11-05-2014
|
|
Şengül Şirin
|
İşçi Maaşının Tamamına Haciz Konulamaz
İşçi maaşının tamamına haciz konulamaz
Kredi kartı mağdurları yüksek faiz altında daha büyük borçlarla boğuşmak zorunda kalırken bir yandan da ilgili banka tarafından maaşlarına konulan hacizlerle de borcu ödemeye çalışmaktalar  Açıkçası çoğu kez dipsiz kuyuyu doldurmak gibi bir durum oluyor bu durum Bu durumda olan okurumuz İsmet Efe kredi kartı borcundan dolayı banka tarafından maaşına haciz konulduğunu, bu şekilde maaşa haczin yasal dayanağı olup olmadığını ve bu haczin işten atılmasına sebep olup olmayacağını soruyor
Maaşın 1/4’ü haczedilir  
Evet, işçilerin üçüncü kişilerle oluşan borçlarını ödememeleri halinde yapılacak icra takiplerinde, maaş ve ücretlerinin ne oranda haczedilebileceği İcra ve İflâs Kanunu’nun 83 maddesinde düzenlenmiştir Buna göre; maaşlar ve her nevi ücretler borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz Birden fazla haciz var ise sıraya konur Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez
İşveren sorumlu
Çalışma hayatında bu uygulama doğrudan alınan net maaşın 1/4’ü oranında haczedilmesi şeklinde uygulanmaktadır Yapılan icra kesintilerinin zam, prim vs gibi durumlara göre doğru ve tam olarak kesilip aktarılmasından işveren sorumludur Çünkü borca karşılık haczedilecek miktar doğrudan kaynakta kesilerek yani maaş işçinin eline geçmeden kesilerek borçluya aktarılır Bazı durumlarda bilhassa kredi kart borçlarında eğer aynı bankadan maaş alınıyorsa ilgili banka maaşın tamamını bloke etmektedir Ancak bankanın böyle bir hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır Kanunda da belirtildiği üzere borçlu ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktar düşüldükten sonra haciz yapılması gerekir
SGK’dan yetim hakkına özel düzenleme
Erkek çocuklar okul durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar anne/babasının sağlık yardımından yararlanır veya aylıklarını alır Bu yaştan sonra yararlanma imkanları yoktur Ancak erkek çocuk malul olmayı gerektirecek (%60 ve fazla özürlülük) durumdaysa ömür boyu anne/babasının üzerinden sağlıktan ölmeleri halinde aylıklarından yararlanabilmektedirler
Rapor istenmeyecek
Ancak bu durum uygulamada bazı prosedürlerden dolayı bilhassa yetim aylığına başvurmaları halinde kendilerinden yeniden sağlık raporu isteniyor ve çoğu kez olumsuz sonuç çıkıyordu Yani çocuk annesi/babası sağken yararlandıkları haktan ölmeleri halinde raporları olmasına rağmen yeniden rapor alma durumunda kalıyorlardı Bu gereksiz uygulamayı SGK 2013/26 sayılı genelge ile düzelterek “Sigortalının/emeklinin sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuğunun mevcut sağlık kurulu raporu var ise ve malul çocuğun ana/babanın ölümü sonrası yetim aylığı talebinde bulunması halinde, raporun hangi tarihte alındığına bakılmaksızın, yetim aylığı bağlanacak ve daha önce malullüğü tespit edilen yetim çocuklardan yeni bir rapor istenmeyeceğini” belirtti
|