılatları 50 ![]() ![]() (2) İlgili vergilendirme döneminde hasılatları 50 ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Işletme Defteri Tutanlarda BA- BS Formu Düzenleyecek... |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Işletme Defteri Tutanlarda BA- BS Formu Düzenleyecek...Ba ve Bs Bildirim Formlarının Elektronik Ortamda Verilmesine İlişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı Hazırlandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkanlığımızca hazırlanan Vergi Usul Genel Tebliği Taslağında, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ve "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile ilgili yapılan değişikliklerin uygulanmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir ![]() Bu taslağın geliştirilmesi ve yayımlanmaya hazır hale getirilmesi için Başkanlığımızca çalışmalarımız devam etmekte olup; mevcut taslakta yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi veya katkıda bulunulması ile ilgili görüş ve önerilerinizi eyeniaras@gelirler ![]() ![]() ![]() Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: XXX) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 – (1) Bakanlığımızca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak, bu Tebliğ’de yükümlülük getirilen mükelleflere; mal ve hizmet alışlarını “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile, mal ve hizmet satışlarını ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile 2017 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde elektronik ortamda vermeleri zorunluluğu getirilmiştir ![]() (2) Bu Tebliğ, mal ve hizmet alış ve satışlarına ilişkin olarak bildirim yükümlülüğü bulunan mükellefleri, bildirim hadlerini ve bildirime ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesini kapsamaktadır ![]() Dayanak MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır ![]() Tanımlar MADDE 3 – (1) Bu Tebliğde geçen;
![]() İKİNCİ BÖLÜM Bildirim Yükümlülüğünün Kapsamı Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler MADDE 4 – (1) Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler Form Ba ve Form Bs bildirimi vermekle yükümlüdür ![]() Hasılat defteri tutan mükellefler MADDE 5 – (1) Hasılat defteri tutan yabancı nakliyat kurumları veya bunları Türkiye de temsil eden şube veya acenteleri Form Ba ve Form Bs bildirimi vermekle yükümlüdür ![]() (2) Hasılat defteri tutan yabancı nakliyat kurumları veya bunları Türkiye de temsil eden şube veya acenteleri bu Tebliğ uygulamasında bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin tabi olduğu usul ve esaslara tabidir ![]() İşletme hesabı esasına göre defter tutan, serbest meslek kazanç defteri tutan ve zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler MADDE 6 – (1) İşletme hesabı esasına göre defter tutan, serbest meslek kazanç defteri tutan ve zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerden 31/12/2015 tarihi veya 31/12/2016 tarihi itibariyle hasılatları 50 ![]() ![]() (2) İlgili vergilendirme döneminde hasılatları 50 ![]()
MADDE 7 – (1) Serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin de Form Ba ve Form Bs bildirimi verme yükümlülüğü bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Bildirim yükümlülüğü olmayan mükellefler MADDE 8 – (1) Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları takvim yılı/hesap döneminden itibaren Form Ba ve Form Bs bildirimi vermeyeceklerdir ![]() (2) Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerin Form Ba ve Form Bs bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır ![]() Vergilendirme usulü değişen mükellefler MADDE 9 – (1) Kazancı gerçek usulde vergilendirilmekte iken basit usule tabi olarak vergilendirilmeye başlayan gelir vergisi mükellefleri, basit usule tabi oldukları takvim yılından itibaren bildirimde bulunmayacaklardır ![]()
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Bildirim Hadleri Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerde bildirim hadleriMADDE 10 – (1) Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için 2017 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alış/satışlarında uygulanacak hadler aşağıdaki gibi belirlenmiştir ![]()
![]()
MADDE 11 – (1) İşletme hesabı esasına göre defter tutan, serbest meslek kazanç defteri tutan ve zirai işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için 2017 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alış/satışlarında uygulanacak hadler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir ![]()
(2) İşletme hesabı esasına göre defter tutmakta iken Vergi Usul Kanununun 180 inci maddesi gereğince bilanço esasına göre defter tutmaya başlayan mükellefler, bu dönemden itibaren bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş hadlere göre bildirimde bulunacaktır ![]() DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Bildirim Formlarının Hazırlanması Bildirime konu belge türleri MADDE 12 – (1) Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne bakılmaksızın (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi ve yolcu bileti gibi) Form Ba ve Form Bs bildirimine dâhil edilecektir ![]() (2) Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ödenen vergi, resim, harç, şerefiye bedeli ve ceza makbuzları bildirim formlarına dahil edilmeyecektir ![]() Alış/satış bedellerinin bildirilmesi MADDE 13 – (1) Bildirimlerdeki alış/satış bedelleri, Türk Lirası (TL) olarak doldurulacak ve kuruş bilgileri gösterilmeyecektir ![]()
MADDE 14 – (1) Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan tüzel kişilere yurt içinde yapılan mal ve/veya hizmet satışları karşılığında düzenlenen belgelerde Yabancı Kimlik No (YKN)/Vergi Kimlik Numarası (VKN) bilgilerinin yer almaması durumunda VKN alanına “9999999999” kodu yazılarak bildirimde bulunulacaktır ![]() Muhtelif müşteriler için satış MADDE 15 – (1) İlgili mevzuatı gereği gün sonunda “Muhtelif Müşteriler” şeklinde düzenlenen faturalar VKN alanına “8888888888” kodu yazılarak bildirilecektir ![]() Aynı mükellefin birden fazla şubesinden alış veya şubesine satış MADDE 16 – (1) Bir kişi veya kurumun birden fazla şubesinden yapılan mal ve/veya hizmet alışları ile şubesine satışları, muhasebe sistemi gereği ayrı ayrı takip edilse bile, merkezin vergi kimlik numarası ve unvanı dikkate alınarak Tebliğin üçüncü bölümünde yer alan usul ve esaslara göre Form Ba ve Form Bs’de bildirilecektir ![]() İthalat ve ihracat işlemleri MADDE 17 – (1) İthalat işlemlerinin Form Ba ile bildirilmesinde gümrük giriş beyannamesinin kapanış tarihi, ihracat işlemlerinin Form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır ![]()
MADDE 18– (1) Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen ve üzerinde “Bedelsizdir” ibaresi bulunan faturalar (001) kodu seçilerek bildirilecektir ![]()
MADDE 19 – (1) Bir kişi veya kurumdan yapılan alışların kısmen veya tamamen iade edilmesi durumunda, bu iadeler söz konusu kişi ve kuruma yapılan satış olarak, bir kişi veya kuruma yapılan satışlardan bir kısmının veya tamamının iade alınması durumunda ise bu iadeler söz konusu kişi ve kurumdan yapılan alış olarak, Tebliğ’de belirtilen ilgili hadlere göre bildirime konu olacaktır ![]() (2) İade işlemleri (004) kodu seçilerek bildirilecektir ![]() Özel matrah şekline tabi alış/satışlar MADDE 20 – (1) Özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarına ilişkin yapılacak bildirimlere konu tutarın belirlenmesinde, hesaplamaya esas alınan vergiler dahil tutarlar dikkate alınacaktır ![]() (2) Belgelerde gelir vergisi tevkifatına da yer verilen hallerde tevkifattan önceki brüt tutarlar dikkate alınacaktır ![]() Vade veya kur farkı gelir/giderleri MADDE 21 – (1) Herhangi bir mal ve hizmet alış veya satışına bağlı olarak, ödemenin gecikmesi ve döviz kurlarının değişmesi suretiyle ortaya çıkan ve belge düzenlenmek suretiyle alıcıya/satıcıya yansıtılan vade veya kur farkı gelirleri/giderleri Tebliğ’de belirtilen ilgili hadlere göre bildirimlere dâhil edilecektir ![]() Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri MADDE 22 – (1) Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri fatura, vb ![]() ![]() Elektrik, doğalgaz ve su hizmetleri MADDE 23 – (1) Elektrik, doğalgaz ve su teslimleri gibi hizmetlerin bildirim uygulaması bakımından diğer mal ve hizmet teslimlerinden farkı bulunmamaktadır ![]() ![]() Kollektif şirket ve adi ortaklıklar MADDE 24 – (1) Kollektif şirketler ve adi ortaklıkların Form Ba ve Form Bs bildirimleri şirket veya ortaklık adına bunların vergi kimlik numaraları kullanılarak verilecektir ![]() ![]() Birden fazla şubesi olan mükellefler MADDE 25 – (1) Birden fazla şubesi bulunan mükelleflerin bildirim formlarının merkez tarafından şube ve merkez bilgileri birleştirmek suretiyle verilmesi gerekmektedir ![]() (2) Ancak, kamu kurum ve kuruluşlarında merkezin ayrı, şubelerin ayrı vergi kimlik numaraları bulunması halinde merkez ve şubelerin kendi vergi kimlik numaraları ile Form Ba ve Form Bs bildirimlerini vermeleri gerekmektedir ![]() Bildirilecek alış/satış olmaması MADDE 26 – (1) Bildirim verme yükümlülüğü bulunan tüm mükellefler bildirilecek alış/satışları bulunmasa dahi, bu durumun bildirilmesi amacıyla, Form Ba ve Form Bs’yi Tablo II, Tablo III ve Tablo IV dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar ![]() Bildirimlerde kullanılacak ülke kodları MADDE 27 – (1) Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin doldurulması sırasında kullanılacak “ülke kodu” bilgileri Tebliğ ekinde yer almaktadır ![]() Bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve diğerleri MADDE 28 – (1) Bankalar, katılım bankaları, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul kıymet yatırım fon ve ortaklıkları, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, sigorta şirketleri ve acenteleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığa bildirdiklerinden, bu bildirimlerinde yer alan hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır ![]()
MADDE 29 – (1) Döviz alış-satışı yapan mükellefler ile yetkili müessese izin belgeli ve altın borsasına üye olup kıymetli maden alış-satışı ile uğraşan mükellefler belirli miktarın üzerindeki alış-satış bilgilerini Bakanlığa bildirmek zorunda olduklarından, bu bildirimlerinde yer alan işlemlerini ayrıca Form Ba ve Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır ![]()
Noterler MADDE 30 – (1) Noterlerin, kanunlarına göre vermiş oldukları noterlik hizmetlerini Form Bs ile bildirilmelerine gerek bulunmamaktadır ![]()
BEİİNCİ BÖLÜM Bildirimlerin Dönemi ve Verilme Süresi Bildirimlerin dönemi MADDE 31 – (1) Yükümlülük kapsamındaki mükelleflerin mal ve/veya hizmet alış- satışlarının aylık dönemler itibarıyla bildirilmesi esastır ![]() (2) Mal ve/veya hizmet alış/satışlarının bildirilecekleri aylık dönemler, bunlara ilişkin belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak belirlenecektir ![]() Bildirimlerin verilme süresi MADDE 32 – (1) Mükellefler söz konusu bildirim formlarını, aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00’e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler ![]() Mükellefiyetin terki halinde bildirimlerin verilme süresi MADDE 33 – (1) Mükellefiyetin terki halinde bildirim formları, işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar verilmek zorundadır ![]() Ölüm halinde bildirimlerin verilme süresi MADDE 34 – (1) Bildirim verme zorunluluğu bulunan mükellefin ölümü halinde, bildirim formlarını verme sürelerine, Vergi Usul Kanununun 16 ncı maddesi hükmü uyarınca üç ay eklenir ![]() Tasfiye sürecinde bildirimlerin verilme süresi MADDE 35 – (1) Tasfiyesi devam eden mükellefler bildirim formlarını, tasfiye süresince aylık dönemler halinde vereceklerdir ![]() ![]() (2) Diğer taraftan, tasfiye sonunda bildirimler tasfiye kararının tescil edildiği tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar tasfiye memuru veya 3568 sayılı Kanuna istinaden yetki almış meslek mensupları tarafından verilecektir ![]() İflas eden mükellefler MADDE 36 – (1) İflas eden mükellefler için bildirim yükümlülüğü iflasın açıldığı tarihi ihtiva eden dönemden sonra sona erecektir ![]() ![]() Birleşme, devir ve tam bölünme hallerinde bildirimlerin verilme süresi MADDE 37 – (1) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun
![]() ALTINCI BÖLÜM Bildirimlerin Verilme İekli ve Cezai Uygulama Bildirimlerin Elektronik Ortamda Verilmesi MADDE 38 – (1) Form Ba ve Form Bs bildirimleri https://intvrg ![]() ![]() ![]() ![]() (2) Bildirimlerin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinde onaylama işleminin yapılması şarttır ![]() ![]() Vergi dairesi değişen mükellefler MADDE 39 – (1) Vergi dairesi değişen mükelleflerin, bildirim formlarını en son bağlı oldukları vergi dairesine göndermeleri gerekmektedir ![]() Bildirimlerin formu gönderen ve düzenleyen kısımlarının doldurulması MADDE 40 – (1) Elektronik ortamdaki bildirim formları, kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce gönderiliyorsa; formu düzenleyen kısmına mükellefe ilişkin bilgiler, formdaki yeminli mali müşavir kısmına ise, varsa yeminli mali müşavirlere ilişkin bilgiler yazılacaktır ![]()
MADDE 41 – (1) Mükellefler elektronik ortamda gönderip onayladıktan sonra, bildirimlerinde hata veya eksiklik bulunduğunu tespit etmeleri halinde, bunları yeniden düzenleyerek göndermek suretiyle düzeltme yapabilirler ![]()
MADDE 42 – (1) Bildirim formlarını bu Tebliğde belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca cezai işlem uygulanacaktır ![]() ![]() (2) Bildirimlerin verilme süresi içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmayacak olup, bu süre geçtikten sonra yapılan düzeltmelerde ise, düzeltilen her bir < form için ayrı ayrı olmak üzere Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır ![]() Söz konusu Tebliğ Taslağı için tıklayınız ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|