![]() |
2.5 Milyon Işsiz Genç Için Kritik Hafta Başladı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 2.5 Milyon Işsiz Genç Için Kritik Hafta BaşladıSeçim öncesi Torba Yasa’yla getirilen ve 4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 15’inci madde ile yeni genç ve kadın işçi istihdamının önü açıldı ![]() ![]() Teşvik kapsamında işe alınacak yeni işçinin sahip olduğu nitelik ve mesleki belgeye uygun işte çalıştırılması şartı bulunuyor ![]() ![]() Öyle ki, 31 ![]() ![]() ![]() Bu sürelerin 30 ![]() ![]() ![]() Bu kapsamdaki teşvik süresince işveren, o işçi için “Asgari ücrete göre belirlenmiş SSK primi işveren payını” ödemeyecek, onun yerine prim İşsizlik Sigortası Fonun’dan ödenecek ![]() TEŞVİK BEŞ PUAN Primini zamanında ödeyen işverenlerin hak kazandığı beş puanlık işveren SGK primi indirimi sonrasında kalan sigorta primlerinin işverene ait oranına göre ve prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan tutar İşsizlik Sigortası Fonun’dan karşılanacak ![]() Örneğin 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİMLER KATILABİLİR? Teşvik Kanunu çıkar çıkmaz teşvikten yararlanmayı olumlu yönde etkileyecek olan İşbaşı Eğitim Programları ön plana çıktı ![]() ![]() İşbaşı eğitim programlarından faydalanacak olan işveren ile iştirakçi işçi arasında sözleşme imzalanması ve bu sözleşmenin İşkur’ca onaylanması gerekiyor ![]() En az 15 yaşında olmak ve İşkur'a kayıtlı işsiz olmak, eğitime konu mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak katılmak için yeterli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Azami 160 gün yapılabilen ‘İşbaşı Eğitim Programları’ günde en az beş en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabiliyor ![]() ![]() ![]() İşverenin, işbaşı eğitim programını tamamlayan katılımcılardan en az yüzde 20’sini kendi iş yerinde veya başka iş yerinde aynı meslekte en az 60 gün kesintisiz bir şekilde istihdam etme yükümlülüğü bulunuyor ![]() İşverenlerin, istihdam yükümlülüğünün yerine getirildiğini SGK işe giriş bildirgesi ve SGK sigortalı hizmet listesi gibi belgeler ile belgelendirerek il müdürlüğüne kurs süresinin üç katı kadar süre içinde vermek durumunda bulunuyorlar ![]() Yarı zamanlı, periyodik çalışma, yevmiyeli eleman, ekstra eleman gibi çalışma durumunda istihdam yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılmıyor ![]() ![]() ÖĞRENCİ NE KAZANACAK? Ön lisan da dahil olmak üzere üniversite öğrencileri zorunlu stajlarını bu program aracılığıyla yapabilecek, deneyim kazanacak ve iş bulma şanslarını artırmış olacaklar ![]() ![]() ![]() Günlük 36 ![]() ![]() Ayrıca programa katılan kişilere İşkur’un yaptığı bu ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesi gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunuyor ![]() ![]() Son tahlilde Türkiye’de artan işsizliği yine işçi finanse etmiş olacak ![]() ![]() ![]() Ali Tezel
![]() |
|