![]() |
Ramazan Paketlerini Dağıtırken Dikkat |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ramazan Paketlerini Dağıtırken DikkatRamazan Paketlerini Dağıtırken Dikkat Tarih: 04 Öncelikle tüm İslam aleminin mübarek Ramazan ayını tebrik ediyorum![]() ![]() ![]() Ramazan ayı, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın oldukça hissedildiği bir dönem ![]() ![]() ![]() Bu sebepten ötürü; Ramazan ayında yapılan yardım ve bağışların, vergiden düşülüp düşülemeyeceği konusu da her Ramazan ayında gündeme gelir ![]() Öncelikle yapılan bağış ve yardımları, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, yapıldığı kişi veya kurumlara göre üçe ayıralım: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 1- GIDA BANKACILIĞI FAALIYETI YAPAN KURULUŞLARA YAPILAN YARDIMLAR Bu tür yardımların tamamının vergisel açıdan indirim konusu yapılabilmesi için fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışta bulunulması gerekli ![]() Buradaki şart, yapılan yardım ve bağışların Gıda bankacılığı faaliyeti yapan kuruluşlara bağışlanmasıdır ![]() Gelir Vergisi Kanunu'na göre; bu dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli, Gelir Vergisi matrahının hesaplanması sırasında hâsılattan indirilebiliyor veya yıllık Gelir Vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapılabiliyor ![]() Kurumlar Vergisi mükellefleri de bu tür bağışlarının maliyet bedelini, Kurumlar Vergisi matrahından indirim konusu yapabiliyorlar ![]() Yine fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin teslimi KDV'den istisna ![]() ![]() 2- İHTIYAÇ SAHIPLERINE (ÇALIŞAN OLMAYAN) DOĞRUDAN YAPILAN YARDIMLAR Kendi çalışanı dışında ki kişilere doğrudan veya Gıda bankacılığı faaliyeti yapmayan kuruluşlara dağıtılan Ramazan paketlerine ödenen bedelleri, kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir ![]() Bu nedenle söz konusu paketler için ödenen bedeller, bir taraftan gider yazılmalı, bir taraftan da kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyan edilmelidir ![]() ![]() Bu tür yardımlarda bir diğer yol da; Ramazan Paketlerinin alımında ödenen bedeller gider yazılır ve KDV’si de indirim konusu yapılır ![]() Bu paketlerin dağıtımında ise; satışı yapılmış gibi işlem yapılarak, emsal bedel üzerinden faturası kesilerek KDV hesaplanır ve hasılat kaydı yapılır ![]() 3- ÇALIŞANLARA YAPILAN YARDIMLAR İşletme çalışanlarına yapılan yardımlar "ayni ücret" olarak kabul edilir ![]() ![]() Ayni ücretin vergilendirilmesinde ise; önce bu ayni ücretin nakde çevrilmesi gerekir ![]() ![]() Ramazan paketlerini hazır olarak satın alan firmalar, satın alma bedeli olarak ödedikleri bedeli, ortalama perakende fiyatı olarak dikkate alabilirler ![]() İhtiyaç maddelerini toptan alıp paketleri kendileri hazırlayan mükellefler de ödedikleri toptan tutarı esas alabilirler ![]() Her iki durumda da satın alma bedelleri, işletmeler tarafından gider kaydedilebilir ![]() Dolayısıyla Ramazan paketi için ödenen tutarlar (KDV dahil), çalışanlara ödenmiş net ücret olarak kabul edilecek ![]() ![]() Böylece Ramazan paketi bir yandan ayni ücret olarak vergilenecek diğer taraftan da gider kaydedilmiş olacaktır ![]() Ramazan paketlerinin ücret olarak vergilenmesinin yanı sıra, aynı zamanda paketleri dağıtan işletmelerin bu paketleri satış yapmış gibi işlem yapmaları gereklidir ![]() ![]() Yılmaz Dönmez Yeminli Mali Müşavir Gelir İdaresi E ![]() Kaynak: www ![]() ![]()
![]() |
|