Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değilekrem, edebiyatı, ikramiyesi, sarısu, teşvik, vergiye

Edebiyatı Teşvik Ikramiyesi Vergiye Tabi Değil-Ekrem Sarısu

Eski 10-29-2013   #1
Şengül Şirin

Edebiyatı Teşvik Ikramiyesi Vergiye Tabi Değil-Ekrem Sarısu

Edebiyatı teşvik ikramiyesi vergiye tabi değil-Ekrem Sarısu

Soru: Eylül ayından bir vakfın düzenlemiş olduğu yarışmasından 2000 TL edebiyatı teşvik ikramiyesi kazandım Bu ikramiye için vergi ödemem gerekiyor mu?

SAKİNE

Cevap: Teşvik gayesiyle verilen ikramiye ve mükafatların gelir vergisinden müstesna tutulmasına ilişkin, Gelir Vergisi Kanunu’ nun 29/1 nci maddesi; “ilim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar” hükmünü içermektedir Söz konusu hükümle, teşvik gayesiyle verilen ikramiyeler ve mükâfatlar gelir vergisinden müstesna tutulmuştur Gelir Vergisinin konusuna giren ödemeler, Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutulmadığından, edebiyat dalında kazanılan ikramiye için ne Gelir Vergisi ne de Veraset Ve İntikal Vergisi ödenmesi gerekmiyor
Tavandan prim ödeme emekli ayığını artırır tabandan ödeme düşürür
Soru: 26 Aralık 1965 doğumluyum İlk defa 15 Temmuz 1989 da sigortalı olarak çalışmaya başladım 550 gün askerlik borçlanmamı da ödedim Şu anda 6400 gün prim yatırılmış durumda Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca emekli maaşının hesaplanmasında brüt maaş etkili oluyor mu? 7400 günü tamamlasam bana bir faydası var mı?
Faruk Nafiz BOLOL

Cevap: Askerlik tarihinizi belirtmemişsiniz Sorunuzu askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 550 gün geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 26 Aralık 2015′de emekli olabilirsiniz Emekli aylığı, tüm çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısına göre belirleniyor Prime esas kazancın alt sınırından(bugün için 102150 TL’dir) prim ödüyorsanız 1000 gün daha prim ödemeniz emekli aylığınızda az da olsa azalmaya yol açar Ancak prime esas kazanç tutarının üst sınırından(üst sınır bugün için 663990 TL’dir) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden örneğin 4, 5 bin TL üstünden prim ödüyorsanız 1000 gün daha prim ödeme emekli aylığınızı bir miktar artırır

Dayınızın eşi ve çocuğuna hem aylık hem de sürekli iş görmezlik geliri bağlatabilirsiniz

Soru: Dayımı geçtiğimiz ay geçirdiği iş kazasında kaybettik Sigortası 2002 de başlamış 1900 gün sigorta primi çıkıyor Eşi ve çocuğuna aylık bağlatabilir miyiz?
HAKİ

Cevap: Dayınızın 5 yıldan fazla sigortalılık süresi, 900 günden fazla prim ödemesi olduğundan dolayı eşi ve çocuğuna hem ölüm aylığı bağlatabilirsiniz Ayrıca iş kazasında hayatını kaybettiğinden, eş ve çocuğuna kısa vadeli sigorta kollarından sürekli iş göremezlik geliri bağlatabilirsiniz Eşi ve çocuğuna bağlanana aylıktan ve sürekli iş göremezlik gelirinden yüksek olanının tamamını düşük olanının yarısı ödenir

Evinde vergiden muaf iş yapan kadına prim avantajı
Soru: 1960 doğumlu ev hanımıyım Benim gibi ev hanımlarının el iş yaparak emekli olmaları için kanun çıktığını duydum Bu doğru mu? Ben de yararlanabilir miyim?
SAMİYE

Cevap: Sözünü ettiğiniz yasa yeni çıkmadı 1 Ekim 2008′den beri yürürlükte Evlerinde vergiden muaf iş yapan örneğin, dikiş, nakış, hediyelik eşya, çeyiz malzemesi, dantel, havlu, çarşaf, çorap, tığ örgü işleri, tarhana, erişte, mantı, salça, turşu vb mal üreten ve işyeri açmaksızın bunları satan ev kadınlarına, isteğe bağlı sigortalı olarak 15 gün üstünden prim ödeyerek 30 gün kazanma imkânı sağlandı Üstünden prim ödenen gün sayısı olan 15 gün, 2008 yılını takip eden her yıl bir puan artırılıyor 2013 de sözü edilen işleri yapan ev kadınları 20 gün üstünden prim ödeyerek 30 gün prim kazanıyorlar Tabi ki belirttiğimiz şartları taşıyorsanız sizde yararlanırsınız

Diğer şartlar tamam 48 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: 15 Haziran 1968 doğumluyum SSK girişim 1 Mayıs 1984 dür Prim gün sayım 6043 gün 1997 den 2003 yılına kadar ve son yedi yıldır çalışmadım Ne zaman emekli olurum?
Rıfat Nuri MUTLU

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Haziran 2016 da emekli olabilirsiniz

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com