![]() |
Tehlike Sınıfına Itirazlar Nasıl Yapılacak? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Tehlike Sınıfına Itirazlar Nasıl Yapılacak?Tehlike sınıfına itirazlar nasıl yapılacak? ![]() İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 9’uncu maddesi uyarınca işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından yer aldığı tehlike sınıfları İş Sağlığı ve Güvenliği’ne İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’nde düzenlenmiştir ![]() ![]() Özellikle konunun bir çok işveren tarafından tam olarak anlaşılamaması nedeniyle, az tehlikeli sınıfta yer almasına rağmen bakanlık İSG Katip sisteminde tehlikeli yada çok tehlikeli sınıfta görünen işyerlerini büyük para cezaları bekliyor ![]() Gerek işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli istihdamı ve gerekse de 6331 sayılı ile tehlikeli/çok tehlikeli sınıfta yer alan işverenlere getirilen mesleki eğitim, sağlık ve eğitim gibi diğer yükümlüklerden kaynaklanan çok yüksek idari para cezaları ödenmek zorunda kalınabilecektir ![]() Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır ![]() ![]() Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılır ![]() fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınır ![]() İşyeri tehlike sınıfına yapılan itirazlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca değerlendirilir ![]() ![]() Gerekli görülmedikçe işyerlerinde yapılan asıl işe ilişkin inceleme yapılmaz ![]() Bakanlıkça yapılan denetim ve incelemelerde işyerinde yapılan asıl işin tescil kayıtlarından farklı olması halinde, denetim ve incelemeye ilişkin kayıtlar dikkate alınarak işyeri tehlike sınıfı yeniden belirlenebilir ![]() Alınan karar işyerine tebliğ edilir ![]() ![]() İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ndeki faaliyet kodunun tehlike sınıfına ait itirazlardan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulacak komisyonda alınacak karar sonucunda, itiraza ilişkin faaliyet kodunun tehlike sınıfının değişmesi halinde ilgili Tebliğde gerekli değişiklik yapılır ![]() İBRAHİM IŞIKLI / DÜNYA
![]() |
|