|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
damga, kayıt, okullar, sözleşmeleri, tabimidir, vergisine, öğrenci, özel |
![]() |
özel Okullar öğrenci Kayıt Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabimidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() özel Okullar öğrenci Kayıt Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabimidir?ÖZEL OKULLAR ÖĞRENCİ KAYIT SÖZLEŞMELERİ DAMGA VERGİSİNE TABİ MİDİR? Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm özel okullarda uygulanmak üzere öğrenci kayıt işlemlerinde kullanılmak üzere bir sözleşme örneği yayınlamıştır ![]() ![]() Düzenlenecek bu sözleşmelerin karşılığında, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda vergiye tabi kağıtların belirtildiği I sayılı listenin A-1 bölümünde yer alan mukavelenamelere uygulanan binde 9,48 damga vergisi ödenmesi gerekecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Milli Eğitim Bakanı bu yıl özel okullarda okuyan öğrenci sayısını yaklaşık 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazımızın bundan sonraki kısmında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün özel okulların öğrenci velileri ile düzenleyecekleri sözleşmelerin damga vergisinden muaf olmadığını ifade etmeye çalışacağız ![]() Damga Vergisinin mükellefi bu kağıtları imza edenlerdir ![]() ![]() ![]() Buna göre, zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler ile diğer kişiler arasında düzenlenen ve damga vergisine tabi olan kağıtlara ait verginin tamamı sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler tarafından Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen süre içinde beyan edilip ödenecektir ![]() ![]() Ancak, bu mükelleflerin vergi aslı için karşı tarafa rücu hakkı saklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Açıklamalardan da anlaşılacağı gibi özel okullar iki nüsha sözleşme için ödenecek damga vergisinin tamamının tahakkukundan ve ödemesinden sorumlu sıfatı ile ödevli olacaktır ![]() Sözleşmenin tek nüsha düzenlenmesi halinde damga vergisi maliyeti binde 9,48’e çekilebilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenlenecek kağıda sözleşme yerine taahhütname yada benzeri bir ifade koyarak damga vergisi ödemesinden kurtulmak da mümkün değildir ![]() ![]() Vergiye tabi kağıtların Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumludur ![]() ![]() Hangi kağıtların damga vergisinden istisna edildiği Damga Vergisi Kanunu II sayılı tabloda 5 ayrı başlık altında açıklanmıştır ![]() ![]() 1-(3482 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen ve 05 ![]() ![]() ![]() 2-Öğrenciler ve velileri tarafından okul idarelerine verilen beyannameler ![]() 3-Resmi ve özel her türlü okullarda öğrenciler tarafından kurulan istihsal ve istihlak kooperatiflerine ait ve damga vergisi bunlar tarafından ödenmesi gereken kağıtlar ![]() İstisna hükümlerinde öğrenci velileri ile imzalanacak sözleşmelerin damga vergisinden istisna edilebileceğine dair düzenleme olmadığı da açıktır ![]() Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 22/10/2014 tarih 32501511/410 ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılı için kayıtlarının dolayısıyla sözleşmelerin imzalanmaya başlanacağı şu günlerde özel okullar; 1-Sözleşmeleri ıslak imzalı iki nüsha olarak düzenleyip, damga vergisi beyannamesini tahakkuk ettirip (Binde 9,48), bir nüsha sözleşme damga vergisini öğrenci velisinden talep edip diğer sözleşme nüshasının (Binde 9,48) damga vergisi maliyetine de kendisi katlanacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Özel okullar ıslak imzalı tek nüsha sözleşme düzenleyerek damga vergisi maliyetini yarı yarıya düşürebilir ![]() ![]() 3-Uzun vadede ise kesin çözüm için, özel okullar ile öğrenci velileri arasında düzenlenecek sözleşmelerin damga vergisinden muaf tutulmasına yönelik artık alıştığımız torba yasa düzenlemelerin içerisine bir hüküm ekletmeye çabalanmalıdır ![]() Sözleşmelerin damga vergisinin ödenmesi konusunu aksine bir yasal düzenleme yapılana kadar kesinlikle göz ardı etmemenizi, 5 yıllık zaman aşımı süresi içerisinde yıllık yüzde 16,80 gecikme zammı oranı ile özel okulların önüne ileride ciddi bir yük getirebileceğini belirtmek isteriz ![]() S ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|